x
Annonce
Danmark

Kristendemokraternes ukendte redningsmand

Byrådsmedlem Kristian Andersen fra Tarm skal veksle successen i Ringkøbing-Skjern til politisk comebak til Kristendemokraterne i Folketinget. Foto: Tommy Kofoed.
Den 51-årige efterskoleforstander og byrådspolitiker Kristian Andersen er udset til at være Kristendemokraternes redningsmand. Succes på den vestjyske hjemmebane skal nu udvides til en plads i Folketinget.

Redningsmand: Mens Løkke, Frederiksen og Thulesen Dahl lige nu omgiver sig med en hær af kampagnefolk, der bygger den helt rigtige strategi op til folketingsvalget, går der en 51-årig folketingskandidat rundt i Vestjylland og river køkkenet i sit nye hus ned.

Efterskoleforstander og byrådsmedlem Kristian Andersen fra Tarm er i fuld gang med at forberede et nyt liv. Efter 20 år i spidsen for efterskolen Solgården, skifter han til sommer sit job ud med en stilling som familiekonsulent hos Luthersk Mission - eller en plads i Folketinget.

Kristian Andersen er nemlig manden, der er udset til at give det lille borgerlige parti comeback på Christiansborg efter næsten 20 års fravær. Lige nu ligger Kristendemokraterne et stykke fra spærregrænsen på de to procent i meningsmålingerne. Derfor er det partiet officielle mission at få stemmer nok til et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds. Det vil kræve omkring 18.000 stemmer eller mere end dobbelt op i forhold til valget for fire år siden.

- Vi er ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at nå i mål, lyder det fra Kristian Andersen, der har prøvet at komme fra baghjul før.

Annonce
Kristian Andersen har for længst taget hul på folketingsvalgkampen - med genbrugsplakater fra kommunalvalget - både at hensyn til miljøet og valgbudgettet. Foto: Mads Dalegaard

En sag for familien

Kristian Andersen er gift, far til fire og inkarneret vestjyde. Hans egen far sad i byrådet for Kristeligt Folkeparti i en menneskealder, og den plads overtog Kristian Andersen i 2009. To valg senere leverede efterskoleforstanderen partiets bedste kommunalvalgsresultat nogensinde. Han blev absolut topscorer i Ringkøbing-Skjern, fik flere personlige stemmer end både Venstres og Socialdemokratiets borgmesterkandidater og trak seks mandater ind i byrådet - blandt dem sin lillebror.

Kristian Andersen havde egentlig opgivet en landspolitisk karriere, og han havde afvist at stille op til Folketinget for tredje gang. Men da Venstres miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der var valgt i Vestjyllands Storkreds, for et år siden pludselig forlod jobbet og meddelte, at han ikke ville genopstille, opstod der en ny situation.

Lunde Larsens 10.000 personlige stemmer skulle have nye ejermænd, og her så Kristian Andersen en mulighed for, at Kristendemokraterne kunne snuppe en stor del af Venstre-mandens vælgere. Andersen skiftede mening, og nu bliver han frontfigur med adgangsbillet til de direkte tv-debatter, selv om han hverken er spidskandidat eller partiformand.

Partiet tror på, at budskaber om borgerlige frihedsrettigheder, familiepolitik og en bedre tone i udlændingedebatten kan vinde genklang hos vælgerne.

- Der er brug for en ny borgerlig anstændighed i den politiske debat. Den kan vi helt sikkert bidrage med, siger Kristian Andersen.

En kæp i Venstre-hjulet

Hos Venstre i Ringkøbing-Skjern er man langt fra begejstret for Kristendemokraternes selvtillid. Den kan nemlig spolere valget for Venstres nye kandidat i Ringkøbingkredsen, Kenneth Mikkelsen, der ellers har en af landets mest sikre Venstre-kredse. Hos Venstre advarer man derfor højlydt om stemmespild, hvis Kristendemokraterne ikke får stemmer nok til at komme i Folketinget.

Bedre blev det ikke for Venstre, da Kristendemokraterne og Kristian Andersen for nylig hyrede et at Venstres byrådsmedlemmer som kampagnerådgiver til folketingsvalget. Balladen endte med, at den nyansatte spindoktor forlod sit parti.

Selv om Kristian Andersens modstandere ikke tøver med at kalde ham en veltalende debattør, som forstår at gøre indviklet politik konkret og nærværende, er han ikke helt ukontroversiel. Ved kommunalvalget problematiserede hans politiske modstandere hans udtalelse om, at han ikke ønskede at vie homoseksuelle, hvis han blev borgmester. Selv om Kristian Andersen fastslog, at han bakkede op om alle menneskers ret til at blive viet, mente flere, at han på forhånd var diskvalificeret som borgmester.

Trækors og nye skjorter

Kristian Andersen gør generelt intet for at skjule sit kristne livssyn. Om halsen har han altid et lille trækors, og han tror på de værdier, der ligger i kernefamilien.

Han fik som byrådspolitiker indført kommunalt betalt parterapi i Ringkøbing-Skjern og sørgede for, at familier kunne udskyde deres børns institutionsstart og få penge for selv at passe dem. Den slags familieværdier håber han at få meget mere tid til at diskutere i valgkampen.

Meget tid bliver der til gengæld ikke til hans egen familie og til at renovere det hjem, der skal afløse forstanderboligen. De kommende uger står den på valgkamp både på hjemmebanens gågader og i tv.

Måske skal han også lige klemme et besøg i en herretøjsforretning ind i programmet.

- Jeg skal nok have snakket med min kone, om der skal nyt tøj til tv-debatterne. Hvis jeg kommer i Folketinget, bliver der helt sikkert brug for nogle flere skjorter, siger en kampklar Kristian Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Lemvig

Bæverplan har mange huller

Annonce