Annonce
Danmark

Lammet kvinde ladt i stikken: Nu afviser også private hjemmeplejere at komme i hendes videoovervågede hjem

Det er den her dør i et hus i et lille lokalsamfund i det nordlige Kolding, Kolding Kommunes FOA-organiserede hjemmehjælpere ikke vil gå ind ad - og nu afviser også  private bureauer at gøre tjeneste hjemmet. Inde bag døren bor en meget plejekrævende 71-årig kvinde.  Foto: Søren Gylling
En konflikt i Kolding Kommunes hjemmepleje, som startede med, at 12 FOA-hjemmehjælpere nægter at gøre tjeneste i et videovervåget hjem, har bredt sig. Nu afviser også private vikarbureauer at hjælpe en meget plejekrævende 71-årig kvinde. - Sluk kameraerne, så kommer vi igen, siger FOA-formand.

Hjemmepleje: En konflikt i Kolding Kommunes hjemmepleje imellem en 65-årig ægtemand og oprindeligt 12, men nu alle kommunens FOA-organiserede hjemmehjælpere har nu udviklet sig sådan, at også de private vikarfirmaer, som kommunen har hyret til at hjælpe mandens stærkt plejekrævende 71-årige hustru, afviser at komme i hjemmet.

Derfor har Kolding Kommune den seneste tid ikke kunne levere den hjælp til den halvsidigt lammede kvinde, som hun har brug for.

- Nej. Hun har retskrav på de besøg, hun er visiteret til, og vi har ikke kunnet dække alle vagterne. Men vi er meget opmærksomme på, at det ikke er livstruende for hende, siger Kolding Kommunes seniordirektør Annette Lund.

Annonce

Efter en blodprop i hjernen har kvinden i fem år været visiteret til otte besøg om dagen.

Men efter at hendes ægtefælle, som er stærkt utilfreds med og ofte klager over nogle af hjemmehjælpernes indsats, har sat videoovervågning op, har hjemmehjælperne siden midt i april nægtet at gå ind i hjemmet.


Jeg kan og må ikke anbringe kvinden et andet sted, så vi arbejder på at finde en robust løsning via andre private bureauer. Mit sidste skud i bøssen er at sende mine ledere derud.

Annette Lund, seniordirektør


Ifølge FOA er flere blevet syge af et årelangt psykisk belastende arbejdsmiljø i hjemmet, og hjemmehjælperne kræver nu med FOA's opbakning kameraerne fjernet, før de vil gøre tjeneste hos kvinden igen.

Specialstyrke

Annette Lund kalder situationen "fuldstændigt fastlåst".

- Vi knokler for at finde andre løsninger, men det er rigtig vanskeligt for os, fordi flere og flere melder fra. Jeg kan og må ikke anbringe kvinden et andet sted, så vi arbejder på at finde en robust løsning via andre private bureauer. Mit sidste skud i bøssen er at sende mine ledere derud, oplyser direktøren.

Hun fortæller, at der arbejdes på at få oplært et specialhold, som skal komme i hjemmet, indtil konflikten er ovre. Foreløbig vil den vare indtil 18. juni, hvor Kolding Kommune og FOA mødes i Arbejdsretten.

Ifølge FOA's lokalformand i Kolding, Jens Lund, er konflikten "nem at løse":

- Sluk de kameraer. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at få vores medlemmer tilbage til arbejdet i hjemmet, hvis kameraerne slukkes. Det er overvågningen, de ikke kan leve med. Den er krænkende for dem.

I fortæller, at arbejdsmiljøet i hjemmet har været stærkt psykisk belastende i flere år. Det bliver vel ikke bedre kun af, at kameraerne slukkes?

- Arbejdsmiljøet er problematisk, og det arbejder vi videre med sideløbende. Men hvis kameraerne bliver slukket, kommer vores medlemmer tilbage. Det her er også en principiel sag, som handler om, hvornår en arbejdsgiver må videoovervåge, og i det her tilfælde er hjemmet  mine medlemmers arbejdsplads, påpeger Jens Lund.

Avisen Danmark har uden held forsøgt at indhente ægtefællens kommentar til denne artikel, men forud for et møde i denne uge med kommunens hjemmepleje-ledelse, skriver han, at hans hustru "nu er så hårdt presset, at hun er træt og ked af sit liv."

Konflikten

  • Konflikten i Kolding Kommunes hjemmepleje vil foreløbig vare indtil 18. juni, hvor Kolding Kommune og FOA mødes i Arbejdsretten igen.
  • Her vil FOA forlange dom for, at hjemmehjælpere kan nægte at gøre tjeneste i private hjem, hvor de videovervåges mod deres vilje.
  • Kolding Kommune og Kommunernes Landsforening mener ikke, at kommunen kan blande sig i, om en borger må have videoovervågning i sit hjem.
  • Parterne mødtes i Arbejdsretten første gang 22. april en uges tid efter, at 12 FOA-organiserede hjemmehjælpere nægtede at gøre tjeneste i et hjem, hvor de videoovervåges mod deres vilje.
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Lemvig

Stak af med båd og trailer

Annonce