Annonce
Mad og drikke

Lette livretter - bare sundere

Grøn hummus. Foto: Sara Galbiati
Annonce

Vi har alle sammen livretter og favoritretter, som vi vender tilbage til igen og igen. Madkultur.dk har endda undersøgt, hvilke retter der hører til blandt danskernes foretrukne. Nogle af dem, der løb med favoritværdigheden, var groft fordelt mellem landsdelene: rugbrød med pålæg, pizza og kylling.

Derfor får du her tre bud på lettere, grønnere og sundere versioner af netop disse livretter.

Vi er glade for rugbrød i Danmark, og rigtigt rugbrød er som udgangspunkt en sund råvare. Desværre er meget rugbrød i dag tilsat hvidt raffineret hvedemel og maltsirup. Det betyder i sådanne tilfælde, at næringsværdien er lav og sukkerindholdet højt. Med andre ord gør disse manøvrer rugbrødet langt mindre sundt.

Derfor vil jeg som det første varmt anbefale dig at købe et godt, økologisk rugbrød bagt af godt stenkværnet rugmel med masser af fibre. Alternativt kan du selv bage dit rugbrød, så du ved, at det består af de allerbedste råvarer.

Vi er også glade for pålæg i Danmark. En overgang foranledigede vort høje indtag af pålæg og pølser, at vi overtog verdensrekorden i kødspisning fra amerikanerne. Vi har heldigvis afgivet den igen, for et højt indtag af forarbejdet kød er ikke sundt.

Vi er også blevet bedre til det grønne pålæg på brødet og spiser lystigt kartoffelmadder, ægge- og tomatmadder, hummusmadder og madder med grøntsagspostej.

Det smager susende godt, det er sundt, og hvis vi husker det grønne krydderurtedrys på toppen, så er sådanne madder også sprængfyldt med vitaminer og mineraler.

Har du lyst til pizza, så prøv at lave den selv. Det er hverken svært eller besværligt.

Denne superlækre, hjemmelavede pizza med svampe og soltørrede tomater hører til blandt mine favoritter. Den smager fantastisk dejligt, bunden er sprød, og fyldet er lækkert. Det er en god måde at få pizza på, for her er både mere smag og næring, og så er det hyggeligt at skræddersy sin helt egen pizza med lige præcis det fyld, som vi bedst kan lide hver især.

Boller i karry har også altid hørt til blandt favoritretterne herhjemme. Her finder du en version, der ikke bare er lettere at lave, men som også er grønnere og sundere end almindelige boller i karry. Prøv at servere den med kogte røde ris til, de smager nøddeagtigt og er supersunde.

Hjemmelavet pizza med svampe. Foto: Sara Galbiati
Annonce

Grøn hummus

Denne grønne hummus med spinat og ærter er let at lave og smager friskt og godt.

En portion:

200 g udblødte, kogte kikærter (100 g tørre) - du kan også anvende udblødte, kogte kikærter fra glas eller karton

100 g ærter (frost)

40 g frisk spinat

4 spsk. ekstra jomfruolivenolie

2 spsk. citronsaft

fintrevet skal af ½ citron

2-3 fed hvidløg

1 tsk. uraffineret flagesalt og friskkværnet peber

lidt vand eller kogevand til justering af konsistens

Sæt de 100 gram kikærter i blød i 500 gram vand i cirka 10-12 timer. Alternativt kan du koge vandet op og lade kikærterne stå i en time eller to i det varme vand. Hæld vandet fra og kog dem i nyt vand i cirka 40 minutter. Hæld vandet fra de kogte kikærter. Gem kogevandet til at justere konsistensen med.

Overhæld de frosne ærter med kogende vand. Lad dem stå i cirka 10 minutter. Hæld nu vandet fra ærterne.

Rens hvidløgsfeddene og pres dem. Skyl de friske spinatblade og tør dem i en salatslynge eller på et rent viskestykke.

Kom det hele i en foodprocessor. Kør massen, til den er jævn og har den ønskede konsistens. Konsistensen kan justeres med kogevandet.

Smag til med hvidløg, salt, friskkværnet peber, citronsaft og revet citronskal.

Hummus med spinat og ærter kan serveres med brød, bagte rodfrugter eller til en god salat, og den kan holde sig i mindst en uge i køleskab.

Annonce

Hjemmelavet pizza med svampe

Denne pizza hører til blandt mine favoritter. Den er let at lave, knasende sprød og virkelig delikat i smagen. Fyldet kan du variere afhængig af dine præferencer.

Til fire personer:

Pizzabunde:

4 dl tempereret vand

20 g gær

9 dl fuldkornsmel

3-4 spsk. ekstra jomfruolivenolie

2 tsk. uraffineret flagesalt

Fyld/topping:

1 bæger gedefeta

Frisk eller tørret oregano, basilikum og persille

1-2 fed hvidløg

½ chili (kan udelades)

1-2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

Friskkværnet peber

400 g store svampe, eksempelvis portobello-svampe

100 g soltørrede tomater

2 rødløg

Marinade til svampene:

1 dl ekstra jomfruolivenolie

2 tsk. Tamari-sojasauce

1-2 fed hvidløg

½ chili

Friskkværnet, sort peber

Saft af ½ citron

Frisk oregano

Rør ingredienserne til dejen sammen og ælt den, til den har en passende og let konsistens, enten i røremaskine eller med hænderne. Lad dejen hæve i et par timer.

Rengør svampene, skær dem i skiver, pisk marinaden sammen og mariner svampene, mens dejen hæver. Skær tomaterne i mindre stykker og pil og skær løgene i skiver.

Blend gedefeta, krydderurter, hvidløg, chili og olie til ostetoppingen. Du kan justere konsistensen med olivenolie.

Vend dejen ud på bordet og del den i fire lige store stykker. Kom mel på bordet og olivenolie på hænderne og rul dejen til en rund kugle, som du trykker ud med de fugtige hænder. Smør kagerullen med olivenolie og rul dejen ud til en rund pizza. Forbag bunden i et par minutter.

Smør ostetoppingen på i et tyndt lag, og fordel de marinerede svampe, løg i skiver og tomater i et tyndt lag.

Du får det bedste resultat med en pizzasten. Varm ovnen op til 260 grader og bag pizzaen på pizzastenen i cirka seks-otte minutter, så den er sprød og gylden.

Fordel eventuelt friskhakket oregano eller andre friske krydderurter over pizzaen inden servering.

Boller i karry med kylling. Foto: Sara Galbiati
Annonce

Boller i karry med kylling

Denne opskrift på boller i karry er med kyllingekød, og den smager fantastisk godt. Den kan varmt anbefales til hele familien, og den kan krydres efter smag og behag.

Til fire personer:

2 løg

400 g hakket kyllingekød

½ dl rasp eller et stykke blendet brød

1 æg

1 rød peberfrugt

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1 spsk. karry

1-2 fed hvidløg

Stødt koriander efter smag og behag

½-1 tsk. stødt spidskommen

Chili efter smag og behag

Uraffineret salt

Peber

1 spsk. mel (hvede- eller speltmel eller rismel, hvis det skal være glutenfri)

1-2 dl vand

1 dåse kokosmælk

3 spsk. mangochutney

½ bundt forårsløg

Pil løgene og riv dem fint. Bland løgene med kød, rasp, æg og salt og peber og rør farsen sammen. Form den til kødboller på størrelse med små golfbolde og læg dem på en tallerken.

Rengør peberfrugterne og skær dem i små bitte stykker. Varm olivenolien op på en stor pande og svits peberfrugtestykkerne deri. Drys mel, karry og andre krydderier over og svits kortvarigt. Tilsæt vand, kokosmælk og mango chutney og rør det sammen.

Når det begynder at koge, kommes kødbollerne forsigtigt i gryden, så de ligger i ét lag. Kom låg på gryden, skru ned og lad retten simre i 15 minutter. Efter fem minutter kan du kigge til retten og forsigtigt vende kødbollerne og justere konsistensen med vand. Når kødbollerne er færdige, justerer du igen med vand og smager til med krydderier.

Snit forårsløgene fint og drys dem over ved servering.

Server retten med kogte, røde ris og en grøn, sprød salat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Holstebro

Med benzin i blodet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce