Annonce
Debat

Kvælstof. Gavner planter - truer ikke drikkevand

Debat: Igen forsøges det at mistænkeliggøre dansk landbrug - denne gang med historier om nitrat (kvælstof).

At der findes nitrat i marken er ikke en overraskelse - landmanden gøder jo sine planter. Men der findes ikke nitrat i det dybe iltfrie grundvand overhovedet. Nitrat nedbrydes igennem jordlagene. Brønde - private som offentlige - med nitrat over grænseværdien lukkes simpelthen. 83 % af alle vandværksboringer indeholder slet ikke nitrat, og 99,5 % er langt under grænseværdien. Drikkevandet er ikke på nogen måde truet af nitrat.

Det vil derimod været relevant at sætte fokus på andre stoffer, eksempelvis det på ingen måde landbrugs-relaterede Arsen, der findes i rigtig mange vandværksboringer.

Det er useriøst at skabe frygt overfor landbrugets næringsstoffer. De foreløbige resultater fra årets Novana-rapport fra Aarhus Universitet viser da også igen et fald i nitratindholdet i de såkaldte overvågningsboringer fra det øverlige iltede grundvand (GRUMO). Igennem 30 år har den danske kvælstofudvaskning været faldende - det bliver den ved med. Der er ingen grund til at gå bekymringsindustriens ærinde.

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Verdensmusik spiller til dans

Annonce