Annonce
Debat

Kronik: For 100 år siden - Opdagelsen af det danske ørige

Illustration: Gert Ejton

I disse dage er det præcis 100 år siden, at de to kunstnere Achton Friis og Johannes Larsen vendte tilbage fra den første af deres fem ekspeditioner til det danske ørige. De havde sat sig for at udforske en del af Danmark, som for de fleste af deres landsmænd på det tidspunkt var ukendt land – de mange danske småøer.

De følgende fire år besøgte de 132 danske øer og nedfældede deres iagttagelser i ord og tegninger. Det hele blev samlet i de tre murstenstykke bøger om De Danskes Øer ­- en uforbeholden hyldest til det danske kystlandskab og de stovte øboere, men samtidig et kampskrift med flammende harme over tidens bygningsvandalisme og forarmelsen af øernes naturværdier.

Under besøgene på øerne var der en klar arbejdsfordeling mellem de to kunstnere. Achton Friis tog sig af at beskrive øernes natur, historie og kultur i ord samt at lave portrættegninger af nogle af de karakteristiske, lokale typer, mens Johannes Larsen stod for at lave landskabstegninger.

Annonce

Achton Friis’ malende beskrivelser af øerne var baseret dels på en årelang afsøgning af skriftlige kilder og dels aktuelle iagttagelser under feltarbejdet og interviews med øernes beboere.

Både i hans portrættegninger og i hans verbale beskrivelser skinner det tydeligt igen, at han er mere interesseret i det originale end det typiske. Han elsker de kantede typer og hader alt, hvad der er ens, reguleret og kvadratisk.

Togterne var en nyskabelse som Danmarksbeskrivelse. Det var første gang, det danske ørige blev berejst på denne måde og beskrevet så indgående. Samlet kom bogværket til at bestå af 1200 sider. Foruden Achton Friis’ tekst indeholder det 445 landskabstegninger af Johannes Larsen samt en mængde vignetter med fuglemotiver. Værket blev en stor kommerciel succes med nye oplag og genoptryk gennem det næste halve århundrede. Her hundrede år senere har mange ø-rejsende stadig værket med i rygsækken, når de besøger de mindre, danske øer. Samtidig har værket inspireret andre kunstnere til at gøre rejserne efter i en senere tid.

Kysten er attraktiv, og havudsigt kan kapitaliseres. Også af den grund er mange følelser bundet op på de danske kyster, og derfor har de gennem mere end 100 år været genstand for en værdikamp, som stadig pågår.

Når De Danskes Øer stadig i dag fremstår som et monumentalt værk om det danske ørige, skyldes det værkets komplekse karakter. Det er på den ene side en forelsket beskrivelse af dansk natur, af vejrliget og af øernes befolkning. Og på den anden side er det et stykke civilisationskritik - en kritik af en samfundsmæssig udvikling, der havde kurs mod en miljømæssig katastrofe.

Kritikken rettede sig i første række mod produktionslandskabet og den ubønhørlige kultivering af landskabet, der var gået voldsomt ud over fortidsminderne og havde afsløret en manglende pietet for historiske steder.

Og så handler De Danskes Øer om det, som måske er det allermest karakteristiske for Danmark: kystlandskabet. Om ikke andet minder den nationale sangskat os om, at en god del af landets identitet er indfældet i kystlandskabet. Selve forståelsen af, hvad Danmark er, er for mange mennesker knyttet til kysten, og af gode, geografiske grunde er kysten særligt nærværende på vores små øer. Kysten er attraktiv, og havudsigt kan kapitaliseres. Også af den grund er mange følelser bundet op på de danske kyster, og derfor har de gennem mere end 100 år været genstand for en værdikamp, som stadig pågår. En kamp, som handler om det evigt aktuelle dilemma omkring benyttelse og beskyttelse.

Opdagelsesrejsen foregik i det ombyggede fiskefartøj ”Rylen”, som nu befinder sig i museumseje. Efter at båden gennem et langvarigt restaureringsarbejde er bragt tilbage til sit udseende fra 1920’erne, bliver den igen brugt til samme formål som dengang: en kunstnerisk udforskning af øerne og det danske kystlandskab.

Ligesom det var tilfældet for hundrede år siden, er det stadig en erklæret mission for ”Rylen” at give samtidens kunstnere mulighed for at indsamle indtryk af kystlandskabet, som det tager sig ud i netop denne epoke af vores historie. På nye togter får naturkunstnere af i dag mulighed for at kaste et æstetisk blik på den verden, der møder dem, når de nærmer sig kystlandskabet fra søsiden. Og i de fleste tilfælde bliver deres kunstneriske bearbejdelse af indtrykkene gjort tilgængelig for landkrabber og andet godtfolk gennem udstillinger og bøger.

Bogen Opdagelsen af det danske ørige - ”Rylen” og De Danskes Øer (112 sider) er udgivet af Kurt Risskov Sørensen og kan fås på www.avisfordele.dk

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce