Annonce
Læserbrev

Livslære. Midt i en krise er der læring at hente

Debat: Der findes et ordsprog, som aldrig nogensinde bliver for gammelt: ”Det du sår, skal du høste.”

Nogle gange kan det ske, at vi høster noget, vi har glemt, vi havde sået. Hvis vi udnytter, betvinger, eller gør skade på andre levende væsener, vil vi komme til at betale for det senere – og nogle gange er det hele verden, der kommer til at betale. Det kan medføre alvorlige og tragiske konsekvenser. Samtidig er det også en påmindelse om at vågne op og udvide bevidstheden. Vi er ikke adskilt på trods af grænser; vi lever i en fælles symbiose med alt omkring os. Det handler ikke om at kaste skylden på én bestemt, eller tænke ilde om andre. Det handler om at vågne op og tage ved lære.

Mennesket har dog en tendens med at vende ryggen til, benægte og ignorere – enten fordi vi ikke ved bedre, eller fordi vi er bange og frygter udfaldet. Det er altid lettest at gå uden om, eller måske blive vred og irriteret på andre, fordi de forsøger at gøre noget. Vi kan lære rigtig meget af kriser, på godt og ondt, og kriser fører altid noget med sig. Jeg har lært, at det ofte kan resultere i en ny begyndelse eller et nødvendigt skifte. Det er som om, at kriser afprøver vores moralske kompas. De afprøver og udfordrer hele vores væren. Det er det, der er meningen, og hvis ikke vi benægter og vender ryggen til, vil livets personlige og globale kriser gøre os stærkere og klogere.

I en vanskelig situation er der en gave. Derfor er vi nødt til at tage alle livets vanskelige situationer til os. Det kan være en lang vej at gå, og frugten på træet skal først modnes, før det kan plukkes og give næring, men i sidste ende er det indsatsen værd.

Lige nu bliver der talt og skrevet rigtig meget om de to store nuværende kriser; viruskrisen og klimakrisen. Sandheden er, at der findes mange store kriser i vores verden; sult, krig, splittelse, dyremishandling og fattigdom er nogle af dem, der fylder allermest.

Midt i det hele er det værdifuldt at standse op og være eftertænksom.

Hvad kan vi lære af alt det her?

”Alting på jorden har et formål, hver sygdom har en urt, der kan kurere den, og hvert menneske har en mission.”

”Vi arver ikke jorden af vores forfædre, vi låner den af vores børn.”

”Når kærlighedens magt bliver stærkere end kærligheden til magt, vil der være fred på jorden.”

(Indianske ordsprog)

Vi kan alle lære noget, og vi kan alle forbedre os i positive retninger. Der er altid kaos før klarhed, og selvom vi synes, meget bliver ødelagt i en krise, vil der altid være noget tilbage, vi kan bygge videre på. I svære tider er det ikke mindre vigtigt at møde andre med hånden på hjertet.

"Flydende lotusblomst" – lotusblomsten er et evigt gammelt symbol for ubegrænsede muligheder og vækst. Mandalategning: Mette Blåbjerg Ulrich
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Friskole får ny leder

Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

Struer

Kugledyne og en god stol til beboerne

Annonce