Annonce
Holstebro

Kraftig mistanke om ulve-angreb: Dåkalv fundet dræbt på mark tæt på beboelse, by og minkgrave

Den dræbte og næsten spiste dåkalv er fundet kun 75 meter fra menneskelig beboelse, cirka en kilometer fra minkgravene og to kilometer fra Nr. Felding by. Vildtkonsulent bekræfter, at det med stor sandsynlighed er et ulve-angreb. Foto: Morten Stricker
Det kan næsten kun være et ulve-angreb, siger vildtkonsulent efter fund af dræbt dåkalv tæt på de nyligt etablerede minkgrave. Forsker mener dog ikke, at de lokale skal frygte invasion af ulve.

Nr. Felding: En dåkalv er onsdag fundet dræbt på en mark på Sognstrupvej, lidt udenfor Nr. Felding.

- Sådan som den ser ud, er jeg ret sikker på, at det er en ulv, siger Henning Troldtoft og viser vej ned til kadaveret, der ligger cirka 140 meter fra stuehuset.

Det meste af dyret er spist. Kun klove, hoved og pels er tilbage. Ved struben er pelsen indsmurt i blod. Græsset er trådt fladt i en radius af fire gange tre meter, og der er blodspor i op til 30 meter fra findestedet.

- Vi har boet her i tre år, og det er aldrig sket før, fortæller Henning Troldtoft.

Annonce

Kraftige strube-bid

Vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen er meget tilbøjelig til at give Troldtoft ret, også selvom han ikke står med et fældende dna-bevis i hånden. Naturstyrelsen tager nemlig kun dna-prøver af dræbte husdyr, ikke råvildt.

- Det ligner en ulv. Der er kraftige bidemærker, og der er spist meget af den på kort tid, siger vildtkonsulenten.


Mit gæt vil være, at ulven ikke vil grave, men gå videre, og bliver den trængt senere, kan den vende tilbage. Ulve vil gerne holde et mindmap over, hvor deres madpakker ligger henne.

Peter Sunde, ulveforsker.


Det var en af de frivillige, der er tilknyttet den nationale ulveovervågning, som har inspiceret kadaveret, og han kunne konstatere kraftige bidemæker både hen over dåkalvens ryg og i struben.

- Vores hund var helt vild og tovlig klokken to i nat (natten mellem tirsdag og onsdag, red.), og min kone så to dådyr ude på marken. Klokken fem gøede hunden igen, så jeg vil tro, at angrebet har fundet sted inden for det tidsrum, siger Henning Troldtoft, hvis fætter er dømt for at have skudt en ulv tæt på Ulfborg.

- Jeg har før modtaget dødstrusler, og det får jeg nok igen, når jeg kommer i avisen, men jeg synes, at folk skal vide, at der er ulve her, tæt på byen, siger Henning Troldtoft.

Der er tegn på kamp cirka 30 meter fra findestedet - blod, nedtrådt græs og dybe klovaftryk. Foto: Morten Stricker
Annonce

Kort over "madpakker"

Fundet af den dræbte dåkalv er gjort kun én kilometer vest for minkgravene ved Boutrup Sø - og to kilometer fra Nr. Felding by med beboelse, skole og daginstitution.

Kan minkgravene tiltrække ulve?

- Man ved jo, at ulve har en fantastisk lugtesans, så det er helt sikkert, at de kan lugte, at der ligger noget dernede, siger Peter Sunde, professor ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, som overvåger de danske ulve.

Spørgsmålet er, om ulvene vil begynde at grave i området. Ulveforskerens umiddelbare vurdering er, at det ikke er sandsynligt, at ulve bliver hængende og begynder at spise af de døde mink.

- Der er i Danmark så utroligt meget råvildt og krondyr, så fødemæssigt flyder landet i mælk og honning. Men jeg skal ikke kunne afvise, at en ulv ud af nysgerrighed vil grave derude, fordi den kan lugte noget spændende - og så vil mit gæt være, at ulven vil grave, men gå videre, og bliver den trængt senere, kan den vende tilbage. Ulve vil gerne holde et mindmap over, hvor deres madpakker ligger henne, siger professor Peter Sunde.

Fødevarestyrelsen har opsat et 1,50 meter højt hegn omkring minkgravene, som skal holde ræve og andre dyr ude. Hegnet vil blive suppleret med et meter bredt trådnet, som ligger på jorden, og som skal gøre det næsten umuligt for dyr at grave sig under hegnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

24-årig havde hash og peberspray

Lemvig

Dantrafo kom godt ud af 2020

Annonce