Annonce
112

Må droppe efterforskning: Facebook vil ikke ud med oplysningerne

Opslaget blev efterfølgende delt flere hundrede gange og fik flere tusinde visninger, og dermed kan alle, der har delt opslaget. have gjort sig skyldige i brud på det nedlagte navneforbud. Arkivfoto
Flere hundrede personer slipper for en mulig konsekvens af at have overtrådt rettens navneforbud ved at have delt opslag på Facebook, hvor navnet på en nu dømt voldtægtsmand fremgår.

Holstebro: Selv om der muligvis er sket en overtrædelse af retsplejeloven, så slipper flere hundrede personer for at blive sigtet - og muligvis senere tiltalt.

Anklagemyndigheden har ganske enkelt valgt at droppe efterforskningen af sagen, der stammer tilbage fra sidste år, hvor en nu 35-årig mand blev anholdt og sigtet for voldtægt af en dengang ni-årig pige fra Vinderup.

- Når vi har valgt at stoppe efterforskningen, er det ikke fordi, vi ikke har taget sagen alvorligt. Vi er bare stødt ind i en forhindring, der gør, at vi ikke kan komme videre med den, fortæller advokaturchef ved anklagemyndigheden i Midt- og Vestjyllands Politi, Mette Møller.

Sagen handler om et muligt brud på det af retten nedlagte navneforbud i sagen. Her valgte en person på Facebook under synonymet Tommy Thailand at dele den sigtedes navn, og da opslaget efterfølgende blev delt flere hundrede gange og fik flere tusinde visninger, kan alle, der har delt opslaget, have gjort sig skyldige i brud på det nedlagte navneforbud.

Problemet for politiet er bare, at Facebook ikke vil udlevere oplysningerne på de personer, der har delt opslaget om den sigtede. Og da det oprindelige opslag blev fjernet fra Facebook igen, har politiet ikke mulighed for at finde frem til, hvem det er, der har delt det.

- Vi har forespurgt os hos Facebook. De bekræfter, at de har oplysningerne, men man har ikke villet udlevere oplysningerne med henvisning til "freedom of speech" (ytringsfrihed i forhold til den amerikanske lov, red.). Det er et amerikansk selskab, og vi kan ikke gøre så meget ved det, siger Mette Møller.

- Derfor har vi valgt at indstille til Rigsadvokaten at stoppe efterforskningen af sagen, og den indstilling har Rigsadvokaten tiltrådt, siger Mette Møller.

Annonce

Bødestraf

Da sagen kørte, advarede politiet i kraftige vendinger om at dele opslaget:

Politiinspektør Ole Henriksen fra Midt- og Vestjyllands Politi fortalte dengang, at politiet har haft kig på de kommentarer til facebook-opslaget, der offentliggør navnet på den dengang 34-årige sigtede, hvor flere end 2600 mennesker har givet deres mening til kende.

- Vi har noteret os, at der er nogle brugere, som skriver nogle kommentarer, som kan være trusler. Både dem, der har kommenteret og delt opslaget, risikerer at skrive sig ind i nogle kraftige sigtelser, lød det fra Ole Henriksen.

Men nu har politiet og anklagemyndigheden helt valgt at stoppe sagen. Overtrædelse af navneforbud straffes normalt med bødestraf.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Mobile fabrikker over hele verden

Annonce