Annonce
Lemvig

Kritikerne blev hjemme - møde om solceller kom til at handle om købsmuligheder i usikker park

Borgermøde i Bøvling Forsamlingshus, hvor Jysk Energi fremlægger planerne om et nyt solcelleprojekt ved Høvsørevej. Foto: Benny Gade
Jysk Energi konstaterer, der fortsat er mange faktorer, der kan gå galt, inden solcellepark ved Høvsøre kan realiseres

Bøvlingbjerg: Kritikerne var blevet hjemme, da der onsdag aften igen var informationsmøde om den planlagte solcellepark ved Høvsøre. Det er Jysk Energi, der vil opføre parken til 210 millioner kroner, men samtidigt vil energiselskabet sælge op mod halvdelen af parken som andele til befolkningen i Lemvig Kommune.

Der er tilsyneladende en vis interesse for at blive medejer af projektet, selv om der er mange usikre momenter i parken. Ikke mindst nu, hvor forsyningskrisen har gjort det svært at få alle dele frem til tiden, men der ud over er investeringen ikke lige så sikker som de kendte mølleprojekter.

Det erkendte direktør i Jysk Energi Lars Naur, da han fremlagde budgettet og de foreløbigt første nøgletal, der indikerer købsmuligheder og afkastningsgraden.

Annonce

Godt 100 deltog i mødet i Bøvling Forsamlingshus, hvor en simpel håndsoprækning viste, at et stykke over halvdelen var interesseret i at investere i solcelleparken på trods af de store usikkerheder. Til gengæld viste en tilsvarende håndsoprækning ingen fremmødte, der var mødt frem af frygt for de påvirkninger, som den planlagte solcellepark kan påføre omgivelserne. Kritikerne var tilsyneladende blevet hjemme.

300 interesserede

300 har allerede meldt sig over Jysk Energis hjemmeside som interesserede i at købe andele, men det var første gang, at deltagerne fik mulighed for at høre om de første og usikre beregninger af, hvor god - eller dårlig - investeringen kan blive. Derfor blev de fremviste powerpoint med de første nøgletal affotograferet af flere i salen, der med mobiltelefonerne ville sikre sig, at de senere kunne nærstudere tallene.

- Men jeg kan love jer, at vi lægger de her slides ud på vores hjemmeside efter mødet, så i behøver ikke affotografere dem, sagde Lars Naur.

Annonce

Justeringer

Jysk Energi har løbende regnet på mulighederne for at bygge en solcellepark. De nuværende tal viser, at parken er budgetteret til 210 milllioner kroner, og afkastningsgraden vil naturligt nok afhænge af strømprisen, der kan variere meget.

Solcelleprojektet

Jysk Energi ønsker at opføre et anlæg på 35-40 MW. Det skal i givet fald opstilles på et 70 hektar stort areal langs med Høsørevej.

Anlægget, der skal bestå af 74.000 paneler, er dimensioneret til at producere 40.000 MWH / år svarende til 12.000 husstandes forbrug.

Prisen er anslået til 210 millioner kroner.

Netop nu er en lokalplan for området i høring. Hvis byrådet vedtager lokalplanen, vil Jysk Energi få grønt lys til at arbejde videre.

December 2021: Det endelige budget vil være kendt.

Januar/Februar 2022: Salgsprospekt ventes udarbejdet.

Cirka marts: Anlægsarbejdet går i gang.

30. november 2022: Anlægget skal være tilsluttet nettet.

Projektet vil tilføre Den Grønne Pulje et éngangsbeløb på tre millioner kroner til gavn for lokalområderne. Det er penge, der skal fordeles af Lemvig Kommune.

- Afregningsprisen skal nok op på 28 øre pr. kw, hvis der skal være en ordentlig forretning i parken, konstaterede Lars Naur, hvis foreløbige beregninger viste en afkastningsgrad på 4,67 procent. Det er til gengæld en meget lav afregningspris i forhold til gældende dagspris, der er historisk høj på over 70 øre pr. kw.


Afregningsprisen skal nok op på 28 øre pr. kw, hvis der skal være en ordentlig forretning i parken

Lars Naur, direktør i Jysk Energi


- Men vi har også oplevet år, hvor den var væsentligt under. Derfor afhænger det af, hvor meget man selv tror på, at elprisen vil lande på i de kommende år, sagde Lars Naur.

Annonce

Stor investering

Der bliver også mulighed for at have den store tegnebog fremme, hvis man vil med i projektet. Borgere i Lemvig vil få tilbud om at købe andele for mininum 4000 kroner eller maksimalt 500.000 kroner. Derfor gik mange af aftenens spørgsmål på at få investeringsmuligheder, tidsplaner og usikkerheder ved projektet. Blandt andet kan forsyningskrisen blive en alvorlig usikkerhed, da det er svært at få et nøjagtigt leveringstidspunkt for nogle af de elementer, der skal bruges i solcelleparken. Hvis parken ikke er tilsluttet elnettet allerede ved udgangen af 2022, vil projektet blive pålagt en tilslutningsafgift til forsyningsnettet, der ventes at løbe op i 30 millioner kroner. Det kan forringe projektet så meget, at det ikke vil blive rentabelt. Der ud over stiger priserne løbende som følge af forsyningskrisen.

Annonce

Hvad har byrådet godkendt

Jørgen Nielsen var den eneste, der stillede spørgsmål ved projektet. Han hæftede sig ved, at da byrådet godkendte et nyt forslag til lokalplan for projektet, skete det med det forbehold, at halvdelen af andelene skal sælges til de lokale borgere.

- Hvad gør i så, hvis I ikke kan det, ville han vide.

Lars Naur forsøgte at overbevise Jørgen Nielsen om, at Jysk Energi kun har lovet at sælge op til 50 procent af andelene, men er klar til at beholde den del, der ikke kan sælges.

- Men byrådets godkendelse lyder på præcist 50 procent, fastholdt Jørgen Nielsen.

Det ændrede nu ikke ved Lars Naurs optimisme, da der endnu er mulighed for at få formuleringen ændret. Frem til 16. november har Lemvig Kommune lokalplanen i høring. Når den er overstået, skal eventuelle høringskommentarer og indsigelser indarbejdes i lokalplanen, inden den kan endeligt godkendes af byrådet.

- Derfor skal sagen altså for byrådet en gang mere, konstaterede Lars Naur.


Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle på valgaftenen: Kan partiet fastholde sin plads i byrådet?

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Struer For abonnenter

Marianne støtter Inger hele vejen, også når folk bliver grimme at høre på: - Hun er ikke bare en åndssvag kælling

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce