Annonce
Struer

Mælkemanden fra Thailand er gået bort

Gunnar Søndergaard blev 90 år. Han har i sit liv efterladt sig tydelige spor i Thailand, hvor han er grundlæggeren af mælkeproduktionen. Privatfoto

Gunnar Søndergaard bliver kaldt skaberen af mælkeproduktionen i Thailand. Han blev i går begravet i fødebyen Asp.

Asp: En mand, som formentlig er ukendt af den brede offentlighed, afgik ved døden 20. december i København, 90 år gammel.

Gunnar Søndergaard voksede op i Asp, hvor han også blev begravet i går.

Men ude i verden har han sat sig sine tydelige spor. Specielt i Thailand, hvor Gunnar Søndergaard agronom har været manden bag opblomstringen af hele landets mælkeproduktion.

Så lillejuleaften modtog Dagbladet en mail fra Nicklas Snekloth Kongsgaard. Han er dattersøn af Gunnar Søndergaard, og barnebarnet ønskede i sin mail, at der blev skrevet et lille stykke i avisen om morfarens død.

I mailen skrev han blandt andet:

"Min morfar, Niels Gunnar Friis Søndergaard, begraves den 28. december kl. 13:00 i Asp Kirke. Gunnar opvoksede i Asp og modtog i 2010 den højeste kongelige orden, der kan tildeles nogen udlænding i Thailand, samt den hvide elefantorden i Thailand og to æresdoktorater, for sit arbejde med at etablere mælkeproduktionen i Thailand".

Det er nogle bedrifter, som mildest talt lyder meget imponerende.

Annonce

Thai-Danish Milk

Thai-gården ligger små 150 kilometer nord for Bangkok. Der bliver stadigvæk produceret mælk på gården, og mælken bærer fortsat navnet Thai-Danish Milk.Millioner af thailandske skolebørn får hver dag en Thai-Danish mælkebrik.

Thai-gården fungere i dag også som attraktion for turister. Her kan man blandt andet cykle rundt og se farmen, se et lille museum om Kong Bhumibhol og Kong Frederik d. 9., malke en ko eller overnatte i telt i bedste cowboy-stil.

For sit arbejde med Thailands mælkeproduktion har Gunnar Søndergaard modtaget flere hædersbeviser. Her er det den thailandske prinsesse Sirindhorn der overrækker en kongelig orden i 2010. Privatfoto

Stort arbejde i Thailand

I slutningen af 1950'erne var der ikke nogen egentlig mælkeproduktion i Thailand. På det tidspunkt arbejdede agronom Gunnar Søndergaard i landet, og han så en mulighed for, at lave noget på området.

Hans mål var at starte et mejeri og en landbrugsskole med fokus på mælkeproduktion. Det mål blev hurtigt opfyldt.

Kong Bhumibol Adulyadej af Thailand, som døde i oktober i år, var i 1960 på rundtur i Europa, blandt andet i Danmark. Her skulle han være blevet imponeret af dansk landbrugs produktion.

Gunnar Søndergaard fik støtte til sit projekt fra Landbrugsrådets Afsætningsudvalg og den danske stat, og i 1962 blev Thai-Danish Dairy Farm (Thai-Dansk Mejeri Farm, thai-gården) indviet. Til indvielsen var Kong Bhumibol Adulyadej og Kong Frederik d. 9. samt dronning Ingrid til stede.

Thai-gården var et træningscenter, som oplærte thailændere i mælkeproduktion, både på den enkelte farm, men også hele pakken med mejeri og markedsføring.

Allerede i 1967 modtog Gunnar Søndergaard "Den hvide elefantorden af Thailand", som dog ikke skal sammenlignes med det danske kongehus' Elefantorden.

I 2010 var der igen hæder til Gunnar Søndergaard. Denne gang var det ordenen "Commander of the Most Admirable Order of Direkgunabhorn". Medaljen blev overrakt af prinsesse Sirindhorn, og det er blandt de højeste hædersbevisninger, en udlænding kan få i Thailand.

Thai-gården var en stor succes. Den blev senere til et Danida-projekt, og netop under denne fane arbejdede Gunner Søndergaard videre.

Han brugte sine erfaringer fra Thailand fra 1971-1984 i Malaysia, Tyrkiet, Tanzania og Kenya, hvor han var rådgiver for lignende projekter.

Begraves hjemme

Det er efterhånden er mange år siden, at Gunnar Søndergaard gjorde mælk til en industri i Thailand, men han er på ingen måde glemt.

- Gunnar Søndergaard er med rette kendt af alle i den thailandske mejerisektor. Ikke kun blandt de generationer, han selv var med til at satte i vej, men også blandt nyligt uddannede mejerister, siger Gregers Møller, som er chefredaktør for scandasia.com, der er et nyhedsmedie for skandinaver i Asien.

- Ingen andre danskere har haft så stor indflydelse på en hel erhvervssektors udvikling som Gunnar Søndergaard. I mejerisektoren i Thailand er han kendt af alle. De ved, at de skylder den høje, seje dansker den plads mejeriprodukter i dag indtager i den brede thailandske befolknings fødevareforbrug, siger Gregers Møller.

Gunner Søndergaard vendte hjem til Danmark, nærmere bestemt Asp i 1985. Han og hustruen Ruth var her i tre år. Her døde Ruth af kræft, og det fik Gunnar Søndergaard til igen at drage ud.

I 1988 var han atter i Thailand som konsulent, og året efter boede han i Egypten. I 89 vendte Gunnar Søndergaard endnu engang tilbage til Danmark, men denne gang bosatte han sig i hovedstadsområdet, hvor han boede frem til sin død. Nu er han vendt hjem til Asp, hvor han ligger sammen med Ruth.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce