Annonce
Danmark

Lav smittespredning gør genåbning af grænse forsvarlig

I Flensborg kunne en lettet overborgmester Simone Lange tirsdag konstatere, at der i snart fire uger ikke er fundet nye smittede. Kun en enkelt indbygger i kommunen er for øjeblikket testet positiv. Foto: Tim Riediger
Antallet af smittede med coronavirus i det dansk-tyske grænseland er meget lavt. Risikoen ved at genåbne grænsen er derfor minimal, vurderes det. I Flensborg har der ikke været nye tilfælde i ugevis.

Grænseåbning: Senest 15. maj kan danskere atter passere grænsen mod syd. Det meddelte den slesvig-holstenske ministerpræsident, Daniel Günther, mandag aften. Ganske vist er det ikke delstaterne, men forbundsregeringen, der håndterer grænserne. Her var det dog lykkedes Daniel Günther at overtale den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, til at se med velvilje på situationen ved Tysklands nordligste grænse.

Argumenterne er også gode. Danmark har haft stort held med at nedkæmpe antallet af smittede og syge via den delvise nedlukning af samfundet. Efterhånden er kun 228 patienter indlagt på landets hospitaler med coronasmitte.

Annonce
Slesvig-Holsten lukkede ned før de fleste andre forbundslande. Det gjaldt også for turismen, der blev fuldstændig indstillet, hvilket var både vigtigt og nødvendigt.

Helmut Fickenscher, professor, virusekspert

Kun 63 indlagte

Situationen i Slesvig-Holsten er nogenlunde den samme. Der er blot 63 indlagte i delstaten, som med 2,8 millioner indbyggere er cirka halvt så stor som Danmark. Antallet af indlagte falder løbende.

Specielt i områderne langs grænsen er der ekstremt få smittede. I for eksempel Flensborg er der under hele epidemien kun fundet 32 smittede. Tallet har efterhånden været stabilt i ugevis.

"Også i dag er vi lettede over, at der ikke er nye tilfælde. Sådan har det været i snart fire uger", oplyser overborgmester Simone Lange tirsdag på Facebook.

To smittede er døde i Flensborg. Til gengæld er 29 atter erklæret raske. Således har kun en person i kommunen for tiden konstateret virus i kroppen.

I hele Slesvig-Holsten er knap 2800 testet positive i løbet af epidemien. Det svarer til 96 smittede pr. 100.000 indbyggere, hvilket er en af de laveste smitterater i forbundsrepublikken.

Omstridt kontrol

- Slesvig-Holsten lukkede ned før de fleste andre forbundslande. Det gjaldt også for turismen, der blev fuldstændig indstillet, hvilket var både vigtigt og nødvendigt, forklarer virusekspert og professor Helmut Fickenscher til nyhedsbureauet DPA.

Delstaten udstedte direkte et indrejseforbud for turister fra andre dele af forbundsrepublikken og kontrollerede grænserne mod de tyske nabolande, hvilket udløste udbredt kritik fra blandt andre bystyret i Hamborg. Indrejseforbuddet er med visse indskrænkninger fortsat i kraft.

På rådhuset i Flensborg er der tilfredshed over udsigten til en genåbning af grænsen

Godt for pendlerne

- Vi kender endnu ikke tidsplanen, men vi er glade for det signal, Tyskland sender. Vi håber, at vi med grænseåbningen gradvist når en normaltilstand, så de 13.100 pendlere og grænsegængere igen kan krydse grænsen uden lange ventetider, siger kommunens pressetalsmand, Clemens Taschendorf, til Flensborg Avis.

Der er ikke kommet yderligere oplysninger om detaljerne for genåbningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

To mand reddet fra kæntret skib

Annonce