Struer

Mads Jakobsen om de gamle vindmøller: Tiden er moden til en udskiftning

Mads Jakobsen erkender, at det bliver svært at gemme en 150 meter høj vindmølle af vejen i landskabet. Men han er overbevist om, at støjgenerne vil bliver mindre, selv om de nye møller bliver dobbelt så høje som de gamle. Foto: Frede Stengaard

Venstres gruppeformand i byrådet, Mads Jakobsen, bliver beskyldt for at have en dobbeltrolle i sagen om fem nye og 150 meter høje vindmøller ved Fousing. Når han udtaler sig, er det derfor som landmand og vindmølleejer og ikke som politiker.

Fousing: Naboerne ruster sig til kamp mod en udskiftning af otte ældre vindmøller på markerne ved Hedevej i Fousing, så der i stedet bliver opsat fem nye, som får et langt større vingefang og en højde på cirka 150 meter.

De bliver dermed dobbelt så høje som de eksisterende.

- Jeg erkender, at de bliver svære at skjule i landskabet, siger Mads Jakobsen, som ejer den ene af de eksisterende møller.

- Men støjgenerne skulle blive væsenligt mindre, hvis vi får de gamle vindmøller udskiftet med fem nye, fortæller han.

- Vingefanget bliver meget større, og rotationshastigheden kommer derfor også ned i tempo, konstaterer han.

Jeg har helt fra starten gjort forvaltningen, som arbejder med sagen, opmærksom på, at den skulle holdes langt væk fra mit eget skrivebord, og jeg vil også altid forlade lokalet, når planerne bliver diskuteret i både byrådet og på gruppemøderne i Venstre.

Mads Jakobsen, Fousing

Inhabil i byrådet

Men det er alt sammen noget, der vil blive afklaret i den næste fase af planlægningsarbejdet, og hvis planerne bliver gennemført, vil det være med investering på cirka 30 millioner kroner per styk.

- Vi har ikke nogen fast pris. Men det er udgangspunktet, og det er noget, vi har arbejdet på et par år, forklarer Mads Jakobsen.

- De eksisterende vindmøller er snart 20 år gamle, og de er ved at være nedslidte. Det er kun en uges tid siden, at vi fik udskiftet gear-kassen på en af dem, og generelt er det ved at blive dyrt at holde dem kørende, forklarer han.

- Tiden er ved at være moden til en udskiftning, vurderer han og understreger, at han udtaler sig som både landmand og vindmølleejer - og ikke som politiker, eks-borgmester og nuværende gruppeformand for Venstre i byrådet.

- Jeg er blevet beskyldt for at have en dobbeltrolle i den her sag. Jeg har fået breve i min postkasse, og jeg har også set beskyldninger andre steder om, at jeg skulle udnytte min position i byrådet til at få planerne gennemført. Men jeg har helt fra starten gjort forvaltningen, som arbejder med sagen, opmærksom på, at den skulle holdes langt væk fra mit eget skrivebord, og jeg vil også altid forlade lokalet, når planerne bliver diskuteret i både byrådet og på gruppemøderne i Venstre, forklarer han.

Anparter

Fordelen ved en udskiftning bliver en betydeligt højere effekt.

En enkelt af de nye møller vil kunne producere strøm nok til at dække cirka 75 procent af den samlede produktion fra alle de otte vindmøller, som står på markerne mellem Fousing og Birkild i dag.

Alt i alt vil den nye vindmøllepark med de fem nye møller kunne producere cirka 61.000.000 kWh. Det svarer til el-forbruget i cirka 14.200 husstande, og vindmøllerne kan dermed reducere den årlige udledning af CO2 med cirka 48.000 ton om året i forhold til kulbaseret elproduktion.

- Så jeg synes, det er et godt projekt, og vi holder os inden for rammerne af de vindmølleplaner, der allerede er lagt i Struer Kommune. Der er absolut ikke noget fordækt ved det. Området er allerede udlagt til formålet, siger Mads Jakobsen.

Han ser derfor også frem til, at det samlede projekt kan blive sendt ud i en helt officiel høringsfase.

I første omgang bliver det en debatfase.

Naboerne får mulighed for at blive hørt, og først derefter skal der iværksættes en mere detaljeret planlægning med en mere uddybende beskrivelse af projektet og de forventede miljøpåvirkninger.

Hvis projektet bliver gennemført, vil Mads Jakobsen i øvrigt arbejde på, at naboerne får mulighed for at købe anparter i de nye og 150 meter høje vindmøller.

0/0
Annonce
Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

112

Knallert-razzia på Limfjordsskolen: - Jeg går fuldstændig amok, hvis I piller ved dem

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Erhverv

Dyb frustration: Nej til ny vej ind på Gimsinglundvej

Struer For abonnenter

Det mener vælgere om valgkampen - indtil nu

112

Mand fundet død ud for Venø

Struer For abonnenter

Signe blev ramt af stress i skolen: Jeg overvejede, om det var det hele værd

Struer For abonnenter

Han glæder sig til at udvikle Struer Energi Park

Struer

Skoleelever fejrede det nordiske samarbejde

Annonce