Lemvig

Lemvig-borgmester til unge studerende: Kom hjem og få fast arbejde

Borgmester Erik Flyvholm har været på besøg i Aarhus og København for at sørge for, at de unge studerende ikke glemmer, hvor de kommer fra. Arkivfoto: Jesper Lundsgaard

For få lemvigere vender tilbage efter at have gjort studierne færdige. En charmeoffensiv og løftet om fast arbejde skal lokke dem hjem igen.

LEMVIG: Man skulle tro, det var en vittighed, men der findes virkelig nogen, som absolut vil bo i Smørum og betale flere millioner kroner for et hus, som de kunne have fået til det halve i Vestjylland.

Og så sidder de der som burhøns i bussen eller toget, eller sidder i kø på motorvejen, på vej til arbejde hver dag og skal bruge albuerne for at kæmpe sig opad på karrierestigen. Bevares, der er da gode daginstitutioner til børnene, og hvis de vil vide, hvordan en fisk ser ud, så stopper Metroen jo lige i nærheden af "Den Blå Planet" i Kastrup, ikke også?

Ja, hvis man er vestjyde, kunne man jo også bare flytte hjem igen. Det håber Lemvig-borgmester Erik Flyvholm (V) i hvert fald, at flere af de unge vil gøre, når de er færdige med studierne i de større byer.

- Det er naturligt i forhold til vores bys størrelse, at de unge rejser væk for at tage en videregående uddannelse. Og vi er sådan set også stolte af, at de vil gøre det. Der er bare for få af dem, der kommer hjem igen, forklarer han.

Vi har ikke glemt jer

Derfor er Lemvig Kommune og 10 lokale virksomheder gået sammen om projektet "Job-i-Vest", som efter en evaluering i efteråret 2018 er blevet forlænget et år ekstra.

- Lemvig er ikke bare "smuk natur og højt til himlen". Her er altså også muligheder og adgang til andre ting. Først og fremmest er der job at få her, siger Erik Flyvholm.

Erfaringer fra mange byer viser, at det typisk er kærlighed og/eller et nyt job, som får folk til at flytte til en anden by. Lemvig Kommune håber derfor, at både jobmuligheder og kærlighed til hjemstavnen kan hjælpe med at lokke de unge hjem igen. Og der er ikke noget, der kan stikke til hjemve som et besøg fra hjemegnen.

- Jeg har været i København sammen med kommunaldirektøren, hvor vi mødte 50 studerende, som er flyttet fra Lemvig. Vi fik god mad fra vores lokale Slagter Mortensen, mens en ejendomsmægler fortalte om forskellen på huspriser i Lemvig og København. Og så tog vi ud for at se håndbold sammen, fortæller borgmesteren, som har gennemført et tilsvarende arrangement i Aarhus.

Arh, sku' vi nu æ' liiige

Ud over at sikre arbejdskraft så er det langsigtede mål også at knække kurven for fraflytning. Danmarks Statistik spår, at antallet af lemvigere i 18-65-års alderen vil blive reduceret med hele 30 procent i 2045.

Det ville betyde, at der til den tid ville være over 1000 færre borgere i den arbejdsduelige alder, end der er arbejdspladser. Det lyder mildt sagt utroligt, og kommunen er da også knap så pessimistisk som statistikerne.

- Når man fremskriver en negativ udvikling og bare tegner grafen langt nok ud, så vil linjen fortsætte, indtil den viser, at sidste mand lukker og slukker. Men tingene udvikler sig jo, og børnetallet er allerede stabiliseret, forklarer Erik Flyvholm.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Lemvig

Landsbyhøjskole for 24. gang: En uge med et hav af aktiviteter

Sport For abonnenter

Fra nummer 40 til nummer 1: Og sæsonens bedste spiller er...

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Annonce