forside

Løkke venter intensive forhandlinger om sundhedsreform

Med et valg til sommer venter der en svær opgave, når partierne onsdag mødes til forhandlinger om sundhed.

Regeringen indleder onsdag svære forhandlinger om en reform af sundhedsvæsenet.

Rundt om hjørnet venter et folketingsvalg, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regner selv med, at forhandlingerne bliver intensive.

- Jeg håber, at partierne møder ind onsdag uden for mange fordomme, så vi kan få et intensivt forhandlingsforløb, der forhåbentlig kan føre til, at vi i foråret kan få en aftale om at gøre et godt dansk sundhedsvæsen bedre, siger han i en video på Facebook sent søndag aften.

Venstre er kommet skidt fra start med forhandlingerne. Der har været intern uro, som for nylig blussede op, da et V-folketingsmedlem havde stillet 19 anonyme spørgsmål om regionerne.

Venstre-medlemmer gik åbent i rette med det, da de anså det for et forsøg på at miskreditere regionsrådsmedlemmer.

Senest i juni skal der være folketingsvalg, hvorfor det kan være sværere at få enderne til at mødes, da partierne op til valg typisk glider længere fra hinanden for at appellere klarere til vælgerne.

Spørgsmålet er, om støttepartiet Dansk Folkeparti og Venstre kan nå et forlig, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg forventer ikke, at der er nogle af de andre partier uden for regeringssiden, der vil gå ind i en aftale så tæt på et valg og med den kritik, der har været, siger han.

Den megen virvar har gjort det svært for DF at indgå i en aftale op mod valget, mener han.

- Vi ved jo historisk, at DF godt kan gå med i besværlige forlig, hvor en del vælgere bliver sure. Men spørgsmålet er, om DF så tæt på et valg og med udsigt til en stor mandattilbagegang har lyst til at kaste sig ind i sådan et projekt, siger han.

Socialdemokratiet har overtaget dagsordenen med sit pensionsudspil. Derfor er forventningen på Slotsholmen, at der vil komme en relancering af regeringens sundhedsudspil for at kapre dagsorden.

Desuden har regeringen fået input fra en lang række organisationer de seneste uger, som kan ændre regeringens tilgang, påpeger Hans Engell. Men de grundlæggende træk består.

- Nedlæggelsen af regionsrådene går jeg ud fra, at de holder fast i, men der kommer et udspil, som bliver mere spiseligt for mange. Det vil især sige læger, sygeplejersker og patientforeninger, mener Hans Engell.

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Annonce