Annonce
Lemvig

Kunstneren bag 'Iris': Det er jeres møbel - brug det

Indvielsens fire hovedpersoner der hver klippede den røde snor over - fra venstre er det forkvinde Christine Buhl Andersen fra Ny Carlsbergfondet, Lemvig-borgmester Erik Flyvholm, kunstner Karin Lorentzen og udvalgsformand Henrik Thygesen. Foto: Morten Stricker
Lørdag formiddag blev det nye vandkunstværk 'Iris' på Torvet i Lemvig indviet med tre taler og rosende ord til værket.

Lemvig: Nu er det nye samlingspunkt på Torvet i Lemvig – vandkunstværket ”Iris” – officielt indviet. Det skete lørdag formiddag, hvor det småregnede. Det var dog meningen, at regnen skulle være stoppet, da indvielsen gik i gang kl. 11. Det var i hvert fald Karin Lorentzens intentioner - det er kunstneren bag værket.

- Det er min skyld, at det regner. Jeg håbede på, at det ville regne i dag. Værket står nemlig flottest, når det er vådt. Men det var så meningen, at regnen skulle stoppe, når vi gik i gang, sagde Karin Lorentzen.

Det var nu regn i beskedne mængder, der faldt over forsamlingen rundt om Torvet, hvor rød- og hvidstribede afmærkningsbånd sørgede for, at forsamlingen ikke nåede over corona-forbuddets 100 personer. Der var også en hel del, der fulgte med uden for afmærkningen, hvilket også fint kunne lade sig gøre.

Annonce

Vandkunstværket "Iris"

Kunstværket er skænket af Ny Carlsbergfondet og udført af den københavnske billedhugger Karin Lorentzen.

Det er syv meter i diameter. Der er et bronzekar i midten af værket.

"Iris" er blandt andet inspireret af Lemvig-digteren Thøger Larsens måde at arbejde på - at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig.

Lokalbefolkningen har bidraget til værket ved at indsamle de mange strandsten, der ligger i bunden af værket.

"Iris" er skænket af Ny Carlsbergfondet til Lemvig Kommune, og det var forkvinden Christine Buhl Andersen, der på vegne af ”bryggerens kunstfond” deltog i indvielsen af værket. Selv om hun kun har været formand – eller forkvinde, som titlen er – i et halvt år, så har hun et indgående kendskab til netop det nye værk på Lemvigs mest centrale plads.

Hun havde nemlig som bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet kontakten til både Lemvig Kommune og Karin Lorentzen i processen med at skabe et nyt kunstværk på Torvet. En temmelig lang proces.

Smukt ind i byrummet

- Det er fem år siden, at vi havde den første kontakt til Karin Lorentzen, som vi mente, der var den rigtige til at skabe kunstværket til Lemvig Kommune. Ny Carlsbergfondet har før fået kritik for at forære kunst, som nogen ikke mente, der passede ind i omgivelserne. I dette tilfælde har lokalbefolkningen været involveret i indsamlingen af de mange sten, der ligger i bunden af kunstværket, og samtidig har Karin Lorentzen gjort en stor indsats for at få egnens historie med i værket. Jeg synes, hun har skabt et værk, der passer smukt ind i byrummet, sagde Christine Buhl Andersen.

Karin Lorentzen, der er opvokset i Struer, kunne fortælle, at det rigtig nok var fem år siden, at hun sådan nærmest i hemmelighed listede rundt i Lemvig for at samle indtryk til Lemvigs nye værk - og blandt andet lod sig inspirere af Lemvig-digteren Thøger Larsen.

Inspirationen til vandkunstværket "Iris" har Karin Lorentzen blandt andet hentet fra Thøger Larsens interesse for astronomi, øjets opbygning og Lemvigegnens kulturelle og geologiske arv. Foto: Morten Stricker

- I har den vildeste perle her i Lemvig. Husk at værdsætte det. Og brug "Iris". Det er et møbel - jeres møbel, sagde Karin Lorentzen.

Annonce

Tag en badeand med

Hun havde også et par ideer til, hvad f.eks. vandet i bronzekaret i midten af værket kan bruges. Den ene var nok ikke helt bogstaveligt ment: Smid hinanden op i det - det kan holde til det. Det andet var straks mere realistisk: Tag en badeand med, når du kommer herned med dit barnebarn...

Lemvig-borgmester Erik Flyvholm (V) var den sidste af de tre talere.

- Det er et værk, der løfter byens samlingssted. Det giver en helhed. Tak til Ny Carlsbergfondet - uden dem var vi ikke kommet så langt, sagde Erik Flyvholm.

Så skulle den røde snor klippes over, og det job klarede hele fire personer med hver sin saks. Foruden de tre talere var det formanden for Lemvig Kommunes familie- og kulturudvalg, Henrik Thygesen (V), der var i aktion.

Derefter kunne de fremmødte tage værket i nærmere øjesyn og få mere viden om værket via de såkaldte info-stationer, der var på Torvet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hanstorken anses for at være enkemand

Debat For abonnenter

Nedgravede mink: Det er klogt at rive plasteret af, så smerten er overstået med det samme

Annonce