Annonce
Holstebro

Lokalt firma skal flytte ikonisk fyr i Nordjylland

BMS Krangården fra Tvis skal være med til at flytte Rubjerg Knude Fyr, så det kommer i sikkerhed for Vesterhavet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Når fyret ved Rubjerg Knude skal flyttes i sikkerhed for Vesterhavet, bliver det ved hjælp af ekspertise fra BMS i Tvis.
Annonce

Tvis/Rubjerg Knude: Vesterhavet har gennem årene sneget sig tættere og tættere på Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland. Fyret har nu ikke mange meter tilbage at give af, inden det bliver spist af havet. Det skal derfor flyttes i sikkerhed.

Det er en opgave, der kræver ekspertise, og den ekspertise kommer fra BMS Krangården i Tvis. Ved hjælp af hydraulik skal de løfte fyret og give det et sæt ’rulleskøjter’ på. På nogle stærke jernbjælker bliver fyret flyttet 70 meter længere ind i landet.

Rubjerg Knude fyr er en stor turistattraktion, og Hjørring Kommune forventer, at op imod 25.000 tilskuere vil slå et smut forbi fyret, når det ruller i sikkerhed for bølgerne.

Den store bevågenhed fra omverdenen får dog ikke afdelingsleder hos BMS Krangården Henrik Jønsson til at ryste på hånden.

- Selvfølgelig er det da spændende, men publikum er udenfor hegnet, og vi er indenfor, så vi koncentrerer os bare om vores del af opgaven. Vi tager alle vores opgaver seriøst, uanset om byggeriet er nyt eller gammelt, siger han.

BMS Krangården har før været med til at flytte historiske bygningsværker, og i denne omgang bliver fem mand sendt nordpå for at flytte fyret. Det er meget normalt for en opgave i den størrelsesorden.

- I bund og grund er det jo en skubbe- og flytteopgave som alle andre. Men at flytte et fyr på en strand er selvfølgelig ikke en hverdagsopgave, så det er da sjovt at være med til, siger Henrik Jønsson.

Hvis vejr og vind tillader det, så bliver fyret flyttet tirsdag den 22. oktober. Henrik Jønsson vil dog ikke udelukke, at flytningsarbejdet kommer til at tage lidt ekstra tid, da der kan komme ting i vejen, der skal korrigeres for.

- Der er jo ingen, der helt ved, hvad der sker, når vi løfter den, for det har ingen gjort før. Men går alt efter planen, så står fyret 70 meter længere inde i landet efter cirka ti timer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce