Annonce
Læserbrev

Liv. Genoplivning – plus og minus

Annonce

Debat: For nogle få dage siden fik jeg en slem forskrækkelse, da jeg hørte morgenradio. Man vil tage den ret, jeg og min hustru har, til at fravælge genoplivning via vores livstestamenter fra os. Sådanne har vi begge oprettet via Sundhed.dk for ikke at risikere, at vi skel ende som grønsager til ulempe for samfundet, vore børn og os selv.

Jeg synes, det er fremragende, at så mange unge og midaldrendes liv reddes ved den massive indsats, vi har oplevet de senere år med hjertestartere og personer, der uddanner sig til at hjælpe med hjertemassage i lokalområdet. Det er et plus, og det er ikke det, mit indlæg retter sig imod.

Minusset er den urimelighed, der ligger i, at man ikke længere kan få lov at sove stille ind i stedet for at skulle i gennem en voldsom genoplivning og måske ende, som før antydet. I hvert fald, når man har nået en vis høj alder (vi er cirka 80 og 85 år), så samfundstabet nok ikke er så stort!

Måske kunne man på højeste sted ændre signaler endnu. Lad dog os, der har truffet en sådan beslutning, få mulighed for at få et udskifteligt, men tydeligt armbånd (som dem man får på sygehusene), der kan være velkendte for de personer, der vil hjælpe, så vore ønsker kan respekteres. Det kræver, at armbåndet gøres kendt og nævnes i de instruktioner, der er ved hjertestarterne. Man skal selvfølgelig selv være ansvarlig for at bære armbånd, som skal kunne anskaffes let og billigt.

Jeg har i flere år talt åbent om problemet – både ved et møde i Laden med socialudvalg (provokeret af et indlæg, der oplyste, at der opsat hjertestarter i Kvickly) og i et møde i højskoleforeningen, hvor lederen af hospicet i Hvide Sande holdt indlæg om de svære valg, når man skal herfra. Vi har haft et langt, lykkeligt liv og har truffet et valg. Lad dog os og borgere med samme indstilling få deres vilje

Per Østerbye. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Bil ramte motorcyklist

Annonce