Annonce
Danmark

Løvkvist: I det spraglede folkestyre danser debutanter forsigtigt

Folketingssalen er babyfrit område - også for politikere, der får børn, men ikke holder barsel. Pernille Skipper fik at vide, at hun var velkommen, hendes baby var ikke. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Gennem hele åbningsdebatten dansede politikerne hensynfuldt og venligt omkring hinanden, mens de guffede slik og strikkede strømper. Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist sad på første parket med udsigt til det hele og tog notater.

Åbningsdebat: Da den traditionsrige åbningsdebat gik i gang i Folketinget torsdag morgen klokken ni, stod Enhedslistens Pernille Skipper i kanten af salen med sin helt nye baby på armen. Fik den hurtigt leveret videre ude på den anden side af døren, efter Pia Kjærsgaard som repræsentant for Folketingets Præsidium ikke ville finde sig i det babyshow, som hun heller ikke ville, da Konservatives Mette Abildgaard engang tog sin baby med helt hen til sædet.

Socialdemokratiets Ida Auken havde sat sig med strikketøjet lige ved siden af Brian Bressendorf (S), der havde debut i salen som suppleant for Mette Gjerskov (S), som er på sygeorlov. Bressendorf sad rank og uafslappet som et akavet fremmedelement iført salens absolut rødeste slips. Så var man da i det mindste sikker på, at debutanten er helhjertet socialdemokrat.

En halv time inde dumpede Lars Løkke Rasmussen ind, slipseløs med flere åbne skjorteknapper end nogen andre i salen. Ved siden af ham Naser Khader, nu løsgænger som Løkke er det, men også skandaliseret og overgrebsanklaget. Khader sad i det fjerneste hjørne, tættest på døren, mens hans tidligere formand, den Khader-ekskluderende Søren Pape Poulsen (K), sad helt op ad Folketingets formand og lige nøjagtig foran statsministeren.

Annonce

DF's gruppeformand Peter Skaarup fik midt i salen leveret en anseelige kasse med strålende slik, der var mere magenta, end det var rødt. Det blev da også delt med Radikales Martin Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen (senere gik Skaarup også ombord i en kassefuld lakridspiber).

Folketingets årlige åbningsdebat er folkestyret, når det er mest spraglet. Også selv om det foregår under en højreguleret debatform, hvor der f.eks. ikke er plads til "snydebandeord", som Pia Kjærsgaard sagde fra formandsstolen (det var lømlen Jens Rohde, der var kommet til at sige "saftsusemig" - i det mindste tog den nyslåede kristendemokrat ikke Guds navn forfængeligt.)

Sød tale/svag handling var Thulesens dom over statsministerens første to år. Og forudså at fremtiden bliver lige så slem.

Her er udvalgte pluk fra debatten:

1 Debutantens varsomme dans

Christian Rabjerg Madsen var som både debutant og stedfortræder Socialdemokratiets frontkæmper i åbningsdebatten. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Åbningsdebatten i Folketinget foregår under ordnede forhold. Partilederne kommer til efter størrelsen på deres folketingsgruppe. Undtagelsen er regeringspartiet, hvor det er den politiske ordfører, der holder partitalen.

Socialdemokratiet har lige sendt deres politiske ordfører over i Uddannelsesministeriet, derefter tog retsordfører Jeppe Bruus over, men han er gået på barselsorlov, så denne torsdag i 2021 pegede pilen på finansordfører og stedfortrædende politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen.

Han snakkede om klima, og hvordan de tektoniske plader skifter, så alle vil noget for klimaet nu, men at den danske udledning af klimagasser er forsvindende lille på verdensplan, så vi skal først og fremmest påvirke andre lande. Og så skal vi også sørge for at få produceret nogle flere dygtige faglærte, ingeniører og elektrikere, der kan forvandle klimaudfordringen til Danmarks store eksporteventyr.

En husmandsudgave af statsminister Mette Frederiksens åbningstale tirsdag. Det må også være opgaven for en ung, ambitiøs politiker, der allerede er fremme i bussen, men også rigtigt gerne vil endnu længere uden egentlig at tage nogen risiko.

De andre partier skød i øst og vest på Christian Rabjerg Madsen efter talen. Og hans strategi var tydeligt: Han var enig med dem alle sammen i stort set alt for lige at slutte med et lille men. Et lille "det kigger vi på". Et lille "vi lytter gerne". Et lille "det var også en fejl".

Og sådan kom han stabilt ud af en svær debutantopgave uden at sætte noget over styr i forhold til statsministeren, der sad akkurat foran ham.

2 Ellemann i borgerlig balance

Liberal Alliance og Nye Borgerlige var flade af grin, da Jakob Ellemann-Jensen forsvarede sin position i diskussion om øremærket barsel til mænd. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Jakob Ellemann-Jensen (V) havde besluttet sig for at starte med det åbenlyse: At corona er på retur. Understregede at det ikke var Folketingets skyld (og mente egentligt, at det ikke var statsministerens skyld), mens befolknings skyld. Den har opført sig ansvarligt, holdt afstand og ladet sig teste og vaccinere. Danmark kan mere, sagde han, fordi sådan et lækkert lille slogan, skal statsministeren ikke have lov til at løbe med helt alene.

Som alle andre politikere klappede Ellemann sig selv og alle andre partier på skulderen over, at det mandag lykkedes dem at lave en aftale om klimareduktioner i landbruget. Roste især blå blok for at stå sammen og roste dermed sig selv for at være det dyr på savannen, som alle de andre havde ladet sig lede af. Og undlod at fortælle at han egentlig havde været ved at stikke af fra de andre sammen med Pape, og det faktisk var finansminister Nicolai Wammen, der samlede blå blok ved at smøre dem i hoved og bag så effektivt, at de mistede al kampiver.

For Ellemann er det nu vigtigt at åbne grænserne for kvalificeret, international arbejdskraft.

- Vi skal jo ikke lukke os så meget inde, at vi lukker væksten ude, sagde han.

Så kan han så prøve at få blå blok til at stå sammen om det.

Held og lykke tænkte man, mens man sad med direkte udsigt til Kristian Thulesen Dahl (DF), der i dette som i så mange andre spørgsmål ikke rigtigt har nogle sammenfaldende interesser med en Venstre-formand, der godt kan glemme at blive statsminister, hvis ikke han får håndteret den problematik.

3 Der er en hykler i hver lille sprække

Kristian Thulesen Dahl talte om problemerne i alle de andre partier - ikke sit eget - under åbningsdebatten i Folketinget. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kristian Thulesen Dahl (DF) talte om, hvordan han nærmest ikke kan bevæge sig på Christiansborg uden at støde ind i en hykler. Statsministerens åbningstale handlede om, at alt er åh så godt, men det er det jo slet ikke, sagde Thulesen på en måde, der kunne få en til at tænke, at han i virkeligheden talte om meningsmålinger.

Regeringen er hyklerisk, fordi den har taget børn og mødre hjem fra fangelejre ved Syrien. Når den evakuerer tusinder fra Afghanistan, selv om den sagde, den kun ville evakuere hundreder. Når den svigter udrejsecentret Kærshovedgaard efter at have brændt nallerne på at forsøge at flytte det til Langeland.

Sød tale/svag handling var Thulesens dom over statsministerens første to år. Og forudså at fremtiden bliver lige så slem, når regeringen på baggrund af det ene eller andet flertal vil hykle sig igennem sundheds- og ældrepolitiken i resten af valgperioden.

Hyklere er også dem, der skriger på udenlandsk arbejdskraft (det er så hans kolleger i blå blok).

Hvorfor gør de det, spurgte Thulesen, når nu der er så mange seniorer uden arbejde. Hvis arbejdsmanglen virkelig er så presserende, var seniorerne nok blevet ansat, mente han og smækkede døren i for de højt kvalificerede mennesker fra Ukraine og Indien, som Ellemann havde talt om.

4 Så er den gal med gearene!

Søren Pape Poulsen - den uhøstede kornmarks redningsmand. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Alle politikere maler billeder i disse dage.

Søren Pape Poulsen malede et billede af en moden kornmark, der ikke kunne blive høstet. Vist nok fordi der var bøvl med mejetærskerens gearkasse, men pointen var formentlig mere noget med mangel på arbejdskraft, som kan afhjælpes, hvis man lukker nogle flere ind fra verden uden for EU og samtidig sætter skatten ned både her og der og helst allevegne. Så kan samfundsopgaverne nemlig løses med værdighed og ordentlighed. Som de bliver på private plejehjem, hvor farmaceuter ikke er nødvendige, fordi tydelig ledelse og omsorg er den egentlige medicin.

Det er her Papes fokus er nu: Udenlandsk arbejdskraft og friplejehjem – ja tak, ja tak. Så vil det nemlig være slut med, at modne marker står uhøstede hen.

Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce