Annonce
Holstebro

Lukning af minkbranchen kaster lange skygger

Maabjerg Bioenergy mister ti procent af gyllen - og en produktion på 1,6 millioner kubikmeter gas, når minkproduktionen stopper. Generelt vil det koster både skæbner og mange jobs i Nordvestjylland, når minkene forsvinder fra området. Arkivfoto: Jens Bach
Det vil ramme 170 minkavlere - men også mange andre firmaer og ansatte - og også produktion af biogas, når alle mink skal slagtes

NORDVESTJYLLAND: Det får konsekvenser mange steder, når alle mink skal aflives på de cirka 175 minkfarme i de tre nordvestjyske kommuner.

Cirka 300 ejere og ansatte er direkte berørt. Men det rammer også en stor følgeindustri af pelserier, håndværkere, minkfodercentraler, maskinstationer og andre leverandører.

- Det koster måske 500 job i Holstebro Kommune, som har ti procent af landets maskinstation. Det vil koste nogle skatteindtægter, men der er sådan set ligegyldigt i forhold til den tragedie, det er for de folk og familier, som bliver ramt og som nu har behov for støtte og hjælp, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Annonce

- Det er folk, som er dybt professionelle i forhold til minkavl, men mange er ufaglærte i forhold til andre ting, siger H.C. Østerby, som fortæller, at kommunen også vil være ekstra opmærksom på børn fra de berørte familier i skoler og daginstitutioner.

Brancher ramt

Alene på Holstebro Minkfodercentral vil det koste 13 stillinger, når virksomheden formentlig må lukke.

- Jeg har til morgen orienteret de ansatte om situationen. Lige nu er det damage-kontrol, hvor vi afbestiller de 200-300 ton råvarer, vi får i døgnet - især rester fra slagterier. Og så er vi i dialog med 3F om, hvordan de ansatte kommer videre, men vi mangler et udspil fra regeringen, siger direktør Thomas Sørensen.

Minkpapir i Borbjerg sælger alene for cirka otte millioner kroner om året som leverandør af poser til pakning af minkskind - og det beskæftiger cirka seks mand, mens en produktion af maskiner til pelsning formentlig er værdiløs.

Skave Maskinstation har en omsætning for op mod tre millioner kroner i minkbranchen.

Desuden bruger minkavlere håndværkere til vedligeholdelse af produktionsanlæg - og til nybyggeri i gode tider. Og vognmand transporterer foder, grus og gylle.

På Maabjerg Bioenergy kommer cirka ti procent af gyllen fra minkfarme i området.

- Vi kommer til at mangle otte procent af vores gasproduktion til fjernvarme, hvis vi ikke kan skaffe anden gylle. Det skal vi nu have undersøgt, siger Christian Hagelskjær, direktør for Vestforsyning.

Annonce

Dybt frustreret

Kristian Gade er formand for Holstebro-Struer Landboforening, og han er dybt berørt af nedlukningen.

- Det her er reelt en ekspropriation. Det er forfærdeligt og tragisk for de personer, som det rammer, men samtidig er det hele værdikæden, som forsvinder. Så samlet drejer det sig om rigtig mange stillinger, men det skal vi nu have regnet på, siger Kristian Gade.

- Lige nu er det slet ikke nok med de sædvanlige hjælpepakker på grund af corona. Der er tale om en total nedlukning, og så er der behov for fuld erstatning til de berørte. Og så må vi se på, hvordan vi får hjulpet folk videre, siger Kristian Gade, som lige nu er dybt frustreret over hele forløbet.

- Minkbranchen har masser af erfaring med at bekæmpe sygdomme, men de har slet ikke fået love at sidde med ved bordet. Det har været "vi-alene-vide" fra myndighederne, tilføjer han.

Annonce
Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Når vi bygger kunstige øer for at få plads til endnu flere i de største byer, er vores overforbrug i julen ikke jordens undergang

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce