Navne

Kunstner: Jeg interesserer mig egentlig ikke for kunst

Marius Jonutis har udstillet i Midt- og Vestjylland mange gange de seneste syv-otte år. I Holstebro har han udstillet to gange på Cafe Utopia. Foto: Mette G. Sørensen

Den litauiske kunstner Marius Jonutis, der udstiller på Regionshospitalet i Herning i øjeblikket, var torsdag aften omkring Holstebro for at møde en række mennesker, der på den ene eller anden måde har en forbindelse til Litauen.

Holstebro: 53-årige Marius Jonutis har udstillet mange gange i det midt- og vestjyske. Og han har to gange indenfor de seneste tre år udstillet på Café Utopia i Holstebro.

Det var på samme café, at han torsdag aften hyggede sig i selskab med en række ildsjæle fra de kunstforeninger, der enten har udstillet eller som gerne vil udstille hans ting, samt andre der har rejst i Litauen på grund af kunsten der. Til stede var også den litauiske ambassadør i Danmark, Ginte Danusis, og Holstebro-ægteparret Henny Sidelmann og Ole Hougaard, der formidler litauisk kunst til kunstforeninger.

Marius Jonutis, der stammer fra hovedstaden Vilnius, havde sin kone Lina med til Danmark og Holstebro. Når de er i Danmark, bor de hos Anni og Evald Asp i Bording - "vores danske forældre", som kunstneren spøgende kalder dem. Der er han og Lina kommet i mange år.

I Litauen bor de cirka 20 kilometer fra hovedstaden "ude i skoven, tæt ved en lille flod". Lina har en datter på 19, der hedder Ula, og det har Marius sjovt nok også. Men nej, det er ikke en datter, de har sammen - der er tale om to piger på samme alder med samme navn.

- Og så har jeg også en søn på 19, der hedder Titas. Nej, han og Ula er ikke tvillinger - ja, jeg ved godt, det bliver indviklet nu, men Titas er min biologiske søn, mens Ula er adopteret, forklarer Marius Jonutis med et smil.

Det går da meget godt

Ambassadør Ginte Danusis åbnede torsdag Jonutis udstilling i Herning.

- Betyder det noget for dig, at ambassadøren åbnede udstillingen?

- Jeg er altså ikke en snobbet mand, så på den måde nej. Men det var da selvfølgelig rart. Altså, at hun interesserer sig for de kunstneriske bånd mellem Danmark og Litauen, siger Marius Jonutis, der også engang har fået en udstilling åbnet af den litauiske kulturattaché i Danmark.

Han udstiller nu 52 værker i Herning.

- Hvordan er det at være kunstner i Litauen? Kan man leve af det?

- Jeg kan i hvert fald. Jeg har aldrig haft et andet arbejde. Nogle gange er det sværere end andre. Men jeg er heldig, at Danmark er min anden indtægtskilde. Jeg sælger en del her via kunstforeninger og gallerier - mere end i Litauen. Til gengæld har jeg i Litauen en del bestillinger fra firmaer - det hjælper, forklarer kunstneren, der "ikke interesserer sig for kunst".

- Nej, egentlig ikke. Jeg er ikke kunstkritiker. Jeg kigger ikke meget på andres kunst. Jeg interesserer mig kun for det, jeg selv laver, siger han.

Mit andet hjem

Marius Jonutis har aldrig udstillet andre steder end i Litauen og i Danmark. Og det har han heller ikke lyst til. Han har "udland" nok i Danmark, som han er ret begejstret for.

- Jeg kan godt lide stemningen her i Danmark. For bare to dage siden krydsede jeg den dansk-tyske grænse, og i samme øjeblik jeg forlader Tyskland og kører ind i Danmark, føler jeg de friske vinde blæse, og jeg kan trække vejret. Det er et dejligt kongerige, og jeg sætter pris på jeres humoristiske sans, som er stort set den samme som hjemme i Litauen. Det gør det nemt at tale med danskere.

- Så du synes ikke, vi er indelukkede og ugæstfri?

- Sjovt, du siger det, for vi har faktisk den forudfattede mening om danskere, at de er lukkede, og at det er svært at blive lukket ind i deres liv og hjem. Men det passer jo ikke. Når du først har mødt folk her et par gange, viser danskerne sig at være meget varme mennesker, der byder indenfor. John Lennon boede engang nogle måneder sammen med Yoko Ono i København, og da han blev spurgt, hvorfor han kunne lide Danmark, sagde han: "Fordi det hele er mindre hysterisk". Og det er rigtigt. Det er ikke hysterisk, det er afslappet, siger Marius Jonutis, der dog ikke har tænkt sig at flytte fra Litauen.

- Nej, jeg er glad for mit land, og der har jeg hjemme. Men Danmark er mit andet hjem, smiler han.

0/0

Tophistorier

Annonce
Navne For abonnenter

Og vinderen er …"en fremragende arkæolog"

Annonce
Annonce
Annonce
Portræt

Det kræver et ganske særligt tillids-forhold

Navne For abonnenter

Pølsevognens ukronede dronning: Jeg er en rigtig fiskepige

Tophistorier

Annonce