Annonce
Udland

Ledende oppositionsfolk anholdt i Sudan

-/Ritzau Scanpix
Protestbevægelse i Sudan opfordrer til civil ulydighed for at presse militæret til at give magten til civile.

Sikkerhedsstyrker i Sudan har anholdt to fremtrædende ledere af demonstrationerne i landet samt en oppositionsleder.

De tre mænd blev anholdt umiddelbart efter et møde med Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, i Sudans hovedstad, Khartoum, fredag.

Det oplyser repræsentanter fra deres partier og bevægelser lørdag.

Oppositionspolitiker Mohamed Esmat blev anholdt fredag, mens Ismail Jalab, som er en af lederne i oprørsgruppen SPLM-N, blev anholdt i sit hjem natten til lørdag.

- En gruppe bevæbnede mænd kom i biler klokken 03 og tog Ismail Jalab med sig. De oplyste ikke årsagen, siger en af hans medarbejdere.

Begge mænd er ledende medlemmer af Alliancen for Frihed og Forandring, som er en paraplyorganisation af oppositionspartier og oprørsgrupper.

Alliancen har været en hoveddrivkraft i de demonstrationer, der begyndte i Sudan i december, og som i april førte til præsident Omar al-Bashirs afgang.

Anholdelserne af de ledende oppositionsfolk finder sted, efter at sikkerhedsstyrker tidligere på ugen slog hårdt ned på demonstranternes teltlejr i det centrale Khartoum.

Ifølge en lægelig organisation, der deltager i demonstrationerne med krav om en civil overgangsregering, er mindst 113 mennesker blevet dræbt.

Ledere fra protestbevægelsen har opfordret alle sudanere til civil ulydighed i et forsøg på at presse det midlertidige militærstyre til at bøje sig for kravet om, at magten overdrages til en civil overgangsregering.

Kravet kommer nu på en mere dyster baggrund efter sikkerhedsstyrkers nedskydning af demonstranter.

- Den civile ulydighedsbevægelse begynder søndag og slutter først, når en civil regering er ved magten, lyder det i en meddelelse fra organisationen SPA, som har været spydspids i protesterne mod præsident Bashirs styre.

Den etiopiske premierminister er i Khartoum for at forsøge at mægle mellem demonstranter og det militære overgangsstyre i landet.

Øjenvidner, demonstranter og indbyggere i Khartoum har sagt, at det er den berygtede styrke Rapid Support Forces (RSF), der står bag de mange drab på demonstranter.

RSF udspringer af Janjaweed-militsen, der sættes i forbindelse med etnisk udrensning i Darfur-provinsen i Sudan i 2003-2004.

/ritzau/AFP

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Mest læste

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce