Annonce
Læserbrev

Landbrug. Skil dig af med venstrefløjen, landbrugsminister

Debat: Hvorfor deltog Det Konservative Folkeparti egentlig ikke i mandagens aftale om at reducere landbrugets kvælstofudledning? Det er et godt spørgsmål, som vælgerne fortjener få svar på. Så det kommer her.

Vi havde egentlig budt os til i forhandlingerne om kvælstofudledning. For vi vil ikke stå uden for forhandlingslokalet og råbe - vi vil gå konstruktivt til værks for at skabe resultater. Vi får nemlig vores løn for at være borgerlige stemmer, der arbejder. Sagen er bare den, at vi blev tilbudt at tilslutte os en færdigforhandlet aftale med regeringen og dens røde støttepartier. Vi var faktisk klar til at indgå en aftale - men vi kunne ikke være med til at indføre kvælstofkrav, der kører landbruget midtover.

Som det grønne, ansvarlige parti, vi er, forhandlede vi derfor med fødevareministeren fra torsdag til søndag. Ministeren havde på mange måder sympati for vores forslag om ikke at smadre landbruget - men det havde Enhedslisten ikke.

Eksempelvis ville vi give landbruget flere værktøjer til at reducere kvælstof. Det kunne være målrettet gødskning og bedre mulighed for tidlig såning. Det ville give landmændene langt bedre odds for at nå de mål, vi aftalte i landbrugspakken. For landbrugspakken står vi fortsat bag. Vi deler ambitionen om at nedbringe kvælstofudledningen i landbruget. Men det skal ske på en ordentlig måde, og så landmændene kan følge med. Landbruget skal kunne se sig selv i de aftaler, vi indgår.

Desværre lykkedes det ikke at lande en aftale, der var tilstrækkeligt landbrugsvenlig, og så måtte vi stå uden for. Vi ville ellers gerne have rettet op på aftalen, der vil ramme landbruget hårdt. Et landbrug, som faktisk står ved sit ansvar i miljøpolitikken.

Hele sagen viser os, at den socialdemokratiske minister, ligesom resten af regeringen, er afhængig af den yderste venstrefløjs velvilje. Og venstrefløjen er som bekendt ikke vild med dansk landbrug - for nu at formulere det mildt.

Men der er en anden vej end kommunisterne i Enhedslisten. For ministeren kan vælge at smide den yderste venstrefløj ud af forhandlingslokalet og i stedet kigge i retningen af Det Konservative Folkeparti. Det vil vi selvfølgelig tage os betalt for i form af politisk indflydelse. Men det vil være grønt og bedre for dansk landbrug.

Så der er dårligt nyt i vente til dansk landbrug. For Enhedslisten har alt for meget indflydelse på regeringens politik. Derfor skal min opfordring til fødevareministeren være at skille sig af med venstrefløjen og invitere Det Konservative Folkeparti til grønne forhandlinger.

Annonce
Orla Østerby, MF, Det Konservative Folkeparti. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Optager fire gudstjenester i kirke

Struer

Nu skal vi have en ny børnehave

Læserbrev

Høfde 42. Radikal ansvarsforflygtigelse

Debat: I en ellers god finanslov er det en stor skuffelse, at der ikke blev fundet penge til en oprensning af Høfde 42. Særligt som SF'er er det en skuffelse. Det var et af vores krav i forhandlingerne. Men det blev ikke opfyldt. I de sidste dage har denne skuffet fået følge af en anden. Skuffelsen over Radikale Venstres folketingsmedlem, Andreas Steenberg, der i Dagbladet Holstebro skulle svare på, hvorfor der ikke kom penge til denne vigtige sag. Bedt om at forklare hvorfor de Radikale ikke havde det som et krav i forhandlingerne. Det er selvfølgelig ikke rare spørgsmål at få. I stedet for at være sit ansvar voksent, giver han SF skylden. Det er pinagtigt. I artiklen siger Steenberg, at penge til Høfde 42 var en del af forhandlingerne, indtil SF droppede kravet. Altså er det vores skyld. Sikke noget sludder. Steenberg "glemmer", at det var SF, der gjorde det til en del af forhandlingerne. At det var SF, der holdt fast i det krav. SF arbejdede for penge til en oprensning. Det sagde vi før finanslovforhandlingerne. Det var en del af vores finanslovsudspil. Det var et ønske, vi fremførte under forhandlingerne. Også på til allersidst. Det kom vi ikke igennem med. Desværre. Det kan man klandre SF for. Men vi forsøgte dog. Modsat andre. SF kan ikke gennemføre det alene. De ønsker, man fremfører under forhandlinger, bliver kun til virkelighed, hvis andre partier bakker op. Det ønskede andre ikke. Og så er det simpelthen uanstændigt at tale om, at SF droppede kravet. SF har arbejdet for en oprensning i flere årtier. Vi siger det samme om den sag, når vi forhandler, og når vi er til vælgermøde. Arbejdet for en oprensning fortsætter. Den slutter først, når forureningen og giften er væk.

Erhverv

Mange vælger fisk til julemaden

Annonce