Annonce
Mærkedage

Lysets hersker giver spotlyset til de unge

Fysikeren Lene Hau bremsede lyset og modtog hæder. Med hæderen følger opmærksomhed, og den giver hun til den nye generation. Den 13. november fylder hun 60 år.
Annonce

60 år: Den danske fysiker Lene Vestergaard Hau er kendt som den første person i historien, der var i stand til at bremse lyset.

Hun har modtaget et væld af priser.

Fysikeren, der onsdag den 13. november fylder 60, modtog i begyndelsen af 2019 Berlingske Fonds Hæderspris og 100.000 kroner for sit "store bidrag til forskningsverdenen".

Hun donerede rub og stub til elevprojekter på sin gamle folkeskole.

- Uddannelse er det bedste forsvar for demokratiet, sagde hun ifølge Berlingske i sin takketale.

Nogle måneder senere modtog Lene Hau den norske Olav Thon Stiftelsens internationale forskningspris.

Her brugte hun sin takketale til stolt at fortælle om sin 20-årige nevø. Han havde været i tvivl om sin fremtid, men hendes succes havde inspireret ham til at studere fysik.

De to hæderspriser er langt fra de eneste skulderklap, Lene Hau har modtaget for sit arbejde.

Med priser som "Årets Verdensdansker" i 2010 og Carlsbergfondets Forskningspris i 2011 kan forskeren, der kommer fra Vejle, kalde sig en af Danmarks mest kendte fysikere.

Den store hæder skyldes især en skelsættende begivenhed i 1999. Det år bremsede Lene Hau som den første person nogensinde det hurtigste, vi kender - lyset.

Sammen med et forskerhold lyste hun laser gennem en sky af utroligt kolde natriumatomer. Det sænkede laserstrålens hastighed fra tæt på 300.000 kilometer i sekundet til omkring 61 kilometer i timen. Fra lyshastighed til landevejskørsel.

Lene Haus kontrol over lyset var ikke kun en fascinerende præstation. I starten af 00'erne blev det set som et stort fremskridt, der ville forbedre telekommunikation og computerteknologi.

I dag arbejder hun som professor i fysik ved Harvard University i USA, hvor hun blandt andet har forsket i bioenzymer.

Lene Vestergaard Hau, der den 13. november fylder 60, er medlem af flere forskerselskaber i USA og blev i 2002 optaget i Videnskabernes Selskab i Danmark. I januar 2019 modtog hun blomster og Berlingske Fonds Hæderspris. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Stort fremmøde til valget

Lemvig

Menighedsråd slår sig sammen i 2021

Lemvig

Jesper Andersen sælger Danbolig

Annonce