Annonce
Erhverv

Landbrugets nye minister skal være den grønneste nogensinde

Det stod ikke skrevet i hverken sol, måner eller stjerner, at Mogens Jensen skulle blive fødevareminister efter folketingsvalget i juni, men han erklærer sig oprigtig glad for sit nye ressortområde. Forgængeren Kristen Bording, blev også betegnet som et overraskende valg, da Thorvald Stauning udpegede ham til landbrugsminister første gang i 1924, og Kristen Bording, der også var valgt i Herning, blev Danmarks længst siddende landbrugsminister nogensinde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det bliver Mogens Jensens opgave som ny fødevareminister at få omsat regeringens klimamålsætninger i stalde og på marker. Vejen mod mere bæredygtigt landbrug handler blandt andet om at reducere udledning af drivhusgasser og kvælstof.

HERNING/KØBENHAVN: Det er næsten på datoen 99 år siden, at socialdemokraten Kristen Bording blev valgt ind i Folketinget for første gang. Helt præcist 21. september 1920.

Kristen Bording var opstillet i Herningkredsen og skulle siden vise sig at blive Danmarks længst siddende landbrugsminister. Gårdejersønnen fra Kragelund mellem Horsens og Vejle fik sit ministerium, da Thorvald Stauning dannede sin første regering i 1924.

Kristen Bording var landbrugets minister i samlet set mere end 21 år frem til 1950. I dag hører landbruget under Fødevareministeriet, og med udnævnelsen af Mogens Jensen som minister for området i Mette Frederiksens regering har historien gentaget sig.

Den midtjyske opstillingskreds, der i dag bærer navnet Herning Syd, er igen leveringsdygtig i manden, som står i spidsen for landbrugets love og rammevilkår på tinge.

- Kristen Bording er den historiske røde tråd mellem mig og ministeriet. Han var den første folkevalgte socialdemokrat fra Herning, og hvad mange ikke ved, så var han en af Thorvald Staunings nærmeste rådgiver, siger Mogens Jensen og tilføjer, at han blev oprigtigt glad, da statsministeren pegede på ham som Danmarks nye fødevareminister.

- Jeg er jo valgt i en kreds og fra en egn, hvor landbruget fylder rigtig meget. Samtidig har jeg været vant til en tæt dialog med sektoren fra min tid som handelsminister omkring blandt andet eksport af danske fødevarer, forklarer Mogens Jensen.

Han har fået både fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde med i sin minister-portefølje. Sidstnævnte ligger i linje med Mogens Jensens tidligere medlemskaber af Nordisk Råd, Udenrigsudvalget, Udenrigspolitisk Nævn, Grønlandsudvalget og Færøudvalget, mens han også har fungeret som både kulturordfører for socialdemokraterne og medlem af Folketingets kulturudvalg.

Fødevarer er imidlertid et nyt ressortområde for ministeren.

Mogens Jensen

Minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde i Mette Frederiksens regering, udnævnt 27. juni 2019.

Født 31. oktober 1963 i Nykøbing Mors, søn af ekspedient Harry Jensen og hjemmehjælper Ebba Møller Jensen.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Vestjyllands Storkreds fra 13. november 2007 og i Ringkøbing Amtskreds 8. februar 2005 ‒ 13. november 2007.

Kandidat for Socialdemokratiet i Herning Sydkredsen fra 2007 og i Herningkredsen 2003-2006.

Tidligere Handels- og udviklingsminister 3. februar 2014 ‒ 28. juni 2015.

Tidligere kulturordfører og medieordfører, næstformand for Retsudvalget, medlem af Kulturudvalget, Udenrigsudvalget, Udenrigspolitisk Nævn, Grønlandsudvalget, Færøudvalget og Nordisk Råd, næstformand for den danske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling, formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe 2011-2012.

Næstformand for Socialdemokratiet fra 2012 og næstformand i den socialdemokratiske gruppe i Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) fra 2018.

Uddannelse: Fagbevægelsens lederuddannelse, LO-Skolen, Helsingør, 1997-1999 samt student fra Morsø Gymnasium, 1979-1982.

EU-støtte skal i spil

Dengang i Kristen Bordings tid for snart 100 år siden handlede politikken blandt andet om udstykninger og sammenlægninger af jord samt hjælp til kriseramte landbrug. Det gør det for så vidt stadigvæk.

Fødevareministeriet har netop åbent op for støtteordninger til jordbytte-ordninger, som en udløber af Tørkeparken fra i fjor. Målet er større effektivitet og færre kilometer på landevejene for landmanden.

- Det er en forløber for en større jordreform, vi skal i gang med, som også handler om at omdanne dårlig landbrugsjord til natur- og vådområder, siger Mogens Jensen.

Han medgiver, at de i alt 150 mio. kroner, som Tørkepakken har afsat til en multifunktionel jordfordelingsfond, langt fra er nok.

- Hvis vi skal lykkes med den totale finansiering, så kræver det, at vi får et nyt støttesystem i EU, som vi skal forhandle om i løbet af efteråret med ikrafttrædelse i 2021. Det er helt nødvendigt, at vi får mulighed for at bruge EU's landbrugsstøtte i forbindelse med den grønne omstilling. Samlet set har EU jo også bundet sig op på de internationale klimamål, og her vil vi gerne gå i front blandt andet med forslaget om en bruttoarealmodel, så der kan etableres vådområder inden for modellen.

Taktikken i Bruxelles går ud på at skabe alliancer med lande, der vil i den samme grønne retning som Danmark. Et korridorarbejde, som er i gang.

- Vi arbejder tæt sammen med især Sverige, Tyskland og Nederlandene om at hæve det grønne ambitionsniveau i forbindelse med reformen af EU's landbrugspolitik. Derudover er der også støtte fra for eksempel Irland og Frankrig til overordnet at sikre en grønnere landbrugspolitik, påpeger fødevareministeren.

Annonce

Drivhusgasser og kvælstof

For Mogens Jensen som fødevareminister er den altoverskyggende paraply, bæredygtighed og regeringens klimamål. En af målsætninger til en ny klimalov fra regeringsgrundlagets forståelsespapir er en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 70 procent fra 1990 og frem mod 2030.

Det kommer landbruget til at mærke.

- Landbruget står i dag for en fjerdedel af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser, og vi har sat os et ambitiøst mål for den grønne omstilling, som allerede er i gang mange steder i samarbejde med landbruget. Det er vigtigt for, at vi kan leve op til klimamålsætningen, forklarer Mogens Jensen og fortsætter:

- En anden udfordring er kvælstofreguleringen. Evalueringen af indsatsen i landbrugspakken under den tidligere regering har vist sig ikke at være tilstrækkelig. Vi skal sikre, at kvælstofudledningen sker inden for EU's vandrammedirektiv.

En ny regulering er for nylig trådt i kraft. Her har landmændene fået en øget fleksibilitet med hensyn til såning af efterafgrøder mod at anvende mindre kvælstof på markerne.

Mogens Jensen deler kontorer og embedsværk i Miljø- og Fødevareministeriet med miljøminister Lea Wermelin. To ministerier, som er kendt for at krydse klinger.

- Vi har en fælles overligger, som er sat af regeringen. Noget er hendes ansvar, andet er mit, og så er der en fælles mængde, som vi taler om. Her ser jeg det som en kæmpefordel, at de to ministerier ligger sammen. Der vil være forskellige interesser i nogle sager, som vi skal løse sammen, og vi mødes jo på gangene hver dag, siger han.

Annonce

Dobbelt op på økologien

Ambitionen er klar. Mogens Jensen vil og skal være den grønneste minister, som landbruget endnu har set.

Udover den grønne omstilling står økologi, fødevarespild og dyrevelfærd højest på dagsordenen. Det sidste blev illustreret, da fødevareministeren på vegne af staten købte fire pensionsmodne elefanter for 11 mio. kroner af Cirkus Arena og Cirkus Trapez i slutningen af august.

- Dyrevelfærd ligger mig meget på sinde, og så er det ligemeget, om det er grise, køer, kyllinger eller elefanter. Håndteringen af husdyr skal være i orden i hele EU, og derfor skal vi også kigge på dyretransporterne og behovet for at køre eksempelvis danske svin til slagtning i udlandet. Det er langt hen ad vejen bestemt af markedet, men vi skal gøre, hvad vi maksimalt kan for at undgå det, lyder det fra Mogens Jensen.

Derudover vil ministeren gå til kamp mod danskernes samlede madspild på 700.000 tons om året. Et kæmpestort potentiale, der også gælder ændrede kostvaner i en sundere og klimavenlig retning, og så vil regeringen fordoble økologien i Danmark i forhold til areal, forbrug og eksport, uden der dog er sat en præcis slutdato for målsætningen.

Her forventer fødevareministeren, at den mere præcise plan er klar i begyndelsen af 2020. Der er ikke tale om et opgør med de konventionelle landbrug, pointerer han:

- En fordobling af de økologiske arealer i Danmark vil bringe andelen op på 20-22 procent, så den konventionelle del er landbruget vil fortsat være langt størst og skal også udvikle sig til at blive endnu mere bæredygtigt i fremtiden. Dansk landbrug er allerede et af de mest effektive og bæredygtige i verden, sektoren er gået i gang med at omstille sig, men nu skal vi sætte mere fart på den retning, så vi stadig vil være kendt ude i verdenen for bæredygtighed, god kvalitet og fødevaresikkerhed.

I forgængeren Kristen Bordings eftermæle står der blandt andet, at han først og fremmest varetog de mindre landbrugs interesse. Dem er der ikke mange af tilbage.

Tiden vil vise hvilket renomme, Mogens Jensen vil slæbe med sig som fødevareminister, men grøn det skal han være.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Gyserafstemning: Landbofusion bliver gennemført

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Navne

Lemvig-præst rykker til Aarhus Domkirke

Annonce