Annonce
Portræt

Krimiforfatter: Jeg ville ikke have en heltinde, der var perfekt

- Jeg har en veninde, der skriver manuskripter til episoder i tv-serien Midsomer Murders om inspektor Barnaby. Hun siger, at man altid skal have mindst fire personer tilbage til slut, der er i live og som kan have gjort det. Det er ikke noget dårligt mantra at arbejde ud fra, siger Elly Griffiths med en latter. Man kan møde hende på årets Krimimesse i Horsens. Pressefoto
På lørdag den 6. og søndag den 7. april er der Krimimesse i Horsens. Messen, der det seneste par år har trukket over 7000 deltagere, præsenterer en lang række krimiforfattere fra ind- og udland. En af dem er engelske Elly Griffiths, som står bag serien om den lettere overvægtige, mundrappe, enlige mor og arkæolog Ruth Galloway.

Krimi: Egentlig hedder hun Domenica de Rosa.

Men da hun begyndte at skrive krimier, sagde hendes agent, at det navn altså slet ikke duede. Det lød jo som noget fra en kærlighedsroman. Derfor blev krimiforfatteren Elly Griffiths født.

- Min mormor hed Ellen Griffiths, så det er ikke helt grebet ud af luften, forklarer Domenica de Rosa, som efterfølgende her i artiklen vil blive kaldt Elly Griffiths...for det er jo sådan, krimilæserne kender hende.

Hendes fars familie er italiensk og en god portion af dem indvandrede til England, hvor faderen mødte Ellys engelske mor og blev forelsket.

Deres datter kom til verden i 1963 i London, men var kun fem år, da hele familien flyttede til en lille landsby udenfor kystbyen Brighton i Sydengland. Der bor Elly i øvrigt stadig med mand og kat.

Elly vendte dog tilbage til London for at læse engelsk ved King's College. Efter det fik hun job hos et af verdens største forlag, HarperCollins, hvor hun arbejdede sig op til at blive redaktionelt ansvarlig for den engelske afdelings børnebøger.

- Ved du hvad? Det ødelagde faktisk næsten den lyst, jeg havde haft, siden jeg var barn, til at blive forfatter. Forlagsverdenen er ganske overordentlig kommerciel, fortæller Elly Griffiths, der først fik lyst til at teste sit talent, da hun var på barselsorlov efter at have født tvillinger.

Tvillingerne er i dag 21, så Elly Griffiths kan altså meget nøjagtigt sige, at hun har skrevet til udgivelse i 21 år.

Annonce

Krimimessen i Horsens

Krimimessen bliver hvert forår lige inden påske afholdt i Fængslet i Horsens. I 2019 er det den 6. og 7. april.

Horsens Kommunes Biblioteker er arrangør.

Krimimessen blev afholdt første gang i 2001. I 2007 rykkede man ind i det tidligere statsfængsel og har været der lige siden.

I 2017 nåede messen for første gang over 7000 deltagere, og der deltog cirka 130 forfattere og foredragsholdere fra ind- og udland.

Krimimessen (Fængslet, Fussingsvej 8, Horsens) har åbent lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16.

Man kan blandt andet høre Elly Griffiths fortælle - og få hende til at signere sine bøger.

Se mere på krimimessen.dk

Danske læsere elsker Ruth

Hendes første fire bøger handlede om Italien, familierelationer og identitet. Men så skrev Elly Griffiths sin første kriminalroman. Og ind på scenen trådte Dr. Ruth Galloway, den elskelige hovedperson i foreløbig 11 krimier.

- Jeg har ideer til to mere, så jeg tænker, at der nok kommer 13 i alt. Der kommer et tidspunkt, hvor en serie skal stoppe. Den skal ikke bare fortsætte i det uendelige. Jeg kan ret godt lide tanken om at slutte med nummer 13, men der er lige et par eventyr, som Ruth skal på endnu, lover forfatteren, der synes at have ramt noget hos de danske læsere.

Foreløbig er fire Ruth Galloway-bøger udkommet på dansk på Gads Forlag, og Elly Griffith, der er oversat til en lang række sprog, siger selv, at ud over de engelsktalende læsere, er Danmark det sted, hendes bøger har haft størst succes.

- De danske læsere har virkelig taget Ruth Galloway til sig. Jeg ved ikke helt hvorfor, men det er dejligt, siger hun.

Måske er det fordi Ruth Galloway ikke er som de fleste krimiheltinder.

Hun er hverken journalist, politibetjent eller privatdetektiv. Hun er ikke veltrænet, smuk og med et talent for at tiltrække mænds opmærksomhed. Og hun er ikke midt i 20'erne og bosat i storbyen.

- Hun dukkede pludselig op … jo, jeg så hende på en måde komme gående ud af tågen over marsken i Norfolk. Jeg var der med min mand, Andy, som er arkæolog, og han nævnte, at man engang mente, at marken var hellig, fordi den hverken er land eller hav, men noget midt imellem. Og fordi den er noget midt imellem, så man marsken som en slags bro til det hinsides. Da Andy sagde "hverken land eller hav, hverken liv eller død", dukkede hele handlingen i "Pigen under jorden" op i mit hoved, fiks og færdigt - og ja, så så jeg Dr. Ruth Galloway. Jeg ved ikke, hvor hun kom fra, ler Elly Griffiths og uddyber:

- Det var vigtigt for mig, at hun ikke var perfekt. Hun skulle ikke lave gourmetmad og være i stand til at løbe 20 miles. Det skulle være én, der var mere som mig og mine veninder. Og så var det samtidig vigtigt, at mens hun ikke var selvsikker og perfekt på det private plan, så skulle hun være det på det akademiske plan med sit job.

Da vi møder Ruth Galloway første gang i bogen "Pigen under jorden" fra 2009, står nålen på hendes vægt stille på 79,3 kilo. Hun ser sin 40-års fødselsdag i øjnene, har hverken mand eller børn, og er bosat i et lille øde hus i udkanten af saltmarsken i Norfolk. Hun underviser på University of North Norfolk i arkæologi, med speciale i biologisk antropologi og hun bliver betragtet som noget af en specialist, når det gælder gamle knogler.

Men allerede i første bog sker der noget, der ændrer Ruths liv. Hun har en éngangsaffære, bliver gravid og enlig mor. Gennem bøgerne følger vi så Ruth - ud over hendes engagement i mysterier og mord - i hendes kamp med kærligheden, forældrerollen, vægten og så videre.

Der sker da gode ting for Ruth, men det med kærligheden går bare ikke så godt. Finder hun den nogensinde?

- Altså, jeg kan jo ikke afsløre noget, men jeg ville ikke opgive håbet, hvis jeg var dig. Jeg har endnu ikke fuldstændig besluttet, hvordan det skal gå, men jeg kan sige, at bog 11, som bringer Ruth tilbage til samme landskab som i den allerførste bog, giver en ekstra dimension til hendes kærlighedsliv, siger Elly Griffiths og ler.

Så må man vel bare vente …

Ikke blodigt, men uhyggeligt

Allerede da Elly begyndte i skolen, skrev hun små historier, som hendes far syede sammen i ryggen, så de så ud som rigtige bøger. Som 11-årig skrev hun sin første roman, der foregik i landsbyen Rottingdean i nærheden af den landsby, hun selv boede i. Romanen handlede om at få hævn, når nogen havde gjort én ondt.

- Når man skriver krimier, kan man putte alle mulige slags mennesker ind i dem og kontrollere dem - det er ret sjovt. Kan du huske tv-serien "Starsky & Hutch"? Da jeg kom i de ældre skoleklasser, skrev jeg historier om Starsky & Hutch, og jeg plejede at slå den ene af dem ihjel. Historierne blev delt blandt mine skolekammerater, og nogle græd over dem. Jeg opdagede, at jeg på en måde kunne lide den magt, det gav mig, forklarer Elly Griffiths.

Hun har altid kunnet lide mysterier og gåder og var allerede som teenager en stor fan af Agatha Christie. I dag er favoritterne blandt de moderne krimiforfattere Ian Rankin, Val McDermid, Kate Atkinson, Lesley Thomson, William Shaw, Phil Rickman og CJ Sansom.

- Jeg har aldrig været til splatter og blodige detaljer. Jeg foretrækker, at uhyggen kommer krybende fra for eksempel landskabet eller beskrivelsen af et hus. Og der skal komme en tilfredsstillende løsning til sidst - lige som når Agatha Christies Poirot fik alle samlet i biblioteket for at afsløre morderen, siger Elly Griffiths og tilføjer, at ønsket om en pæn og nydelig løsning måske udspringer af det Brexit-rod, England i øjeblikket befinder sig i.

- Det er som at leve midt i en dårlig skrevet roman. Jeg er meget bekymret for Englands fremtid - og jeg er også ked af det. Jeg er halvt engelsk og halvt italiensk, og jeg føler mig fuldstændig som "europæer", siger hun.

Men ideerne til nye bøger bliver heldigvis ved med at vælte frem. Faktisk siger hun, at hun aldrig mangler ideer - kun tid til at få dem skrevet ned.

- Det er som regel et sted, en legende, en myte eller noget andet folklore, der inspirerer mig. Bog nummer 12 om Ruth Galloway hedder "The Lantern Men", og den er netop inspireret af et sagn, jeg faldt over. Men jeg får også ideer på kirkegårde, og jeg henter tit navne fra gravsten, siger hun og fortæller, at hun sidste weekend vandrede rundt på kirkegården i Haworth, hvor forfattersøstrene Brönte boede i 1800-tallet. En oplevelse hun fandt "utroligt interessant".

Døden på museet er nummer fire i rækken af Elly Griffiths-romaner på dansk. Nummer fem, "Det tavse vidne", kommer til efteråret. På engelsk er der udkommet 11 bøger i serien, og Elly Griffiths arbejder i øjeblikket på nummer 12.

Max Mephisto - men ikke på dansk

Elly Griffiths trækker sig hver dag tilbage til sit "arbejdsskur" for enden af haven med katten som eneste selskab.

- Kan du høre ham? spørger hun - og jo, jeg kan høre en mjavende kat i baggrunden.

- Det er ikke fordi han er lukket ude. Han klager bare over, at jeg taler med dig i telefonen, ler Elly Griffith, der skriver "mindst 1000 ord om dagen".

- Mit forfatterskab er det eneste område af mit liv, hvor jeg er virkelig disciplineret, siger hun.

Sidste år udgav hun en såkaldt stand-alone, altså en bog, der ikke er en del af en serie. The Stranger Diaries, hedder den, og det er også en krimi - den handler om mordet på en lærer.

- Jeg har ideen til yderlige en stand-alone, som jeg har lyst til at skrive. Og så har jeg også udgivet første bind i en krimiserie for børn. Det er mordmysterier på en skole i 1930'erne - skrevet for de 8 til 12-årige. Jeg har også nogle, endnu ret vage, ideer til en ny krimiserie for voksne, fortæller Elly Griffiths, der ud over Ruth Galloway-serien løbende skriver på en anden skøn serie, der handler om vennerne, kriminalinspektør Edgar Stephens og varieté-illusionisten Max Mephisto.

Der er foreløbig udkommet fire bøger på engelsk om det umage makkerpar. Bøgerne foregår i Brighton i 1950-1953. Men i den nyeste bog, nummer fem, som Elly Griffiths skriver på, hopper hun ti år frem i tiden til først i 1960'erne.

Serien er inspireret af hendes bedstefar, der var varieté-komiker. Da han døde, arvede Elly hans varieté-effekter, blandt andet alle de plakater, han havde gemt, hvor hans navn stod sammen med de øvrige optrædende.

- Der var de mest fantastiske navne og ting beskrevet, som de udførte på varieté-scenen, og det gav mig inspirationen. Figuren Max Mephisto er til dels bygget op over min bedstefar, der giftede sig mange gange og var meget charmerende. Og den baggrundshistorie, jeg udstyrer Max med, hvor han har været med i en specialgruppe under anden verdenskrig, er også noget, jeg hørt min bedstefar fortælle om, at en af hans kolleger havde været med i, fortæller Elly Griffiths.

Men lige som Ruth Galloway har også den spændende og godt udseende Max Mephisto problemer med kærligheden - om end på en lidt anden måde. Han evner ikke rigtigt at binde sig.

Bliver han lykkelig engang?

- Altså med hensyn til Max og kærligheden kan jeg sige: "Bare bliv ved med at læse", ler Elly Griffiths og fortsætter:

- I den nyeste bog, Now You See Her, som udkommer her i England til efteråret, finder Max kærligheden. Faktisk kan jeg vel godt sige, at jeg tror, han allerede har mødt den der "eneste ene", som han bliver forelsket i.

Der kommer i hvert fald "et par bøger mere" i den serie også, siger Elly Griffiths.

Men vi får dem nok ikke i en dansk oversættelse. I hvert fald oplyser Gads Forlag, der udgiver Ruth Galloway-serien på dansk, at man ikke har planer om at udgive hverken Max Mephisto-bøgerne eller børne-krimiserien.

Men hvis man ikke har noget imod at læse på engelsk, kan serien varmt anbefales.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Sløjfer strandbeskyttelsen ved havne

Kultur

Harboøre har en ægte "jule-vej"

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce