Annonce
Struer

Leder om ny uddannelse: Min fornemmeste opgave er jo egentlig at få smidt eleverne ud igen

En spritny uddannelse slog i sidste uge dørene op i Struer. Her er det uddannelseschef Martin Sanders. Foto: Johan Gadegaard
FGU Skolen er netop åbnet i Struer med et tilbud, der skal hjælpe unge i alderen 15-25 år tilbage på sporet i retning af en uddannelse eller et job.
Annonce

Struer: En ny uddannelse slog så sent som i sidste uge dørene op i Struer. Nærmere bestemt i lokalerne over for Struer Statsgymnasium, hvor VUC også holder til.

Den nye uddannelse, som i forkortet form hedder FGU og i fuld længde Forberedende Grunduddannelse, bød i Struer 32 elever indenfor blot 12 dage efter, at selve uddannelsen var blevet til.

- FGU er udsprunget af en folketingsbeslutning, hvor der har siddet et ekspertudvalg og sagt; "Hvad er det egentlig, vi tilbyder de unge, som har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet", fortæller Martin Sanders.

Han er uddannelseschef for FGU Skolen i Struer og den i Lemvig.

- Det var rigtigt svært, når man som ungt menneske stod uafklaret og tænkte; "Jeg vil gerne i lære som tatovør, men der er ikke nogen læreplads." Så skulle de selv finde ud af, hvad de så skulle - produktionsskole, VUC eller måske en kombineret ungdomsuddannelse, forklarer Martin Sanders.

Alt for mange indgange kom til at holde nogle ude.

Den nye uddannelse

FGU - Forberedende Grunduddannelse - er en fusion af produktionsskolerne og en del af VUC’s tidligere tilbud.

Der er blandt andet FGU Skoler i Holstebro, Struer og Lemvig.

Eleverne får tre spor at vælge imellem:

Et alment spor, der forbereder til videreuddannelse på HF, gymnasie, eller erhvervsskole.

Et produktionsspor, der forbereder til erhvervsskole eller arbejde.

Et erhvervsspor med korte skoleophold og lange praktikophold, der primært forbereder til arbejde.

I alt er der i FGU-regi 110 elever i Holstebro, 30 i Lemvig og 32 i Struer.

Kilde: FGU Skolen

Annonce

De uafklarede

Der var ifølge Martin Sanders et hav af forberedende tilbud.

- Nu er det blevet sådan, at de går ind ad døren herude, og så hjælper vi dem med at blive afklaret, hvad enten det er fagligt eller personligt. Det er vigtigt for os, at vi tager fat der, hvor eleven står, anerkender dem, hvor de er, og prøver at løfte dem videre, forklarer uddannelseschefen.

Det er så at sige de uafklarede unge mellem 15 og 25 år, der bydes indenfor hos FGU.

- Det kan også være, man er afklaret, men ikke har de kompetencer, som skal til. Det kan være, man mangler sit to-tal i dansk eller matematik. Det kan vi også hjælpe med, siger Martin Sanders, der kommer fra en lederstilling på en produktionshøjskole.

Eleverne på FGU Skolerne er der i den periode, de behøver, inden de er klar til at komme videre, så Martin Sanders opgave er faktisk lidt speciel.

- Min fornemmeste opgave er jo egentlig at få smidt eleverne ud igen - jo før jo bedre. De skal jo videre i job og uddannelse, det er vores mål.

Annonce

Brug for hjælp

En af de nye og dermed første elever på FGU Skolen i Struer er 21-årige Sejr Pedersen fra Struer, som blev foreslået stedet af sin vejleder.

- Jeg håber at kunne komme lidt tilbage til mig selv og få en idé om, hvad jeg vil og forhåbentlig blive klar til noget job igen, fortæller han:

- Jeg har taget en EUD (erhvervsuddannelse, red.) - det første grundforløb - men fik ikke en praktikplads, og fik det ikke gjort færdigt, og så endte jeg i en dårlig spiral. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, så det her er egentlig bare mig, der prøver at komme tilbage igen.

For 18-årige Line Agerlund, der for ikke længe siden flyttede til Thyholm, handler FGU-uddannelsen om at finde ud af, hvad hun vil.

- Jeg skulle bruge noget hjælp, da jeg har fået konstateret depression. Fagligt er det fint, så det handler mere om at skulle ud og finde ud af, hvem jeg er og få noget ro på med uddannelse og så videre, fortæller hun.

Håbet er at kunne blive noget inden for dyreverdenen.

- Jeg er en rigtig stor dyreelsker, siger Line Agerlund.

FGU eller Forberedende Grunduddannelse hedder den nye uddannelse, som er for unge mellem 15 og 25 år. Her er to af de nye elever, 21-årige Sejr Pedersen (t.v.) og 18-årige Line Agerlund. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

14-årig død efter ulykke

Lemvig

Kørte med promiller i blodet

Lemvig

Kirke var til salg i seks dage

Lemvig

- Vi har planer om et legeland

Debat

Ingen fik direkte besked om nedlukningen

Lemvig

Larm og ballade i Lemvig by

Annonce