Navne

Led Zeppelins mesterlige guitarist

Den britiske musiker Jimmy Page fylder 75 år onsdag den 9. januar. Foto: Rebecca Cabage/Scanpix

Jimmy Page er manden bag verdenskendte riff i sange som "Stairway to heaven" og "Whole lotta love". Onsdag bliver Led Zeppelin-ikonet 75 år.

75 år: Hvem rockverdenen skal takke, vides faktisk ikke. Men den eller de personer, der efterlod en slidt spansk guitar i et hus ved London tilbage i 1950'erne, har uforvarende været med til at skabe en af de største rockmusikere gennem tiden.

Led Zeppelin-guitaristen Jimmy Page var otte år, da familien flyttede ind i huset i Londons sydvestlige opland. I stuen var guitaren blevet efterladt, men der skulle gå fire år, før Page slog de første toner an på instrumentet. Elvis-nummeret "Baby, let's play house" ansporede ham, en skolekammerat lærte ham et par akkorder, og så spillede Page ellers på gehør fra grammofonen. Siden er det kun gået én vej, og adskillige magasiner har kåret Page, der onsdag den 9. januar bliver 75 år, som en af verdens bedste rockguitarister. Selv om han fortsat blot var teenager og ude af stand til at læse noder, blev Page i starten af 1960'erne en eftertragtet studiemusiker. Han spillede på udgivelser fra blandt andet The Who, Van Morrison og Rolling Stones. Efter to afslag accepterede Jimmy Page i 1966 at blive en del af The Yardbirds, som var en foranderlig størrelse, og efter to år var Page pludselig det medlem, der havde højest anciennitet. Til sidst forlod de tre tilbageværende medlemmer af originalbesætningen også The Yardbirds, men der var stadig turnéforpligtelser. Så Page fandt sammen med sangeren Robert Plant, bassisten John Paul Jones og trommeslageren John Bonham. Den 7. september 1968 spillede de deres første koncert sammen - på Egegård Skole i Gladsaxe - og kort tid efter skiftede bandet navn til Led Zeppelin. De følgende 12 år lagde kvartetten verden ned med numre som "Whole lotta love", "Dazed and confused" og "Stairway to heaven" med Pages berømte guitarriff og Plants energiske, skingre vokal som hjørnesten. Det hele fik dog en brat ende, da Bonham døde efter en voldsom vodkabrandert. Jimmy Page har siden udgivet en række plader med begrænset succes i forhold til Led Zeppelin-tiden.

0/0
Annonce
Portræt

Cubanske Isabel skal have Lego med hjem til sønnen

Navne

Danselærer: Jeg er så sindssygt stolt af dem

Portræt For abonnenter

Kristian Skannerups gode idé har sparet jorden for 2,5 millioner ton co2

Navne

Tidligere Struer-borger fylder rundt

Navne

Café Olde efterlyser flere brugere: Men det hjælper nok, når der kommer banko

Portræt For abonnenter

Direktøren, der vendte tilbage til Vestjylland

Mærkedage For abonnenter

Elnet-chef kom i TV 2's Natholdet: Han hedder Strøm til mellemnavn

Navne

Generationsskifte i Mil-tek

Annonce