Læserbrev

Kvalitetskultur. Løfter Holstebros samlede kulturliv – og styrker lokaløkonomien

Musikteatret bør betragtes som en institution, der både spiller en vigtig rolle for kommunen og udgør en katalysator for hele kulturlivet, mener Christian Have. Arkivfoto: Scanpix

Debat: Driver Musikteatret Holstebro rovdrift på de lokale kulturforbrugere ved simpelthen at lave for mange store arrangementer, som øvrige aktører ikke kan konkurrere med?

Sådan kan det måske se ud ved første øjekast. Men som den forgangne weekend demonstrerede, er der publikum nok til, at Holstebro kan huse adskillige stort anlagte arrangementer på én gang.

Musikteatret havde selv solgt 11.500 billetter til koncerterne med henholdsvis Sting og Anne, Sanne & Lis. Parallelt hermed dukkede ikke mindre end 15.000 mennesker op til Street Food Festival, mens festivalen Udkantsrock satte sin egen besøgsrekord med mere end 1.000 besøgende.

Ingen af disse arrangementer havde sandsynligvis haft mærkbart større publikum ved at have været fordelt udover to-tre forskellige weekender i stedet for blot én. Det grundlæggende fællestræk for de i øvrigt vidt forskellige arrangementer er, at der var høj kvalitet på programmet – og når kvaliteten er god, skal publikum nok komme.

Som Sting-koncerten beviste, er publikum endda villige til at komme ganske langvejs fra. Ikke mindre end to tredjedele af publikum – dvs. godt 5.000 mennesker – kom mere end 35 kilometer væk fra.

Det betyder, at Musikteatrets arrangementer skaber en værdi, der ligger langt udover blot enkeltstående oplevelser for de lokale. De bliver samtidig visitkort for Holstebro, som giver folk lyst til at vende tilbage for at få flere store kulturoplevelser i byen – både Musikteatret såvel som dem, alle byens øvrige aktører kan præsentere.

Hertil kommer den økonomiske værdi, der ligger i de mange besøgende, der indlogerer sig på byens hoteller, shopper i butikkerne og spiser sig mætte på caféerne og restauranterne.

Havde hotelkapaciteten i kommunen været større, havde der tilmed været basis for en endnu større indtjening. Ikke blot for hotellerne, men lige så vel for detailhandelen og restaurationsbranchen. Overnattende gæster bruger som bekendt en hel del flere penge end dem, der ankommer og forlader byen samme dag.

Der er således et stort potentiale for at gøre Holstebro til en kulturhub med en endnu stærkere tiltrækningskraft for borgere i de omkringliggende kommuner og resten af Danmark.

Måden, det kan ske på, er selvfølgelig først og fremmest, at alle kommunens aktører fortsat leverer kulturoplevelser af høj kvalitet. Men hertil kommer også, at kulturlivet står sammen og får øjnene op for, hvordan kommunens forskellige kulturtilbud først og fremmest kommer hinanden til gavn.

Et stort publikum ved ét arrangement betyder som hovedregel ikke færre publikummer ved et andet. Tværtimod vil ethvert kvalitetsarrangement – uanset om det tiltrækker 1.000 eller 15.000 mennesker – netop bidrage til at styrke det samlede kulturliv i byen.

Det betyder, at Musikteatret bør betragtes som en institution, der både spiller en vigtig rolle for kommunen og udgør en katalysator for hele kulturlivet.

Tilstrømningen beviste, at der er publikum nok til, at Holstebro kan huse adskillige stort anlagte arrangementer på én gang, mener Christian Have. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Video: Se med, når storkeungen spiller død for at blive ringmærket

Danmark

Se video af redning: 20-årig sejler reddet op ad vandet efter flere timer i Ringkøbing Fjord

112

Kvinde sad fast i brønd i en time

Læserbrev

Erhverv. Der er brug for de korte lærlingeaftaler

Debat: Det bekymrer mig, at vi i flere medier skal læse, at både en minister og 3F beskylder virksomhederne for ikke at uddanne nok lærlinge, opfinde kreative regnemetoder og bruge korte lærlingeaftaler med det formål at løbe fra deres uddannelsesansvar. Det er ganske enkelt ikke rigtigt! Her i Midt- og Vestjylland uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne massevis af lærlinge. I perioder er der endda udsolgt af lærlinge, og så må virksomhederne pænt vente i kø for at få en lærling. Faktisk uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne 22 procent af alle lærlinge i Danmark, og det på trods af at de kun beskæftiger seks til syv procent af arbejdsstyrken. Det er en del af kulturen i vores virksomheder, at vi har lærlinge og uddanner næste generation. Derfor bør vi ikke mødes af beskyldninger om det modsatte, når vi hver dag bruger tid og kræfter på at tage en eller flere lærlinge under vores vinger. Det fælles mål bør i stedet være at skabe så mange lærepladser som muligt ved at gøre det attraktivt og overkommeligt at tage lærlinge for både store og små virksomheder. I Midt- og Vestjylland har vi rigtig mange små og mellemstore virksomheder, og for dem er det umuligt at vide, om de har nok opgaver til at beskæftige en lærling de næste tre til fire år. Netop derfor er korte lærlingeaftaler guld værd, fordi de giver mindre virksomheder mulighed for at tage en lærling, selvom de ikke kender tykkelsen på ordrebogen flere år ud i fremtiden. Korte aftaler bruges ikke for at snyde, tværtimod. Alternativet er, at virksomheden ikke tør binde sig for de næste tre til fire år og af den grund siger nej tak til en lærling. Derfor vil det være en katastrofe for både de unge og virksomhederne, hvis muligheden for at indgå korte aftaler begrænses.

Lemvig

Evy blev glemt, når hun bestilte en Flextur: Nu har Midttrafik gennemgået klagerne

Lemvig

Tre strande har det reneste badevand

Annonce