Annonce
Holstebro

Mads har pæren i orden - Elektrikerlærling fra Vinderup er Skills-skolemester

19-årige Mads Dybdahl er elektrikerlærling hos Vinderup El. Han har vundet skolemesterskabet i Skills på Skive College. Foto: Thomas Maxe
19-årige Mads Dybdahl er elektrikerlærling hos Vinderup El og nykåret skolemester i Skills-konkurrencen.
Annonce

VINDERUP/SKIVE: Overalt i landet hænger plakater med Arne, som glæder sig til at gå på pension.

I virkeligheden burde regeringen nok nærmere trykke hyldest-plakater med et billede af 19-årige Mads Dybdahl fra Sevel. Han gjorde nemlig præcis, hvad både politikere og erhvervsliv bønfalder de unge om:

Mads var en af de færre end 13.000 unge, som forlod folkeskolen og gik direkte i gang med en håndværksuddannelse.

- Hvis man ved, hvad man vil, så er der ingen grund til at spilde tiden på et sabbatår, siger Mads Dybdahl, som oven i købet valgte ”mesterlære”-vejen, hvor han begyndte direkte i praktik og dermed sprang over det mest grundlæggende skoleforløb.


Det er ikke ualmindeligt, at jeg er i kontakt med fem-seks forskellige kunder i løbet af en arbejdsdag. Det synes jeg er sjovt, og det betyder, at jeg ser noget nyt hele tiden.

Mads Dybdahl, elektrikerlærling hos Vinderup El


Næh, Mads var ikke i tvivl om, at han skulle være elektriker. Og noget tyder på, at han har fundet sin rette hylde, efter som han for nylig blev kåret til skolemester i Skills-konkurrencen på Skive College, hvor han for tiden er i gang med et af skole-modulerne på elektrikeruddannelsen.

Vinderup El vil helst kun have én lærling af gangen. Det betyder, at Mads Dybdahl som elev får mere opmærksomhed og mange forskellige udfordringer. Foto: Thomas Maxe

- Vi skulle lave en boliginstallation med korrespondanceafbrydere (som bruges, når man ønsker at kunne tænde og slukke lyset to steder, uafhængigt af hinanden, red.), og så skulle vi lave en motorinstallation. Lærerne sagde, at det var ”flot arbejde”, og jeg synes også selv, det gik godt nok taget i betragtning, at vi kun havde fem og en halv time til opgaven, fortæller Mads Dybdahl.

Annonce

Skal have opmærksomhed

”Godt nok” er for beskedent, mener hans mester, Ole Holmgaard, som sammen med Carsten Nedergaard Jensen har drevet Vinderup El i fem år.

- Jeg var selv forbi for at overvære konkurrencen, og det så rigtig flot ud, lyder det med slet skjult stolthed fra Ole Holmgaard.

Der er syv ansatte i Vinderup El. De to el-installatører har valgt, at der kun skal være én elev ad gangen. Det sikrer, at eleven får en meget alsidig uddannelse og størst mulig positiv opmærksomhed fra faglærte kolleger.

- Mange elever arbejder på store projekter, hvor de laver det samme meget af tiden, for eksempel trækker kabler i nybyggerier. Vi er ikke så stort et firma, så vi skal kunne det hele – fra små opgaver i privatboliger til arbejde på automatiseringsanlæg og programmering af maskiner på fabrikker. Det betyder også, at de elektrikere, vi uddanner, er i meget høj kurs, forklarer Ole Holmgaard.

Netop variationen er også noget af det, som Mads Dybdahl er mest glad for.

- Det er spændende at være ude for at se en industrivirksomhed. Andre gange er jeg ude i en stald for at reparere en ko-børste eller et ventilationsanlæg, og så er der alle de små, hurtige opgaver hos privatkunder. Det er ikke ualmindeligt, at jeg er i kontakt med fem-seks forskellige kunder i løbet af en arbejdsdag. Det synes jeg er sjovt, og det betyder, at jeg ser noget nyt hele tiden, fortæller lærlingen.

Annonce

Unge elever er en gevinst

Det er lidt over to år siden, at dengang 17-årige Mads Dybdahl begyndte som lærling hos Vinderup El. Det er langtfra første gang, at firmaet har ansat en elev direkte fra folkeskolen, og det bliver nok heller ikke sidste gang, fortæller Carsten Nedergaard Jensen.

- Ole og jeg har arbejdet sammen i så mange år, at vi nærmest kun behøver at brumme, og så rækker den anden det stykke værktøj, man står og mangler. Det kan godt blive lidt indforstået det hele, så det er rart for os selv og for medarbejderne, at der kommer et ungt menneske ind, som udfordrer os og holder os skarpe fagligt ved at stille spørgsmål. Man lærer meget af at lære fra sig, og Mads’ kolleger har en stor del af æren for, at han er så dygtig, siger Carsten Nedergaard Jensen, som i øvrigt selv var skolemester, da han i sin tid stod i lære.

For Mads Dybdahl handler det foreløbig om at krydse endnu et skoleforløb af listen. Der står automation og PLC-programmering på skoleskemaet, og til efteråret venter det regionale Skills-mesterskab i Frederikshavn.

5 gode veje til en erhvervsuddannelse

Avisen har bedt både mester og lærling hos Vinderup El give et par gode råd til de børn/unge, der overvejer en erhvervsuddannelse:

  1. Benyt folkeskolens erhvervspraktik til at undersøge, om drømmefaget også er hot eller not i praksis. Uanset hvad er afklaring godt.
  2. Et fritidsjob efter skoletid giver værdifuld erfaring med at passe pligter og mødetid og at begå sig på en arbejdsplads.
  3. En aktiv fritid i for eksempel en idrætsforening kan styrke selvtilliden og de sociale færdigheder. Det er en stor fordel, når man skal søge læreplads og senere tale med kunder.
  4. Aftal eventuelt en uges praktik eller et sommerferiejob, inden der bliver skrevet under på elevkontrakten.
  5. Tab ikke modet, hvis det er svært at finde en læreplads. De fleste uddannelser har mulighed for skolepraktik, mens søgningen fortsætter.

Få oplysninger om erhvervsuddannelser hos nærmeste erhvervsskole eller på www.ug.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Stort fremmøde til valget

Lemvig

Jesper Andersen sælger Danbolig

Annonce