Annonce
Læserbrev

Landmændene i København er nogle værre svinemikler

Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Debat: Som de dog sviner med sprøjterester i Vallensbæk, Hvidovre, Albertslund, Frederiksberg og Københavns kommuner.

Ifølge Avisen Danmark er der her siden 2016 her fundet pesticider i 100 procent af samtlige boringer. I de øvrige hovedstadskommuner noteres procenter fra 80 og opefter, dog med Lyngby-Taarbæk som dydsmønster med kun 44.

Derude er landmændene altså mere miljøbevidste end inde i København. Jeg ser for mig, hvordan københavnske bonde-svinemikler ved nattetide lister sig ud for med deres store traktorer og spredebomme for at sprøjte mod ukrudt, insekter og svampe både ad Roskildevej og Vesterbrogade samt ved Christiansborg, Amalienborg og Langelinie.

Annonce

Igen og igen ledes ikke-renset spilde- og lortevand fra husholdninger og virksomheder direkte ud i miljøet

Danmark, altså landet, er i gang med at lede efter anden kemi end landbrugets pesticider i grundvandet, og det giver resultater. Hvad med at Danmark, altså avisen, skelner mellem landbrugets sprøjtemidler og vores alles efterladenskaber fra bil/asfalt-støv, kosmetik, husholdningskemi, træbeskyttelsesmidler, medicinrester og tusinde andre ting?

Det er 20 år siden, der er lukket en boring som følge af landbrugskemi fra overfladejord. Landbrugets forbrug af pesticider udgør godt en halv procent af Danmarks samlede kemi-forbrug.

Det er på tide at sætte søgelys på de resterende mere end 99 procent. Jamen, her har vi jo renseanlæggene, lyder det typiske svar – som er et meget dårligt svar. Langt de fleste kommunale renseanlæg er underdimensionerede. Igen og igen ledes ikke-renset spilde- og lortevand fra husholdninger og virksomheder direkte ud i miljøet.

Vi må leve med, at mange rød/grønne politikere pr. rygrad ved enhver given lejlighed synger Hjørring-revyens sang fra 1998 om, at "Det er landbrugets skyld"! Men det er ubærligt, at medierne også har hovedfokus på under en halv procent af problemet og ”glemmer” de 99 procent.

Det er fint, at Anders Risbjerg Johnsen fra GEUS i Danmark er citeret for, at der findes stadig flere stoffer, som er ”langt farligere end pesticidrester”. For mig er dét historien, men ikke for avisen, der kører overskrifter på pesticid- og sprøjterester. Det skal være landbrugets skyld!

I dag kan laboratorierne måle en milliardtedel af et gram, såvel koffein og nikotin som glyfosat og alt andet. For de fleste stoffer er små tal totalt ligegyldige for vores sundhed.

Sammenregnes den faktiske mængde pesticidrest i hele Danmarks grundvand, og vi antager, at hver af landets 5,8 millioner indbyggere dagligt drikker to liter, svarer vores samlede daglige indtag af pesticidrest til indholdet af nikotin og tjære i 30 cigaretter - fordelt på os alle sammen fra nyfødt baby til bedemandens næste kunde.

Hvad er problemet?

Annonce
Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Når vi bygger kunstige øer for at få plads til endnu flere i de største byer, er vores overforbrug i julen ikke jordens undergang

Holstebro

10-årige Tobias var en af de første i køen: - Det er megafedt at kunne sige, man endelig er blevet vaccineret

Annonce