Annonce
Navne

Lin Utzon pynter verden med sin kunst - også kulturbyen Holstebro

Holstebro Kommunes byrådssal. Lin Utzon er ophavskvinden til fire store gobeliner, der er fremstillet specielt til byrådssalen. I øvrigt er Holstebros byvåben at finde over byrådssalens dør - i blåt på kongelige hvide porcelænsfliser. Også dette værk står Lin Utzon bag. Pressefoto: Holstebro Kommune
Lin Utzon, der fredag den 21. maj fylder 75 år, har sat sit præg på bygninger verden over. Hun arbejder med mange forskellige materialer og har blandt andet skabt gobeliner til byrådssalen i Holstebro.

75: Volvos hovedsæde i Göteborg, IBM i Dallas og Capita Building i Sydney er blandt en række internationale bygninger, som Lin Utzon har sat sit aftryk på.

Den danske kunsthåndværker og tekstildesigner har også udsmykket Tivoli og Københavns Lufthavn. Og såmænd også byrådssalen i Holstebro.

Fredag den 21. maj fylder Lin Utzon 75 år.

Annonce

Hun blev født i 1946 og voksede op i Hellebæk mellem Helsingør og Hornbæk, hvor hun fortsat i dag har sit værksted. Da hun var 15 år, rykkede familien teltpælene op for at flytte om på den anden side af jordkloden. De slog sig ned i Australien, hvor hun påbegyndte en uddannelse på School of Painters and Sculptors i Sydney.

Lin Utzon har vundet et utal af priser. Her ses hun i sit hus på Mallorca sammen med sin mand, den franske forfatter Hugues de Montalembert. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Som 20-årig var det tid til at rejse hjem til København, hvor hun fortsatte sin uddannelse på Kunsthåndværkerskolen og Margretheskolen. 1978 blev hun tilknyttet Den Kongelige Porcelænsfabrik. Fem år forinden havde hun åbnet værkstedet i Hellebæk.Engang havde mine forældre været ude at køre, og da de kom tilbage til huset, var et helt busselskab ved at blive vist rundt udenfor. Min forældre gik en tur, mens de ventede på at komme ind i deres eget hus.
"Can Lis" er et hus beliggende på Mallorca, som hendes far, den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, byggede til sin kone Lis og sig selv. Et hus, som Lin en overgang boede i - indtil det blev for meget.

- I perioder blev der ringet på flere gange om dagen af arkitekturinteresserede, der gerne ville se huset, har Lin Utzon sagt i et interview med Berlingske.

- Engang havde mine forældre været ude at køre, og da de kom tilbage til huset, var et helt busselskab ved at blive vist rundt udenfor. Min forældre gik en tur, mens de ventede på at komme ind i deres eget hus.

Lin Utzon har som kunstner arbejdet med mange forskellige materialer og kunstneriske udtryk. Hun har lavet porcelænsserier, scenografi og designet kostumer til Den Kongelige Ballet.

Gennem årene har hun modtaget en lang række udmærkelser fra blandt andet Fabrikant Mads Clausens Fond, Politikens Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonde og Statens Kunstfond. I 2011 modtog hun Den Fynske Kulturpris for keramikudstillingen "Lyset og leret".

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Politi: Kig efter Oline i udhuse og haver

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Holstebro-musiker spiller op ved Bornholms sommerrevy

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Annonce