Erhverv

Lydens By vil være centrum for mindst 100 hightech-arbejdspladser

Direktør Peter Petersen og kommunikationschef Rie Kold Pripsø er på vej til at flytte ind i B&O's gamle hovedbygning i Struer. Herfra skal Sound Hub Denmark skabe grobund for 100 vidensarbejdspladser i lydindustrien. Arkivfoto: Anders Trærup

Bang & Olufsen har gjort Struer verdenskendt som "Lydens By". Byens image skal trække lyd-specialister fra hele verden til Sound Hub Denmark.

STRUER: Historiens vingesus driver som en mild brise gennem hele bygningen.

Det var lige her, at Peter Bang og Svend Olufsen genopbyggede B&O-fabrikken, kun et år efter nazi-kollaboratører kort før Anden Verdenskrigs slutning havde sprængt den gamle fabrik i luften som hævn for, at flere af de ansatte på radiofabrikken var modstandsfolk.

I et af rummene er der stadig spor fra dengang, hvor her blev udviklet B&O-produkter. Et lytterum har stadig phonostik i væggen, og det er let at forestille sig begejstrede ingeniører sidder her i 1980 og lytter til det nye Beocenter-anlæg med grammofon og kassetteoptager i hypermoderne Jacob Jensen-design.

Nu er det meste af den gamle fabriksbygning tømt og under forvandling, dog uden at røre Bang & Olufsens gigantiske "lyd-kube", som består og fortsat er en af verdens bedste faciliteter til test af lyd.

Iværksættere fra hele verden sidder og taler lavmælt rundt om deres bærbare computere i det 3000 kvadratmeter store område, som er døbt Sound Hub Denmark. Fremover skal Struer være verdens navle, hvis man vil udvikle nye lydprodukter eller forbedre dem, man har i forvejen.

- Målet er at etablere 100 vidensarbejdspladser indenfor lyd her i Struer. Der er yderligere 1400 ledige kvadratmeter inde ved siden af, så der er plads til at vokse, siger Rie Kold Pripsø, der er kommerciel chef for Sound Hub Denmark.

Sound Hub Denmark

Teknologi, innovation og udviklingsmiljøet for lydvirksomheder er etableret med støtte fra Færchfonden og Vald. Birn Holding, begge med solide rødder i vestjysk industri.Sound Hub Denmark er etableret i samarbejde med Bang & Olufsen, Harman Lifestyle, Aalborg Universitet, Danish Sound Network (Dansk Lydnetværk) og Struer Kommune/Lydens By.

Sound Hub'en råder over 3000 kvadratmeter på Peter Bangs Vej i Struer, nærmere bestemt i den oprindelige udviklings- og fabriksbygning for Bang & Olufsen fra 1946.

Ud over at stille et kontor- og arbejdsfællesskab til rådighed for møder, konferencer og tekniske målinger og test, vil Sound Hub Denmark yde tæt rådgivning til vækstvirksomheder inden for lyd. Det sker blandt andet i samarbejde med Accelerace - der ejes af Færchfonden, Vækstfonden og Symbion.

Læs mere på www.soundhub.dk.

Japan kan lære af Struer

Hun har selv mere end 20 års erfaring fra produkt og salgsfunktioner ved Bang & Olufsen, så hun ved på den ene side, at der er en god lokalhistorie at bygge videre på, men omvendt også, at det er en stor opgave.

- Dansk lyd er kendt i hele verden. Lyd ligger også dybt i vores DNA i Struer. Vi har blandt andet set på Odense, som for 10-15 år siden besluttede, at den ville være robot-by. Det tog noget tid for Odense, og det vil det også gøre for os i Struer, men det er virkelig spændende at arbejde med startups, blandt andet fordi de tiltrækker store virksomheder, som jo også er interesseret i nye ideer, siger Rie Kold Pripsø.

Sound Hub Denmark har allerede præsenteret sig i Tokyo og Seoul og har fået meget positiv feedback. De har ikke set en så holistisk tilgang til produktudvikling og vidensklynger før. Men er det realistisk at tro, at japanske giganter som Sony og Panasonic skulle rette blikket mod Struer?

- Asien er rigtig god til at producere, men de har brug for, at hele konceptudviklingen og kundeoplevelsen udtænkes af andre. Derfor er der stor efterspørgsel på integreret design og produktinnovation, som vi netop indenfor dansk lyd er så kendt for, siger Rie Kold Pripsø.

Tæt samarbejde med universitet

Sound Hub Denmark skal være et levende hus, ikke kun for håbefulde ingeniører med en drøm om at indtage verdensmarkedet. Det skal også være et mødested for investorer og universiteter, sådan at alle med ekspertise inden for lyd helst skulle sukke efter at komme en tur til Struer.

- Vi kan ikke leve uden brandingen fra "Lydens By". Og vi er afhængige af Bang & Olufsen, som bidrager især ved at stille lydkuben til rådighed, samt Harman Lifestyle, som begge også stiller mentorer til rådighed. Og så samarbejder vi tæt med Aalborg Universitet, som har folk siddende her i Struer. Universitet vil dels gerne kapre gode studerende og lade dem arbejde i et spændende miljø, men universitetet har jo også en meget stor interesse i at koble studerende til virksomheder, som kan blive kommende forskningsprojekter og arbejdspladser, forklarer Rie Kold Pripsø.

Sound Hub Denmark henter specialister ind, blandt andet i samarbejde med Accelerace, der kører forretningsudviklingsprogrammer for startup virksomheder og som stiller mentorer til rådighed for udvalgte virksomheder med stort vækstpotentiale.

- Vi kører lige nu et forløb, som begyndte i november, hvor syv virksomheder er med. Vi vurderede, at der skulle mindst fem med for at skabe noget dynamik, men ikke flere end ti, så vi sikrer, at de får fuld opmærksomhed, fortæller Rie Kold Pripsø.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce