Annonce
Erhverv

Martin Merrild: Tak til alle, der tager ansvar i en svær tid

Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer
Annonce

Corona-pandemien har på få uger forandret vores liv på en måde, som ingen kunne forestille sig mulig. Konsekvenserne er voldsomme. Tusindvis har allerede mistet deres arbejde, vi har set en række konkurser, og andre kæmper en hård kamp for at holde gang i deres virksomhed.

De danske landmænd og fødevarevirksomheder er så langt lykkedes med at holde gang i produktionen på næsten sædvanligt niveau, så der er varer i kølediskene og på hylderne i supermarkederne. Det skal også nok lykkes i de kommende uger, hvis ikke situationen pludseligt forandres meget til det værre.

Årsagen er den fantastiske hjælp, vi får. Alle ved, hvilken indsats, der ydes af sundheds- og plejepersonalet i disse uger for at tage sig af de corona-smittede og holde ældreplejen i gang.

Men der er også grund til at sende en kæmpe tak til de tusindvis af medarbejdere, som i alle led af kæden gør et enormt arbejde for, at der fortsat kan produceres de nødvendige fødevarer.

Slagteriarbejdere, chauffører, mejeriarbejdere er bare nogle af de grupper, som vi alle sammen skylder en stor anerkendelse for den særlige indsats, som de yder for tiden. Der gøres ekstraordinære bestræbelser mange forskellige steder. Et godt eksempel er en gruppe medarbejdere i en stor fodervirksomhed, som i denne tid bor væk fra deres familier, flere af dem i skurvogne, for i størst muligt omfang at sikre sig mod at blive smittet, så driften kan fortsætte, og dyrene kan få deres foder.

Samtidig er der grund til at sende en helt uforbeholden ros til de mange ansatte i offentlige myndigheder, som vores erhverv er helt afhængige af - og som sørger for at holde hjulene i gang.

Det gælder for eksempel medarbejderne i Fødevarestyrelsen, der laver kontroller ude i virksomhederne, udsteder fødevarecertifikater, og sørger for, at fødevaresikkerheden er på det sædvanlige høje niveau. Vi har i Danmark en tradition med et stærkt og tillidsfuldt samarbejde mellem erhvervsliv og myndigheder, og det ser vi udmøntet på bedste vis i disse dage.

Der er også grund til at sige en tak til regeringen, som har været god til at finde løsninger på de udfordringer, som der er opstået. Der er gjort hurtige og pragmatiske indsatser for at sikre, at der fortsat kan være arbejdskraft nok til landbrugsbedrifterne og fødevarevirksomhederne, og der er gjort en indsats for at sikre, at varerne fortsat frit kan bevæge sig mellem landene, selv om mange grænser er lukket.

Det er i modgangstider, at kvaliteten af et samfund viser sig. Og til trods for de enorme omkostninger for samfundet, som vi kommer til at slås med i mange år fremover, så er der lyspunkter i situationen.

Corona-krisen har vist, at der er sammenhængskraft og samfundssind i Danmark. Der er vilje til at få tingene til at ske, også når situationen er svær, og man måske samtidigt bekymrer sig for, om ens kære skal blive smittet. Det er der god grund til at sige tak for til rigtigt mange.

Der er gjort hurtige og pragmatiske indsatser for at sikre, at der fortsat kan være arbejdskraft nok til landbrugsbedrifterne og fødevarevirksomhederne.

Slagteriarbejdere, chauffører, mejeriarbejdere er bare nogle af de grupper, som vi alle sammen skylder en stor anerkendelse for den særlige indsats, som de yder for tiden, skriver Martin Merrild i dagens klumme. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Børn formede is til skulpturer

Lemvig

Kaptajn sigtet efter grundstødning

Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Lemvig

Frivillig Fredag er aflyst

Annonce