Annonce
Lemvig

Lille skole fik halveret elevtal på et år

Der er blevet meget bedre plads i skolegården ved Fjaltring Friskole. I løbet af det seneste år er elevtallet på den lille friskole blevet halveret. Foto: Johan Gadegaard
På trods af at der nu kun er 12 elever tilbage på Fjaltring Friskole, er skoleleder optimistisk. Skolen satser på at kunne hente nye elever til blandt tilflyttere
Annonce

Fjaltring: Elevtallet er raslet ned på Fjaltring Friskole det seneste år.

Ved en opgørelse, som alle skoler skal indsende i begyndelsen af september, var der kun ti elever indskrevet på skolen, viser tal fra Lemvig Kommune.

Det er en halvering i forhold til året før, hvor 21 elever var indskrevet på skolen, mens der i 2018 var indskrevet 25 elever på den lille friskole, der har 136 år på bagen. I 2016 toppede elevtallet, da 31 børn dengang var indskrevet på skolen.

Siden opgørelsen blev lavet, er der kommet to nye elever til, så der nu er 12 elever indskrevet på friskolen.

Men der er ingen grund til bekymring trods det lave elevtal, siger den konstituerede skoleleder Rikke Skræddergaard.

- Vi havde en forholdsvis stor gruppe af større elever, der i sommer skulle videre til andre skoler. Desuden havde vi et par familier, der valgte at trække deres børn ud fra skolen. Og når vi er en lille skole, så kan det mærkes, hvis et par familier vælger at tage deres børn ud. Det kan det også, hvis der kommer nye børn til, siger hun.

Annonce

Skifte gav uro

Rikke Skræddergaard overtog posten som skoleleder i vinter, da den daværende skoleleder Ane Lambæk først var sygemeldt og derefter valgte at opsige sin stilling.

Det skifte gav ifølge Rikke Skræddergaard også anledning til uro på skolen, som det også fremgår af et referat fra en ekstraordinær generalforsamling i skolekredsen kort før jul sidste år, hvor fire bestyrelsesmedlemmer trak sig.


Når vi er en lille skole, så kan det mærkes, hvis et par familier vælger at tage deres børn ud. Det kan det også, hvis der kommer nye børn til

Rikke Skræddergaard, skoleleder Fjaltring Friskole


- Det har været svært at komme til som ny skoleleder, når man kommer til efter en leder, der har været på stedet gennem mange år. Så skal man finde ud af, hvordan det skal køres efterfølgende, og hvad der fremadrettet skal ske. Det var der ikke enighed om, og det gav uro dengang, siger Rikke Skræddergaard.

De 12 tilbageværende elever går i 0.-6. klasse, og de bliver i flere sammenhænge undervist på tværs af årgangene.

- Der kan selvfølgelig være en udfordring med den sociale trivsel, når der er så få elever. Men fagligt er eleverne rigtigt godt med, og det siger næsten sig selv, når der er så meget lærertid til hver enkelt elev, siger Rikke Skræddergaard.

Annonce

Har dispensation

På trods af det lave elevtal står friskolen ikke umiddelbart foran en lukning. Med 136 år på bagen er skolen en af landets ældste friskoler, og den har derfor dispensation fra kravet om, at ældre friskoler skal have mindst 12 elever for at kunne opnå statstilskud.

- Vi ser selvfølgelig hele tiden på vores økonomi, og bestyrelsen skal også til at lægge et budget for det kommende år. Men vi har tidligere haft en god skoleleder, der har været med til at sikre en sund økonomi, siger skolelederen.

Derfor er skolen også gået i gang med at ændre strategi i deres markedsføring. Hvor man tidligere forsøgte at få fat i lokale børn, er man i stedet begyndt at kigge mod øst for at satse på at kunne tiltrække nye borgere til Fjaltring, som vil sende deres børn i friskolen.

- Der er ikke så mange børn i området, og forældrene har også stort set valgt, hvilken skole børnene skal gå på. Derfor vil vi mere rette vores markedsføring mod øst, hvor vi vil forsøge at få nogle til at flytte til byen, og det er der også allerede nogle, der har gjort, siger Rikke Skræddergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Venstre ved man aldrig, hvor er

Annonce