Annonce
Debat

Lad os sammen gå nye og grønne veje

Morten Jung. Pressefoto

Læserbrev: Hvert eneste år køber det offentlige varer og tjenesteydelser for mange milliarder af private aktører. Faktisk i omegnen af én milliard kroner om dagen. Når det offentlige benytter sig af private tilbud, så sker det ud fra en forhåndsvurdering af, hvad der er det bedste tilbud. Her er det så, at klima- og miljøhensyn slet ikke spiller en stor nok rolle. Faktisk har Dansk Erhverv lavet en undersøgelse, der viser, at det blot er cirka hver tiende af virksomhederne, der sælger til det offentlige, der oplever, at grønne hensyn spillede en betydende rolle i vurderingen af deres tilbud.

Det kan godt gøres bedre. For det offentlige har en gigantisk indkøbsmuskel, og den skal da bruges til at løfte den grønne omstilling.

Det kan godt gøres bedre. For det offentlige har en gigantisk indkøbsmuskel, og den skal da bruges til at løfte den grønne omstilling. Vi har en helt unik mulighed for gennem et offentlig-privat samarbejde at skabe en reel og efterspørgselsbaseret grøn omstilling. Populært sagt, så kan offentlige indkøb virke som katalysator for grøn innovation til gavn for danske arbejdspladser og en styrkelse af virksomhedernes internationale konkurrenceevne. Og hvad med virksomhederne? Er de klar? Her kan jeg kun sige: Erhvervslivet er så absolut klar til grønne udbudskrav. For her vinder alle involverede.

Men vi er nu et stykke vej fra målet. Og der skal handles, gøres noget anderledes, hvis vi skal derhen. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at grønne krav skal indgå som konkurrenceparameter i alle offentlige udbud. Det skal ikke mejsles i beton, men fraviges dette, så skal der være en fornuftig forklaring. Vi anbefaler desuden en målsætning om, at mindst halvdelen af de konkurrenceegnede opgaver bliver markedsprøvet.

Annonce

Lad os sammen gå nye, grønne veje sammen til gavn for klimaet, dansk erhvervsliv og Danmark.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Maskinfabrik har gode tider: Leverede bedste regnskab nogensinde

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Navne For abonnenter

BK Hertz' mangeårige ejer og manufakturhandler med stort M er død: Bent Kærgaard blev 78 år

Lemvig

Corona satte ny rekord i Lemvig

Erhverv For abonnenter

Den største enkeltinvestering i 60 år: Nu kan vi arbejde langt hurtigere

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Leder For abonnenter

Der er noget helt galt i Lemvig, hvis man holder kæft og lader voldsforbrydere gå fri

Debat

Klumme: Energihævneren - en ny superhelt

Lemvig

Der var masser af vidner til grov voldssag, men ingen ville sige noget: Politiet kommer med kraftig opfordring

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Navne For abonnenter

Katja fra Struer: - Vores forhold blev cementeret, da vi sejlede til Sydgrønland i en lille båd i stiv kuling

Holstebro For abonnenter

Gødstrup har 409 enestuer - men kun de 330 forventes brugt: Få historien om de tomme stuer og mosen, der var en and

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Annonce