x
Annonce
Mærkedage

Manden bag hippiernes ultimative slagsang

Sangeren, sangskriveren og komponisten Tom Lundén fylder 70 år den 16. marts. Det var ham, der i 1975 skrev sangen I kan ikke slå os ihjel til fristaden Christiania. (Arkivfoto) Marie Hald/Ritzau Scanpix
Dissing, Annisette og Sebastian sang den. Men det var Tom Lundén, der skrev klassikeren "I kan ikke slå os ihjel". Mandag den 16. marts fylder han 70 år.

70 Tom Lundén voksede op på Nørrebro i København og blev fra syvårsalderen undervist i klassisk klaver.

Allerede som 13-årig begyndte han at skrive digte og komponere, og som 25-årig skrev han en sang, der i flere årtier har været en af de mest anvendte protestsange i Danmark.

Den 16. marts fylder sangeren, sangskriveren og komponisten 70 år.

I 1974 dannede Tom Lundén bandet Bifrost sammen med vennen Finn Jensen. Allerede året efter skrev han sangen "I kan ikke slå os ihjel" til fristaden Christiania.

Sangen blev indspillet af Bifrost men med Sebastian, Annisette og Povl Dissing som forsangere. Det skete under navnet "Det Internationale Sigøjnerkompagni".

Sangen blev hurtigt Christianias slagsang, men den har siden været benyttet af enhver gruppe i samfundet, der har følt sig trådt på af myndighederne - lige fra slagteriarbejdere til aktivistiske skoleelever.

Bandet Savage Rose med Annisette i forgrunden har i øvrigt jævnligt optrådt med sangen.

Tom Lundéns evner som sangskriver og musiker var i 70'erne og 80'erne med til at gøre musikkollektivet Bifrost til et af den tids store bands.

Ida Klemann og hindumunken Annapurna var også centrale i bandet, hvis musik ramte direkte ind i hippietidsånden.

I årene frem til 1983 stod de bag album med store hits som "Hej, Maria", "Når verden bliver min" og "Det er morgen".

Trods stor succes forlod først Annapurna og siden en stor del af den oprindelige besætning skuden.

Men Tom Lundén fortsatte i Bifrost sammen med blandt andre kæresten Pia Cohn som sangerinde.

I 1996 udgav Bifrost dog sit sidste album, men det kunne ikke stoppe Tom Lundén, der i mange år fortsatte med at skrive sange til andre kunstnere fra Burning Red Ivanhoe til Sanne Salomonsen og Szhirley.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Annonce