Lemvig

Man lærer en anden kultur at kende

I midten Emilia, der er fra Chile, og som bor her på egnen i et år. Til venstre Jonas Røn, der skal til Brasilien til sommer. Til højre councellor i Lemvig Rotary Klub, Kjeld Nedergaard, som står for ungdomsudvekslingen. Foto: Lars Kamstrup
Lemvig Rotary Klub søger en udvekslingstudent til 202 - Jonas skal af sted til sommer, og Emilia fra Chile har gode tider i Lemvig

Lemvig: Ungdomsudveksling er en af de højst prioriterede opgaver hos Lemvig Rotary Klub. Hvert år sender man et ungt menneske ud i verden i et år, og samtidig modtager man så et andet ungt menneske, som oplever den danske kultur, og hvordan det er at leve hos en dansk familie og være sammen med unge på samme alder.

Lige nu er Lemvig Rotary Klub ved at søge efter et ungt menneske, som vil af sted i sommerferien 2020 og et år frem. Fra denne sommer er det Jonas Røn, søn af Carlotte og Johnny Røn, der skal af sted. Og han har megen viden om det at være udvekslingsstudent fra Rotary, da hans bror Nicklas tidligere har været af sted. Og tilmed bor Rotary-klubbens udvekslingstudent hos hans familie i øjeblikket. Det er Emilia Espinosa fra Chile, som under sit ophold bor hos fire familier på Lemvigegnen - familier, som selv har haft udvekslingstudenter ude, da det er en del af "betalingen", at man lægger hjem til udvekslingstudenter.

Jonas Røn når at blive 16 år, inden han til sommer skal af sted. Han skal til Brasilien - en by i nærheden af storbyen Sao Paolo, og han glæder sig meget.

Han går i 9. klasse på Skals Efterskole og er netop vendt hjem fra en efterskoletur til Nepal, så han er ikke uvant med at være langt hjemmefra.

Det anser han heller ikke som noget problem.

-Nej, det er jeg sikker på, jeg nok skal klare. Jeg ser frem til at skulle opleve en anden kultur og være en del af den. Jeg skal lære et andet sprog. Det er jo portugisisk i Brasilien, og jeg er allerede begyndt at øve mig, siger Jonas, der har som mål at blive en lille smule bedre til det, end hans storebror blev. Lidt konkurrencemennesker er man jo...

Nicklas var nemlig også i Brasilien. Faktisk havde Jonas New Zealand som sin førsteprioritet, men det blev land nummer to på listen, da der kun var to danskere, der fik muligheden for New Zealand i år.

- Men det er helt fint. Jeg vil meget gerne til Brasilien. Jeg har lige fået noget at vide om min første familie, som jeg skal bo hos. Jeg har talt med dem via facebook, og det lyder rigtig godt.

Jonas Røn skal bo hos fire familier. Han skal gå på den lokale skole, og han kan se frem til mange nye bekendtskaber både hos de unge, han møder på skolen, og blandt de andre udvekslingstudenter fra hele verden, der skal bo i samme distrikt som ham.

Emilia

Emilia har været i Lemvig siden sommerferien, og det er let at kommunikere med hende, selv om hun er fra Chile. Hun har selvfølgelig engelsk som andetsprog, men hun taler allerede nu næsten perfekt dansk. Det gør det for hende at færdes i Lemvig og sammen med kammeraterne.

Emilia var 15, da hun kom til Lemvig. Normalt er det på Lemvig Gymnasium, udvekslingstudenterne fra Rotary går, men på grund af den unge alder går Emilia i 9. klasse på Christinelystskolen. Og det er hun glad for.

- Jeg har det godt med mine venner, og de hjælper mig også i timerne, hvis der lige er noget, jeg ikke forstår, siger Emilia.

Hun er glad for at være i Danmark, hvor det er let at komme rundt med tog og bus.

- Og folk hjælper hinanden og respekterer hinanden. De er ærlige, og så er der ikke megen kriminalitet, siger Emilia, som er vant til en storby, da hun kommer fra Chiles næststørste by Concepcion, som ligger nogle hundrede kilometer syd for hovedstaden Santiago.

Men det har været fint for hende at komme til Lemvig og til Thyborøn, hvor hun også har boet.

- Der var hyggeligt i Thyborøn. Alle kender hinanden, så jeg kunne godt lide at bo der.

Emilia er også engageret i fritiden. Selvfølgelig sammen med venner, men også til gymnastik og spejder, som hun har været med til.

- Og så kan jeg godt lide at gå i byen sammen med mine venner, siger Emilia, hvis ophold i Lemvig Rotary Klub slutter midt i juni, hvor hun så skal hjem og fortsætte sin skolegang i Chile.

Herefter håber hun at kunne bruge en dansk tradition, som hun har oplevet her, men som ikke er normal i hendes hjemland.

- Jeg kunne godt tænke mig et sabbatår, hvor jeg kommer ud at rejse.

0/0
Annonce
Lemvig

Brud med traditionen: Ingen heste på årets dyrskue

Lemvig

Efter kun fire dage: Vestjysk Stram Kurs-kandidat er fyret

Lemvig For abonnenter

Sygeplejerske får stor hæder for at hjælpe nødlidende: Næste stop for 65-årige Anni Fjord er en flygtningelejr i Cameroun

Lemvig

Kultursamarbejde fortsætter i regionen

Lemvig For abonnenter

Thyborøn vil åbne udeareal

Erhverv For abonnenter

Aldrig oplevet før - solgte tre huse i samme by på en uge

Lemvig

En tirsdag aften, vi aldrig glemmer: En helt forrygende aften på Kabbel

Annonce