Annonce
Navne

Lise har været folkeskolelærer i 20 år - nu skal hun være færgemand

Til december næste år kan Lise Aggerholm efter planen kalde sig "styrmand af fjerde grad med begrænsning". Skal hun sejle andre små færger end Venøfærgen, skal hun på et kursus. Foto: Morten Stricker
52-årige Lise Aggerholm skifter karriere. I november tog hun orlov fra sit job som folkeskolelærer for at uddanne sig som færgenavigatør med elevplads på Venøfærgen.

Venø: I omkring 12 år har 52-årige Lise Aggerholm sammen med sin mand, Brian, haft sommerhus på Venø.

Ikke bare et hvilket som helst sommerhus, men et af de huse, som man ser som noget af det første, når man ankommer med færgen, for det ligger alleryderst til højre på den lille ø.

De seneste to et halvt år har Lise og Brian kaldt sommerhuset for deres permanente hjem, for de er flyttet fra Bremdal til Venø og blev dermed øboere.

Annonce

- Jeg har altid elsket Venøs natur, menneskerne og følelsen, man får, når man tager færgen hjem efter arbejde. Det er som om skuldrene sænker sig, og man kan begynde at slappe af. Det er næsten som at gå på weekend hver dag, forklarer Lise.

Deres hus ligger med udsigt ud over vandet - og ikke mindst færgelejet. Det er endda et gammelt færgehus forbeholdt dem, der arbejdede på færgen. Huset købte parret af Struer Kommune. Så det er lidt som om, at cirklen nu bliver fuldendt.

For midt i november stoppede Lise Aggerholm i sit job som lærer på Bremdal Skole for at kaste sig ud i uddannelsen som færgenavigatør.

Drømmejob

- Jeg elsker mit job, og jeg elsker lærergerningen. Det er hverken eleverne, kollegerne eller arbejdspladsen, der er årsagen til skiftet, understreger Lise.

Den 15. november startede hun på uddannelsen som færgenavigatør med elevplads på Venøfærgen, og til december næste år skulle det gerne ende ud i et sønæringsbevis som styrmand af fjerde grad med begrænsning. Det betyder, at hun kan mønstre som styrmand på indenrigsfærger under 500 BT.

Brian og jeg har tit snakket om, at det da kunne være fedt at arbejde på Venøfærgen.

Uddannelsen foregår i Marstal på Ærø, så Lise har lejet et lille hus på øen, hvor hun skal bo i de perioder, hvor uddannelsen kræver fremmøde hver dag. Det er blandt andet de første fem uger, og så et halvt år fra sommeren næste år.

- Det bliver da mærkeligt at være så langt væk hjemmefra. Det er jeg jo slet ikke vant til. Men jeg kommer hjem i weekenderne, og Brian og jeg har aftalt, at vi FaceTimer aftensmad sammen mindst en gang om ugen, siger Lise og griner.

- Vi skal lære gennem hele livet. Og jeg har ikke noget imod at få beskidte fingre, siger Lise Aggerholm. Foto: Morten Stricker

Det noget anderledes jobskifte kom, da Lise så, at Venøfærgen søgte en elev.

- Brian og jeg har tit snakket om, at det da kunne være fedt at arbejde på Venøfærgen. Den er jo så vigtig for øen her. Så da jeg så, at de søgte en elev, tænkte jeg først "De kan nok ikke bruge mig", men så snakkede jeg med Charly (Clemmensen, overfartsleder på Venøfærgen, red.) og han sagde, at det var lige sådan en som mig, de søgte, lyder det fra Lise.

Og timingen var perfekt. Parrets børn, to voksne drenge, er begge flyttet hjemmefra.

- Så skal det være, så skal det være nu, som Lise siger.

Og det skal det. For selvom hun elsker lærergerningen, så var hun nødt til at prøve at se, om der var andre jobfunktioner, hun kunne se sig selv i.

- Lærergerningen er mit drømmejob. Jeg elsker at undervise. Men det er i dag et hårdt job, hvor det kan være svært at få enderne til at mødes. Og jeg gider ikke blive en sur, gammel lærer. Så må man kigge på, hvad man ellers kan finde ud af, lyder det.

Det er ydre omstændigheder, der gør, at lærergerningen ikke er det samme, som da Lise blev lærer for 20 år siden i 2001. Hun nævner færre ressourcer og lockouten som nogle af årsagerne til, at hun på et tidspunkt begyndte at tænke på, om hendes arbejdsliv skulle gå i en helt anden retning.

- Jeg trives i støj og det kaos, som det nogle gange kan være at være folkeskolelærer. Men mit hoved har brug for ro, hvis jeg skal holde til at gå på arbejde, til jeg er 69, siger hun.

Annonce

Nærmiljøet

Faktisk er uddannelsen som færgenavigatør den tredje uddannelse, Lise vil tage. Oprindeligt blev hun uddannet på kontor, dernæst lærer, og nu altså færgenavigatør. Men mens de to andre kan læne sig lidt op ad hinanden, må man sige, at færgenavigatør skiller sig en anelse ud.

Det hænger dog sammen for Lise.

Hun har fået orlov fra sit job på Bremdal Skole, hvor hun har arbejdet de seneste 12 år. - Jeg har vist lovet børnene en tur med færgen, siger hun. Foto: Morten Stricker

- Jeg kan godt lide at have med mennesker at gøre, og færgen er Venøs nerve. Jeg vil gerne være en del af nærmiljøet i mit job, og det må man sige, at man er på færgen, lyder forklaringen.

Det hele er gået meget hurtigt. Omkring oktober snakkede Lise med overfartslederen, der opfordrede hende til at søge elevpladsen. I uge 41 fik kollegerne at vide, at hun skulle noget andet, men ikke hvad det "noget andet" var. Det gjorde de så i uge 43, hvor det hele var på plads, og Lise kunne fortælle, at hun nu skiftede branche helt og aldeles.

- De tog det alle sammen rigtigt godt. Der var mange, der sagde, at det lige var sådan noget, jeg kunne finde på at gøre. Brian har også bakket mig 100 procent op fra begyndelsen.

Lise har dog ikke sagt sit job på Bremdal Skole op, men foreløbig fået orlov til december næste år, hvor hun er udlært. Så føles det lidt mindre endegyldigt, lyder forklaringen. Desuden er hun ikke sikret job på Venøfærgen, når hun er færdigudlært.

- Jeg er typen, der hellere vil fortryde det, jeg gjorde, end det jeg ikke fik gjort. Man lever kun én gang. Hvad er det værste, der kan ske? Det er jo, at det viser sig ikke at være mig, og så kan jeg vende tilbage til at være lærer. Det er jo slet ikke slemt. Det skal nok gå, siger en eventyrklar Lise.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Sport

Direktør trækker i trøjen igen og gør comeback på håndboldbanen

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Annonce