Annonce
Struer

Lettelse over flertal mod atom-slutdepot

Inger Støjberg (V) har på Venstres vegne meldt ud til fordel for et mellemdepot. Foto: Scanpix.

Lokale modstandere af nedgravet atomaffaldsdepot er svært godt tilfredse md Venstres støtte til en mellemdepot-løsning.

De lokale modstandere af et nedgravet slutdepot for atomaffald er lettede over den seneste udvikling i sagen om atomaffaldet fra Forsøgscenter Risø.

Annonce

Gennem flere år har atomaffaldsmodstanderne kæmpet mod, at det radioaktive affald skulle graves ned i et såkaldt slutlager i undergrunden på et af seks udvalget områder, blandt andet den nordlige del af Thyholm.

Venstres politiske ordfører på Christiansborg, Inger Støjberg, der selv er valgt i Skivekredsen, hvor to lokaliteter er udpeget som egnede, var dog i går citeret for, at hendes parti nu officielt går ind for et mellemlager over jorden.

»Danmark har 233 kilo langlivet radioaktivt affald. Dem skal vi søge at få et depot til radioaktivt affald i udlandet til at tage. Resten skal vi opbevare i et mellemlager, som de gør i Holland,« siger Inger Støjberg således til Skive Folkeblad.

Flertal for mellemdepot

Også Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har meldt ud, at de støtter en mellemlager-løsning, og dermed tegner der sig et politisk flertal udenom regeringen, fordi 91 folketingsmedlemmer nu er imod et slutdepot og for et mellemlager.

»Det passer mig slemt godt. Det er et standpunkt, vi har efterspurgt fra borgmesterside i lang tid,« siger borgmester i Struer Kommune, Mads Jakobsen (V).

Mere end godt tilfreds

Talsmanden for den thyholmske borgergruppe, der har argumenteret imod et nedgravet atomaffaldsdepot, er også meget positiv over den seneste udvikling i sagen.

»Det er jeg mere en godt tilfreds med. Vi kan ikke beskytte vores drikkevand nok, og et mellemlager vil være den lykkeligste udgang for miljøet. Der findes ikke tilstrækkelig viden blandt danske eksperter til at lave et slutdepot, der er helt sikkert,« siger Bendy Poulsen.

Også folketingsmedlem Thomas Danielsen, der er valgt for Venstre i Struer-Lemvig-kredsen, er glad for sit partis melding

»Der har været flere interne drøftelser i Folketingsgruppen, men jeg glæder mig over, at det er lykkedes at blive enige om, at det helst skal eksporteres til et land, som har erfaring med at håndtere sådan noget eller alternativt, at det skal placeres i et mellemlagerdepot over jorden, hvor Struer Kommune ikke er udset som oplagt placering«, siger Venstres Thomas Danielsen som ville være bange for negativ omtale af Struer som en atomkommune.

Venter kun på en minister

Dermed venter alle nu på en endelig udmelding fra Socialdemokraterne.

I Struer er formanden for Socialdemokraternes byrådsgruppe, Niels Viggo Lynghøj, overbevist om, at det også bliver et ja til et mellemlager.

»Det er det, vi har kæmpet for, og nu venter vi bare på, at vi får ministeren eller en politisk ordfører til at sige det,« siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce