Annonce
Debat

Læserbrev: Hurtiggående motorbåde forfulgte direkte delfinerne

- Hvis der havde været tale om hajer, havde piben nok haft en anden lyd, for film-industrien har jo lært os, at delfiner er legesyge og venlige, imens hajer og spækhuggere er ondsindede dræber-maskiner. Sandheden er imidlertid, at også delfiner er rovdyr, som skal behandles respektfuldt, både for deres egen skyld og for vores, skriver Martin Munk Stigaard. Genrefoto: Reuters/Albert Gea

Læserbrev: Lige fra min tidligste barndom har jeg interesseret mig, både for fiskeri, og for de mange andre spændende ting, man kan opleve ved og på havet.

Det var derfor en betagende oplevelse, da jeg, d. 14/9-2020 for første gang fik et kort glimt af delfiner (øresvin) omme under Nr. Nissum. Og endnu større var oplevelsen, da jeg, lørdag d. 1. maj, så hele fire delfiner springe i Thyborøn kanal.


Annonce

Min far og jeg lå i vores båd, på god afstand af dyrene, og med skruen slået fra. Det var så op til delfinerne selv, hvor tæt på, de ville komme. Men desværre var det ikke alle, der udviste samme hensyn!Min far og jeg lå i vores båd, på god afstand af dyrene, og med skruen slået fra. Det var så op til delfinerne selv, hvor tæt på, de ville komme. Men desværre var det ikke alle, der udviste samme hensyn! Flere hurtiggående motorbåde forfulgte direkte delfinerne. Og på vejen hjem fra Thyborøn så vi en stor flok sæler flygte i panik, fordi en båd sejlede helt tæt på sandbankerne.

En sådan adfærd overfor vildtlevende dyr er absolut forkastelig, idet den ikke kan undgå at stresse dyrene alvorligt. Endvidere kan man, hvis man f.eks. sejler efter en flok delfiner, forhindre, at de indhenter den stime fisk, som de måske lige er på jagt efter. Man gør det således sværere for dyrene at få føden.

Det er fuldt forståeligt, at mange gerne vil se delfiner og sæler. Og disse dyrs tilstedeværelse kan måske være med til at give turismen et tiltrængt løft, når corona-pandemien nu forhåbentlig snart slipper sit tag i Europa. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at der er tale om vildtlevende rovdyr, som skal behandles med behørig respekt. Naturligvis kan man ikke stoppe skibstrafikken gennem kanalen. Og selvfølgelig kan folk bade fra stranden. Men som badende eller dykker bør man aldrig decideret opsøge delfiner. I andre dele af verden er noget sådant faktisk behæftet med bødestraf. Dyrene kan let blive stressede, og de er både stærke og hurtige nok til at gøre alvorlig skade på mennesker. Der er trods alt tale om dyr på op til 600 kg, som kan bevæge sig med stor fart.

Hvis der havde været tale om hajer, havde piben nok haft en anden lyd, for film-industrien har jo lært os, at delfiner er legesyge og venlige, imens hajer og spækhuggere er ondsindede dræber-maskiner. Sandheden er imidlertid, at også delfiner er rovdyr, som skal behandles respektfuldt, både for deres egen skyld og for vores.

Lad os alle huske dette, så både lokale og turister også i fremtiden kan have glæde af at iagttage disse fascinerende havpattedyr!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Stak af med båd og trailer

Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Lemvig

Taske med dyrt indhold blev stjålet

Annonce