Annonce
Lemvig

Kun én corona-alarm - og det var falsk alarm

- Vi gør hele tiden alt, vi kan, for at undgå smitte. Hidtil har vi ingen smittetilfælde haft. Ingen borger eller personale er smittet. Bekræftet smittet skal jeg sige, for vi kan jo i sagens natur desværre aldrig vide os helt sikre, siger Birgitte Nielsen, områdeleder. Arkivfoto
Lemvig Kommune har corona-beredskabet klar for ældre- og hjemmeplejen. Her fortæller kommunen selv om, hvordan man arbejder i beredskabet

Lemvig: Kun én gang har der været mistanke om smitte om corona-smitte ved Lemvig Kommunes ældre- og hjemmepleje. Det var falsk alarm. Men hele det planlagte beredskab gik i gang. Det fungerede.

Lemvig Kommune vurderer selv, at den er godt forberedt, og at de ansatte gør deres yderste for at forhindre smitte. Lemvig Kommune fortæller her om, hvordan beredskabet fungerer. - Vi tager hele tiden vores forholdsregler og har faste procedurer for at begrænse og helst undgå smitte. Det gælder for borgerne og for personalet, understreger Birgitte Nielsen, områdeleder, i en pressemeddelelse fra Lemvig Kommune. Hun har ansvar for 300 ansatte, der døgnet rundt passer og plejer borgere hjemme eller på plejehjem i Lemvig og den østlige del af kommunen.

Annonce

- Vi gør hele tiden alt, vi kan, for at undgå smitte. Hidtil har vi ingen smittetilfælde haft. Ingen borgere eller personale er smittet. Bekræftet smittet skal jeg sige, for vi kan jo i sagens natur desværre aldrig vide os helt sikre.

Birgitte Nielsen, områdeleder

Mistanke

Fredag den 20. marts over middag fik personalet mistanke om, at en plejebeboer måske var smittet af corona. Borgeren er kendt lungesyg og helt klar over faren ved coronavirus. Vedkommende havde symptomer som hovedpine, hoste, ondt i halsen og muskelsmerter. Borgeren havde ikke åndenød, men dog svært ved at trække vejret. - Det er symptomer, vi holder øje med. Plus temperaturen. Personalet tog straks kontakt med nærmeste leder, og efter samråd med egen læge, besluttede vi at isolere borgeren. Det hele skete på én time, fortæller Birgitte Nielsen.

Værnemidler

Hurtigt blev alle nødvendige værnemidler sat op uden for borgerens stue. Beskyttelsesbriller, masker, overtrækskitler, handsker – og en affaldsspand. Alle værnemidler er engangs og skal smides væk efter brug. Kun fast personale måtte komme på stuen. Det blev indskærpet for de ansatte, at planlægge hvert ophold hos den isolerede, så de kunne gøre så meget så muligt per gang, og derved reducere antal besøg. - Nu kunne netop den borger heldigvis klare det meste selv. Men vi fulgte naturligvis vedkommendes tilstand tæt. Blandt andet tog vi temperaturer hver fjerde time weekenden igennem. Allerede lørdag fik borgeren det bedre, og i løbet af søndagen var vi sikre på, at vedkommende ikke var smittet. Mandag, efter samråd med en læge, kom borgeren ud af isolation. - Personalet havde ikke tidligere arbejdet med værnemidler eller haft en borger i isolation, men de lærte hurtigt at håndtere værnemidler og anvende dem korrekt. Det var en god træning og oplæring, siger Birgitte Nielsen.

Plejeboligleder Tina Bang Bjerregaard er sammen med de to sygeplejesker Pernille Bro og Helle Brun klar i beredskabet på plejeboligerne i Lemvig. Foto: Lemvig Kommune

Travlhed

Dagene er travle for ældre- og plejehjemspersonalet. Der er stadig mange på arbejde, men ikke helt så mange som normalt. Arbejdet planlægges og fordeles hver dag løbende og tilpasses borgernes behov. Det er normalt, men med coronavirus tager personalet hele tiden hensyn til at mindske og forhindre smitte. Det ændrer på normale arbejdsgange - og tager mere tid. Næsten hver dag kommer nye oplysninger fra diverse styrelser, fra KL (Kommunernes Landsforening) eller regeringen, som lederne skal tage hensyn til, følge og implementere i deres arbejde.

Bekymring

- Vi, som ledere, får rigtigt mange opkald fra bekymrede medarbejdere, der er i tvivl, om de kan komme på arbejde eller ej. Enten hvis de selv har lidt småsnue eller ondt i halsen – eller hvis et familiemedlem har symptomer. Her skal tages beslutninger, hvilket vi gør ud fra givne retningslinjer, fortæller Birgitte Nielsen. Personalet er bekymrede for at blive smittet, men også for at smitte både borgere og egen familie. - Vi gør hele tiden alt, vi kan, for at undgå smitte. Hidtil har vi ingen smittetilfælde haft. Ingen borgere eller personale er smittet. Bekræftet smittet skal jeg sige, for vi kan jo i sagens natur desværre aldrig vide os helt sikre, siger Birgitte Nielsen. Blandt de mange medarbejdere er sygeplejersker, sosu-assistenter og -hjælpere, ergoterapeuter, husassistenter og pedeller. Lederne bruger megen tid på instrukser og vejledninger til medarbejdere for at skabe tryghed og viden. - Der er en god stemning i området. Vi er fysisk tilstede, er mulige at få fat på og har været her hele tiden, siger Birgitte Nielsen. - Jeg vil gerne give stor ros til de ansatte for den ro og positive tilgang, de udviser. Dermed sikrer vi også at vores hjemmeboende borgere og plejehjemsbeboere mærker mindst mulig ændring i hverdagen. Personalet er meget ansvarsfuldt og hjælpsom og vil hele tiden gøre sit bedste. De gør en kæmpe indsats under disse vanskelige forhold, siger Birgitte Nielsen. For at hindre og begrænse smitten var Lemvig-området tidligt ude, ja før Sundhedsstyrelsen, med at advare mod besøg på plejehjem. Allerede den 5. marts blev skilte sat op på plejehjem, hvor man anbefalede pårørende ikke at komme på besøg på plejehjemmet. Efterfølgende er der kommet total påbud og vores og plejehjem er lukkede for besøgende. - Vi er opmærksomme på at mindske smittefaren ved tøj og påklædning. Personalet skal før og efter arbejde skifte tøj og vaske det ved mindst 60 grader. Hver dag. Så dør virus, og det mindsker faren for overførsel af smitte. Det er det vigtigste, understreger Birgitte Nielsen. - Det er vigtigt, vi tænker os om hele tiden og gør det, Sundhedsstyrelsen skriver for at begrænse smitterisikoen.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Kultur

Kunstmuseum klar til at åbne

Annonce