Lemvig: - Det er tankevækkende og noget skævt, at musikskolerne ikke er nævnt i politikernes planer for genåbningen. Landets musikskoler tæller 100.000 elever, mens der f.eks. er 30.000 efterskoleelever og 10.000 højskoleelever i Danmark, siger lederen af Lemvig Musikskole, Jan Lilholt.
Han er frustreret over, at musikskolerne ikke er nævnt med et eneste ord i de genåbningsplaner, der blev fremlagt for få dage siden.
- Vores elever trænger virkelig til at spille igen - både sammen med hinanden og med deres lærere. Det er træls, at vi ikke ved, hvornår vi må åbne. Det var det samme sidste forår. Her var vi heller ikke i første omgang nævnt i planerne for genåbningen. Men det har man åbenbart ikke lært noget af, siger Jan Lilholt.
Han glæder sig til gengæld over, at der er gode kræfter, der arbejder for musikskolernes snarlige genåbning.
Det er blandt andet landsorganisationen Danske Musik- og Kulturskoler, der arbejder for at få en afklaring. I en pressemeddelelse skriver organisationen blandt andet om problemet:
Havnet i ingenmandsland
"I praksis betyder det, at børn og unge med kultur som fritidsinteresse ikke sidestilles med børn og unge med idræt som fritidsinteresse. Og det betyder, at landets musik- og kulturskoler og de mange tusinde, der går her, er havnet i et ingenmandsland, hvad angår restriktioner og planer for genåbning. Præcis som det skete i foråret 2020."
Lemvig Musikskolen har omkring 275 elever, og cirka 100 af dem modtager online-undervisning hver uge. En stor gruppe - f.eks. de yngste og sammenspilsgrupper - modtager ikke onlineundervisning
- Det fungerer bedre og bedre med onlineundervisning, og både lærere og elever gør en stor indsats. Men det vil aldrig kunne erstatte det fysiske møde mellem elev og lærer. Der vil dog være nogle ting, vi kan tage med fra den virtuelle undervisning, når det bliver hverdag igen. Det er f.eks. de videoer - små øvesessions - som lærerne har lavet til deres elever, siger Jan Lilholt.
Jan Lilholt, leder af Lemvig MusikskoleDet fungerer bedre og bedre med onlineundervisning, og både lærere og elever gør en stor indsats. Men det vil aldrig kunne erstatte det fysiske møde mellem elev og lærer.
Det er hans håb, at den fysiske undervisning - både individuelt og sammenspil - kan genoptages den 21. april. Det er samme dag, som f.eks. landets biblioteker må åbne igen.
Ny scene tages i brug
- Det vil give os mulighed for at slutte skoleåret ordentlig af og samtidig se frem mod det kommende skoleår, siger Jan Lilholt.
Det vil også give den lokale musikskole mulighed for at skrue op for synligheden.
- Vi har brug for synlighed. Vi håber, at vores elever i løbet af foråret kan give nogle koncerter på den nye scene i vores baggård, der er døbt Fængselsgården. Her har vi endnu ikke spillet - det er noget, vi glæder os til. Der bliver sat et sejl op, så vi også kan spille, selv om det skulle dryppe lidt, siger Jan Lilholt.