Annonce
Struer

Kulturen skal med i genåbningen: Den kan forløse forpinte hjerter

Nu må der altså snart ske noget, mener struerboen Daniel Noti. Arkivfoto: Morten Bang Larsen
Det er på høje tid at få diskuteret, hvad der kan åbne hvornår, og her må man for alt i verden ikke glemme kulturlivet.
Annonce

Struer: Hvor stor forskel gør en halv times undervisning på musikskolen om ugen egentlig?

Måske et lidt underligt spørgsmål, hvis ikke det lige var fordi, vi stod midt i en verdensomspændende coronakrise med tilhørende samfundsnedlukning.

Men det gør vi jo, og svaret på det indledende spørgsmål er - alverden. I hvert fald hvis man spørger struerboen Daniel Noti.


Rigtig mange har det svært, og folk er meget lukket inde i sig selv. Kulturen kan lukke rigtig meget op, så jeg håber, den kommer til at springe ud sammen med foråret.

Per Odgaard, leder, Struer Musikskole


For at kunne illustrere og konkretisere sin pointe bruger han sin bror som eksempel.

Lillebroren går på musikskolen i Struer, men har på grund af sin autismediagnose svært ved at bruge de digitale løsninger, som kan tilbydes lige nu.

- Når man har autisme er det ikke lige sådan at lære. Man har brug for faste rammer og strukturer. At kunne gøre de samme ting hver dag, fortæller Daniel Noti.

I den ligning betyder 30 minutter om ugen på musikskolen ret meget, og derfor mener Daniel Noti også, at vi er ved et punkt, hvor der skal hul på en snak.

En - ganske givet - svær snak om, hvor og hvordan man kan lette lidt på det nu noget fasttømrede låg over samfundet.

Annonce

Positiv drivkraft

Daniel Noti klandrer hverken Struer Musikskole eller Struer Kommune for noget i denne sammenhæng.

Det er politikerne på Christiansborg og særligt regeringen, han vil have i sving, og det har han sådan set villet i et par uger nu.

- Jeg savner en diskussion af, hvor lang tid vi egentlig skal være så meget lukket ned i stedet for at prioritere, at der er mennesker, som bliver ramt psykisk af de her restriktioner.

Daniel Noti mangler generelt, at der bliver gjort og vist, at man gør en indsats for at få det lys for enden af tunnelen tættere på.

Og det gælder for alle de grupper i samfundet, som er særlig ramt.

Daniel Noti har tidligere i forløbet kontaktet Kulturministeriet for at komme igennem med sit budskab.

Her fik han at vide, at reglerne nu engang er, som de er, og at det i sidste ende er en politisk beslutning, men:

- Der er helt generelt borgere, som har brug for aktiviteter, fordi det giver positiv drivkraft i livet, siger Daniel Noti.

Annonce

Kultur forløser

Per Odgaard, der er leder af Struer Musikskole, har fuld forståelse for det opråb, som Daniel Noti kommer med.

Han ville dog bryde loven og restriktionerne, hvis han helt konkret åbnede for det, og han er derfor glad for, at der nu begynder at blive snakket lidt om decentrale åbninger.

- Jeg vil godt synes, at det kunne lade sig gøre med en til en undervisning, fordi der ikke er stor smitterisiko, når man sidder tre meter fra hinanden, siger Per Odgaard og tilføjer:

- Det er værre, hvis vi taler om holdundervisning.

Kulturlivet er helt generelt vigtigt at få tænkt ind i en kommende genåbning af samfundet, hvis man spørger Per Odgaard.

- Kulturen kan forløse og skabe glæde og fællesskab. Den kan forløse nogle forpinte hjerter, fordi folk gennem kulturen kan få udtryk for følelser, siger musikskolelederen:

-Rigtig mange har det svært, og folk er meget lukket inde i sig selv. Kulturen kan lukke rigtig meget op, så jeg håber, den kommer til at springe ud sammen med foråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce