Annonce
Navne

Lizzie i Skotland: - Forhåbentligvis bliver mit sidste studieår nogenlunde normalt

23-årige Lizzie Bertelsen fotograferet i den lejlighed i Dundee, som hun boede i, inden coronakrisen sate ind. Privatfoto
23-årige Elisabeth Bertelsen valgte at forlade skotske Dundee og sit universitetsstudie ret tidligt i corona-forløbet. Hun følte sig mere tryg ved den måde, man håndterede situationen i Danmark.
Annonce

Skotland: Fra den ene dag til den anden ændrede 23-årige Elisabeth Bertelsens liv sig.

Fra at have et fritidsarbejde, en lejlighed og et studie at passe, dagligt at se vennerne og nyde livet som studerende i den skotske by, Dundee, måtte hun rejse hjem til et corona-forandret Danmark.

- Jeg var ikke rigtigt tryg ved situationen i Skotland, så jeg valgte selv at rejse hjem til Danmark næsten med det samme, da corona-situationen hurtigt udviklede sig. Storbritannien er jo nu det land med flest coronatilfælde ud over USA, forklarer Elisabeth, der bare bliver kaldt Lizzie - og det er ikke et kælenavn, hun har fået i løbet af sine nu tre år i Skotland.

Det havde hun allerede, da hun som gymnasieelev pendlede frem og tilbage mellem Holstebro og Herning.

Lizzie er nemlig født og opvokset i Herning og tog sin studentereksamen der. Men Herning havde ikke et tilbud, der kunne matche Holstebros i fritiden. Den skriveglade Lizzie Bertelsen fulgte i tre år Forfatter Grundkursus (FGK) to gange om ugen efter skoletid.

- Det kunne blandt andet lade sig gøre, fordi min moster bor i Holstebro, så jeg kunne overnatte ved hende, hvis det blev for sent, forklarer hun.

P.t. læser hun på ét af de to universiteter, der er i Dundee, Skotlands fjerdestørste by, som ligger på nordsiden af Firth of Tay.

- Dundee er på størrelse med Aalborg og den perfekte studieby efter min mening. Den er kendt for at være en industriby, og det kan man stadig mærke, når man går rundt i gaderne. Men nu er den meget præget af studielivet, som de unge lever på grund af de to universiteter i byen, fortæller Lizzie.

Skotland

I Skotland er der, ifølge tal fra den 25. maj, registreret 15.156 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 2273 coronarelaterede dødsfald.

Der bor cirka 5,5 millioner mennesker i Skotland.

Kilde: WHO offentliggør ikke tal specifikt fra Skotland, men for hele Storbritannien samlet. Tallene her er derfor fra www.gov.scot (den skotske regerings hjemmeside).

Annonce

Svært med motivationen

Lizzie læser engelsk litteratur og kreativ skrivning og har lige afsluttet sit tredje år - online. Hun mangler det fjerde og afsluttende år for at have sin bachelor i hus.

- Det har været en udfordring at afslutte mit semester online - og at man hverken har adgang til biblioteker eller ens professorer, gør det endnu kompliceret. Jeg har haft en del afsluttende afleveringer, og jeg må indrømme, at det har været svært at finde motivationen til at færdiggøre dem hjemme på sofaen. Jeg ville normalt tage på en café eller på biblioteket for at studere, da jeg har svært ved at koncentrere mig derhjemme – og så kan jeg godt lide at adskille afslapning og arbejde fra hinanden, forklarer Lizzie Bertelsen.

I Skotland bor hun i lejlighed - og det gør hun også i Danmark. Da hun skal være hjemme adskillige måneder, indtil grænserne åbner, og tingene bliver mere normale, har hun lejet en lejlighed i Ikast.

- Jeg er lige blevet færdig med at aflevere mine sidste ting til universitetet, og nu er det temmelig udfordrende at finde noget at få tiden til at gå med – jeg er faktisk begyndt at kede mig, indrømmer hun.

Lizzie arbejdede på en café i Skotland - et job, hun var meget glad for. I Danmark har hun også forsøgt at søge arbejde, men også det er temmelig udfordrende nu i coronaens danske efterdønninger.

- Ikke mindst fordi jeg er studerende i udlandet - de fleste hyrer helst én, der kan blive og arbejde i længere tid end i et par måneder. Så jeg har ikke noget arbejde, hvilket er ret frustrerende. Jeg får tiden til at gå med at løbe ture, træne, læse og hvad jeg ellers kan finde på, siger Lizzie, der er er taknemmelig for, at hun stadig får SU, men samtidig ærgerlig over, at hun ikke kan arbejde og spare penge op.

Annonce

Vi er mere taknemmelige

Bag det hele bobler bekymringen for, hvornår hun kan starte på sit fjerde studieår - og hvordan det bliver.

- Det er formentlig mit sidste år i Skotland, og jeg vil gerne afslutte mit år godt, få set flere steder i landet, og få oplevelser med de mennesker, jeg har mødt. Men når jeg ser på situationen i Skotland, ser det stadig meget lukket ud, og det bekymrer mig. Hvornår kommer "det normale" tilbage? Jeg håber, at der bliver åbnet lidt mere op, inden jeg skal begynde studiet igen, og at mit sidste år være nogenlunde normalt – så normalt som det nu kan blive med corona, siger hun.

Tror du, at corona vil få en varig effekt på verden?

- Ja, ikke bare enorm effekt på økonomien, men også den måde vi opfatter verden på. Jeg synes selv, at jeg er blevet taknemmelig for ting, jeg har taget for givet, inden corona kom; at være sammen med min familie og venner, at kunne studere og så videre. Forhåbentligt bliver det ikke glemt, når der engang kommer en normal hverdag igen. Og det er vel også det positive, man kan sige om coronakrisen; at den har givet et nyt perspektiv på hverdagen. Jeg tror, at mange af os er blevet mere taknemmelige for de mennesker, vi har i vores liv, vores arbejde, og bare det at kunne gå uden for sit hus uden frygt. Nogle gange skal der store livsændringer til, for at det kan gå op for én, hvor velsignet man egentlig er, mener Lizzie Bertelsen.

Det smukke bilelde her er fra en tur, Lizzie foretog, til Isle of Skye i det vestlige Skotland. Hun håber at kunne se flere steder i landet i sit sidste studieår 2020-2021. Privatfoto
Her er Lizzie ved de berømte fairy pools på Isle of Skye. Privatfoto
Annonce
Annonce
Lemvig

Fællessang i Lemvig: Synger solen ned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Elfejl gav brand i maskiner

Annonce