Annonce
Lemvig

Var truet af lukning sidste år: Livsstilshøjskolen er igen på rette vej

Solveig Krarup modtog i 2009 Lemvig Prisen for sit ihærdige arbejde på at grundlægge Livsstilshøjskolen. Nu trækker hun sig fra sit livsværk. Arkivfoto: Morten Stricker
Ildsjælen bag Livsstilshøjskolen stopper 1. februar på grund af sygdom, og højskolen er igen på rette vej efter en lukning truede sidste år

Gudum: For cirka 13 år siden åbnede Livsstilshøjskolen i Gudum med Solvejg Krarup som initiativtager og ildsjæl til at omdanne det tidligere plejehjem til en helt speciel højskole.

Projektet lykkedes, men 1. februar forlader Solvejg Krarup sit livsværk. Helbredet har svigtet hende i den sidste tid, så nu stopper hun, og der er afskedsreception fredag 31. januar.

Heldigvis er det en højskole, der igen er på vej op, efter det sidste år så temmelig sort ud. Efter en række gode år med fuldt optagne hold og god økonomi vendte det hele, og bestyrelsen måtte sidste år se i øjnene, at hvis man ikke greb ind, så ville skolen ikke overleve.

- Det var selvfølgelig en alvorlig situation, som vi var nødt til at tage hånd om. Det er det, man har en bestyrelse til. Det gjorde vi ved at skære i personalet både på ledelsesgangen og på "gulvet". Det betød blandt andet, at vi tog afsked med vores viceforstander Lise Kragh Møller, som også havde været konstitueret forstander i en periode, siger bestyrelsesformand Poul-Erik Damgaard, Struer.

I dag er det fortsat en konstitueret leder på grund af Solvejg Krarups sygdom. Det er Gitte Bitsch, der har den rolle.

- Nu skal vi til foråret have slået stillingen op, når Solvejg Krarup officielt stopper, siger bestyrelsesformanden.

Det er lidt paradoksalt, at Livsstilshøjskolen pludselig kom i problemer efter nogle år, hvor det bare gik godt med mange kursister.

- Det paradoksale er, at hjulene bare kører i samfundet. Der er fuld beskæftigelse og så videre. Men det er faktisk skidt for højskolerne, og det har ikke bare været os, det er gået ud over. Når alle er i beskæftigelse og har travlt, så er der langt færre, der kommer på højskole. Vi har jo både ressourcestærke kursister og dem, der måske ikke er det. Der bliver skåret ned på begge dele i sådan en tid. Derfor fik vi problemer, og faktisk stod vi til at måtte lukke, hvis ikke vi havde gjort noget radikalt. Det var ikke behageligt at skulle trække kortet at afskedige medarbejdere, men det var nødvendigt, siger Poul-Erik Damgaard.

Det blev samtidig en anledning til at se på, hvordan tingene kørte, og der blev strammet op og tænkt nyt.

- Vi har heldigvis et dygtigt personale, som har formået det her, og vi har fået vendt udviklingen. Vi laver kortere kurser, og vi prøvede for første gang et kursus hen over julen. Vi er også gået ind i rehabilitering, hvor jeg mener, vi så godt og vel kan matche de offentlige tilbud. For eksempel havde vi et hold nyrepatienter, der stod til at skulle have transplantation. Da de kom her og lærte om anden livsstil med mere, så behøvede de ikke længere at stå på den liste.

Poul-Erik Damgaard kan fortælle, at man startede året med et fuldt optaget hold med 55 kursister.

- Det er en god start på året. Vi har stadig en masse arbejde foran os, men det går den rigtige vej, og det er glædeligt. Vi skulle gerne bevare højskolen, som jo er godt helt lokalt for Gudum og godt for kommunen som en stor arbejdsplads med omkring 20 ansatte, siger Poul-Erik Damgaard.

Det var selvfølgelig en alvorlig situation, som vi var nødt til at tage hånd om. Det er det, man har en bestyrelse til.

Poul-Erik Damgaard, formand, Livsstilshøjskolen

Bestyrelsesformand Poul-Erik Damgaard: Det var ikke behageligt at afskedige folk, men det var nødvendigt, for at højskolen kunne overleve.Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Lemvig

Fiskedagen i Thyborøn er igen i år spredt ud på flere dage

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Lemvig For abonnenter

Udvalgsformand i Lemvig Kommune: Savner en debat om sygeplejerskernes arbejdsvilkår

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Er deleøkonomien sovet stille ind?

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Lemvig For abonnenter

Måske får de en tredje stemmeseddel i Thyborøn: Menighedsrådsvalg bliver senest afgjort sammen med byrådsvalget

Leder For abonnenter

Dødsulykken på Idomlundvej: De lukkede døre i retten er et problem

Lemvig

Aamøllen på Remmerstrand: Mangler en rig onkel med de sidste 300.000 kroner

Annonce