Annonce
Erhverv

Landbruget indstillet på at tage 100.000 hektar jord ud af drift

Formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade, er indstillet på, at landbruget som erhverv skal yde en indsats og tage de lavtliggende jorder ud af drift. Arkivfoto: Morten Stricker

Enighed om, at det er den rigtige vej frem. - Der er jo gårde nok, der er til salg, siger formanden for landboforeningen i Lemvig

Nordvestjylland: Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild fra Hjerm ved Struer og Danmarks Naturfredningsforening fremsætter i dag et forslag om at tage 100.000 hektar landbrugsjord ud af drift.

Et forslag, som Martin Merrild allerede fremsatte, da Dagbladet var på besøg hos ham for et par år siden.

Nu er landbruget og naturfredningsforeningen klar med et konkret forslag, som de fremlægger for politikerne på Christiansborg.

Alt i alt skal der som udgangspunkt bruges en milliard kroner på at få forslaget realiseret, hvis landbruget skal kompenseres for de tabte arealer.

- Men det er den helt rigtige vej frem, mener formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade.

- Det skal gøres på en måde, så landbruget får kompensation, men som udgangspunkt er der masser af sund fornuft i at tage de lavtliggende jorder med stort indhold af humus ud af drift, mener han.

- Det er bare noget, vi som erhverv skal til at vænne os til, siger han.

Kristian Gade har ikke umiddelbart et bud på, hvor mange hektar, der kan tages ud af drift i de nordvestjyske kommuner.

- Det er jo noget, vi må ud og vurdere fra landbrug til landbrug, mener han.

Men han er overbevist om, at det som udgangspunkt er den rigtige vej frem.

- Vi har en klimaudfordring, og den vil vi også gerne forholde os til i landbruget. Vi lever jo også i 2019, og skal vi gøre noget effektivt, er det en god måde at få løst nogle af de udfordringer, vi har, mener han.

Danmarks Naturfredningsforening forventer blandt andet, at det vil reducere landbrugets klimabelastning med ti procent.

Annonce

Det fælles miljøudspil

Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Naturfredningsforening fremlægger i dag et fælles udspil, der skal skabe mere natur. De to organisationer forestiller sig, at 100.000 hektar landbrugsjord kan omlægges til natur eller græsning. Det svarer til det dobbelte af Falsters areal.Det skal ske ved, at staten bruger cirka en milliard kroner på at opkøbe jord, der kan indgå i en jordfordeling. Derved kan den lavtliggende og dårligste jord tages ud af produktion til gavn for både landbrug, natur, klima og miljø. Landmanden får til gengæld erstatning i form af bedre jord.

Win-win situation

Formanden for Lemvigegnens Landboforening, Bent Graversen, kalder forslaget et stort skridt i den rigtige retning.

- Jeg vil gerne rose Danmarks Naturfredningsforenings vilje til at opnå resultater og samtænke tingene. Det flugter helt med, hvad Landbrug & Fødevarer har foreslået i mange år. Det kan kun være en win-win situation, siger han.

Bent Graversen er overbevist om, at det ikke bliver svært at finde de arealer, der skal tages ud.

- Vi har i den sydlige del af vores kommune nogle arealer, hvor landmændene er interesserede. Det er arealer, hvor jorden synker samtidigt med, at vandet stiger. Kan vi få det lavet om til natur og samtidigt give landmanden en erstatning i form af bedre jord, så kunne der godt være interesse i det, siger Bent Graversen.

Ideen er, at det offentlige skal opkøbe jorde, der er skal bruges til at gennemføre en jordfordeling. Bent Graversen er overbevist om, at det heller ikke vil blive et problem.

- Der er jo gårde nok, der er til salg, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

24-årig lemviger kørte galt ved Skive

Sport

eFodbold skal også spilles i klubhuset

Lemvig

Indbrud hos Bay Art under opklaring

Annonce