Annonce
Kultur

Mattias Hundebøll: - 1986 virkede for mig, og det gør det også for mine børn

Vi mødte Mattias Hundebøll i Nyborg, hvor han skulle arbejde med en ny podcast. Straks han så dette træ, klatrede han op i det. Foto: Nils Svalebøg
Tv-vært, musiker og nu også børnebogsforfatter Mattias Hundebøll har endnu til gode at finde en eneste god ting ved Ipads til børn under 10 år. Han holder stædigt fast i værdier fra sin egen barndom.
Annonce

"Far, hvor meget kan en slange spise", spurgte fireårige Carl-Egon en dag sin far, Mattias Hundebøll.

"Kvælerslangen Karsten

han sluger lidt af hvert

en trillebør til frokost

en cykel til dessert"

"Han åd engang en palme

og en zebra i galop

Der fik han ondt i maven

men spiste stadig op"

Remsen, og dermed svaret, er med i Mattias Hundebølls debutbog "En løve i zebraklæder", hvori der er flere rablende rim og remser.

Ideerne til dem er opstået under hyggestunder mellem far og søn, for Carl-Egon elsker at få sin far til at digte. Han bidrager også selv, og for tiden er han helt vild med ord, han kan få til at rime på "lort", fortæller Mattias Hundebøll og slår en høj latter op.

Mattias Hundebøll er musiker og blev kendt som forsanger og guitarist i rockbandet Rock Hard Power Spray. Han har også været tv-vært blandt andet på "Dagens mand" på TV 3. Men så blev han far, og det har ændret hans liv radikalt.

I år har han haft succes med podcasten "Fårking far", hvor kendte danske mænd fortæller om farrollen. En podcast med 20.000 faste lyttere - flest kvinder.

- Jeg var groft sagt træt af at tænke i underholdning for uopdragne teenagere og havde brug for at lave noget, jeg er optaget af, og som jeg kan være stolt af. Og jeg er stolt af både podcasten og børnebogen. Jeg har ikke brændt så meget for noget, siden jeg var i tyverne og spillede i Rock Hard Power Spray, konstaterer han.

Hans to sønner - den yngste Ejner-Bob er halvandet år - er med andre ord blevet hans omdrejningspunkt og har fået ham til at tænke over sin egen barndom i Odense i 1980'erne. Konklusionen er klar:

- Hvis den virkede for mig i 1986, og det gjorde den, så virker den også for drengene, siger han og med det mener han, at barndomslivet var bedre "i gamle dage", og at den tid er værd at strække sig bagud efter.

3 om Hundebøll og bogen

1. Blå bog: Født 10. august 1982 i Odense. Har læst medievidenskab ved Syddansk Universitet uden at færdiggøre uddannelsen. Gift med journalist Marie Hein Plum, som han har sønnerne Carl-Egon og Ejner-Bob med. Blev kendt som forsanger og guitarist i Rock Hard Power Spray. Bandet har udgivet tre albummer. Har haft flere jobs som tv-vært. Blandt andet på MTV Danmark-programmet ”Transistor”, ”Voice – Danmarks største stemme på TV 2 og ”Dagens mand” på TV 3. Podcasten ”Fårking far” kan findes på Apple Podcast. Cirka 20.000 lyttere pr. uge.

2. Bogen for børnene: ”En løve i zebraklæder” er en remse-bog, som rimer. Det er dyr, som er i hovedrollen, og temaet er dyrenes hemmelige liv, som ofte er mærkeligt, sjovt og uventet. Illustrationerne understøtter det skøre og uventede.

3. Bogen for de voksne: Mattias Hundebøll har i sine remser også tænkt i godbidder til den voksne læser. En remse om pandaen - en isbjørn undercover - er en kommentar til de importerede pandaer. Og flere af remserne indeholder ord, kun den voksne umiddelbart forstår.

- Jeg vil gerne underholde både børn og voksne. Tanken med de sværere ”voksenord” er også, at de kan føre til en samtale mellem børn og voksne. Jeg vil gerne udvide børns ordforråd.

Annonce

Bedre i 1986

- Vi prøver at give dem en barndom, som vi selv havde. Så hjemme hos os drikker vi vand og mælk i dagligdagen i stedet for saftevand, og vi får kun slik en gang om ugen. Vi sætter grænser. Når Carl-Egon har slået sin lillebror et par gange med sin plasticskovl, kan jeg få et helt kick ud af at tage skovlen fra ham, indrømmer Mattias Hundebøll og ler igen.

- Og vi har ikke en eneste Ipad, for jeg har stadig til gode at finde en eneste god ting ved Ipads til børn under 10 år. De er jo afhængighedsskabende på samme måde som telefonen er det for os voksne, siger han.

Han fortæller om en undersøgelse, der viser, at børn har sværere ved at tegne end for 10 år siden og mener, at børns egen fantasi bliver begrænset, hvis gode historier kun opleves som levende billeder med lyd.

Derfor læser han og hans kone bøger med drengene. Både om morgenen og midt på eftermiddagen - i stedet for at se tv - og som godnatlæsning.

- Det er megafedt at læse for børnene, og det er vores fredeligste stunder. Det er en meget intim måde at være sammen på, siger han.

Mattias Hundebøll og hans familie bor i Gentofte på lidt plads, men i et stort hus med en stor have, som deles med tre andre familier og hans svigerforældre. Ved at bo på den måde skal der ikke knokles til en stor husleje, og det giver bedre tid til at være nærværende og overskudsramte forældre samtidig med, at drengene har fri adgang til mormor og morfar.

- Det er ikke for at blive politisk, men der var flere pædagoger i gamle dage. I dag er børnene ovenikøbet længere tid i institution, fordi de voksne arbejder mere. Det er et paradoks. Vi henter aldrig senere end klokken 14.15. Så nej, vi ser ikke Netflix om aftenen, når børnene er puttet. Der arbejder vi videre. Vi har for længst erkendt, at grundstenen i vores forhold i disse år er at være mor og far, siger han.

Annonce

Musik til remserne

Vejen til bogen "En løve i zebraklæder" har ikke været snorlige. Det begyndte med, at Carl-Egon belønnede sin far med begejstring, når han digtede remser til ham. Den ene remse tog derfor den anden, og Mattias Hundebøll forsøgte også at tegne til dem. Det duede ikke. Alligevel blev han ramt af storhedsvanvid, siger han, for pludselig indså han, at han måtte forsøge at få sine remser udgivet. Han kontaktede derfor Louise Thrane Jensen, der netop er blevet kåret til Årets Bladtegner, og da forlaget Carlsen læste hans remser og så et par af hendes illustrationer, fik de et "ja" på stedet.

Det betyder dog ikke, at alt, han har skrevet, er med i bogen. Der er også en del, som er røget i papirkurven, og i en periode skulle han aflevere en ny remse til forlaget hver uge.

Fælles for remserne i bogen er en indbygget rytmik. De skal kunne siges mundret og i takt og læres udenad, for det elsker børn, siger Mattias Hundebøll.

En af remserne er særlig musikalsk, for den kan synges på melodien "Hammer hammer fedt", men Mattias Hundebøll er også ved at skrive sin egen musik til flere af bogens længste remser. Det dur ikke med musik til de korte, så bliver det for gentagende og kedeligt, siger han. Han skriver også nye børnesange, men foreløbig udkommer blot en enkelt ep til foråret, mens den kreative fynbo spekulerer på, om han skal udvide pakken med mere musik, flere rim-remse-bøger, måske noget tv.

Også når det gælder musikken lytter han bagud i tiden.

- Mine børnesange har en gammel lyd. Der er både noget rock og pigtråd over det, men også noget dansktop, siger han og vifter med et par øretelefoner og sin iphone, så det bevisligt kan høres.

- Over en bred kam er meget af dagens musik til børn noget heftigt og hidsigt blip-blop-pjat. Jeg vil hellere give dem noget blødt og varmt og en tæt lyd med fede rytmer og mange instrumenter, siger Mattias Hundebøll, som får hjælp til musikken af flere af sine tidligere musikervenner fra Rock Hard Power Spray.

- På en måde er vi ved at genopstå - denne gang blot med børnerock. Flere af os er jo blevet forældre.

Mattias Hundebøll: ”En løve i zebraklæder”, 32 sider, udkommet på Carlsen.

3 forbilleder

Mattias Hundebøl peger særligt på klassikerne, for mange af dagens rim og remser, rimer fint, men mangler den indre melodi, synes han.

- De skal ligge godt i munden, og remserne skal være lidt skøre, sjove og overraskende. Jeg kan også godt lide, hvis de kan føre til en samtale mellem børn og voksne og udvide børnenes ordforråd.

1. Halfdan Rasmussens ”Halfans ABC” med tegninger af Ib Spang Olsen

- Den bedste nogensinde. Den er så gennemmusikalsk, at man kan høre børnene sjippe og hinke, mens de råber remserne. Jeg kan dem alle udenad, og mange af dem er geniale. Tænk bare på ”Bennys bukser brændte. Børge råbte, åh! Børge havde nemlig Bennys bukser på”

2. Jens Sigsgaards ”Okker gokker gummiklokker og andre børnerim”.

- Den er fra 1943, og den holder endnu. Det er jo fantastisk.

3. Jakob Martin Strid: ”Min mormors gebis” og ”Mustafas kiosk”.

- Det er et skønt og sjovt univers. Et godt bud på nyklassikere.

- Jeg elsker Olsenbanden. Det er derfor min ældste søn hedder Egon. Men min kone foretrak navnet Carl, og så blev det til Carl-Egon. Min yngste søn hedder Ejner Bob. Bob er sådan et godt navn, og min kone var glad for Ejner, så det blev til Ejner-Bob. Vi opdrager vores drenge til at have selvironi, så de kan klare, hvis nogle synes, at de hedder noget åndsvagt. Vi vil gerne have flere børn, og min kone har foreslået, at hvis den næste bliver en dreng, så skal han hedde Kurt. Det er et skønt forslag, siger Mattias Hundebøll. På tatoveringen står der "Jeg har en plan". Foto: Nils Svalebøg.
Mattias Hundebøll har kastet sig over nye arbejdsområder i 2019. Han har fået stor succes med sine podcasts ”Fårking far”, og nu er han debuteret som børnebogsforfatter. Foto: Nils Svalebøg.
Mattias Hundebøll er børnebogsforfatter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Lemvig

S forstår bekymring på skoler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Lemvig For abonnenter

Kun 20 medarbejdere bliver tilbage i Lemvig - hvad skal der ske med bygningen på Torvet

Annonce