Annonce
Navne

Med julehjælpen får jeg lov til at beholde lidt af værdigheden

- Jeg er ikke flov over at tage imod hjælp - heller ikke fra familien, som jeg har været god ved, dengang jeg selv var på toppen, siger Joan Winther Larsen, der er en af dem, der har søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Foto: Johan Gadegaard
Joan Winther Larsen fra Vinderup er en af de 139 mødre og fædre, der har søgt om en økonomisk håndsrækning til julen hos Dansk Folkehjælp.

Vinderup: Et rekordhøjt antal fattige børnefamilier har i år søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp, der står med den hidtil største udfordring i 14 år:

16.800 fattige børnefamilier på overførselsindkomst har i november søgt julehjælp - i Holstebro Kommune har 139 mødre og fædre søgt om en økonomisk håndsrækning til at klare højtiden.

46-årige Joan Winther Larsen fra Vinderup er en af dem.

Annonce

- Med julehjælpen får jeg lov til at beholde lidt af værdigheden, når jeg kan sige til min familie, at jeg giver anden juleaften. På den måde kan jeg også bidrage med noget til  menuen i stedet for at deltage "på nas", siger Joan, der har inviteret indenfor i sin lejlighed i Engparken i Vinderup, hvor hun bor med sin syv-årige datter, Celina.

Joan er mor til to børn med en aldersforskel på 17 år. Nicolai på 24 år er flyttet hjemmefra og bor nu i en lejlighed et andet sted i byen.

Joan er havnet i en økonomisk vanskelig situation efter en stress-sygemelding, et hussalg med en gæld og en ADD-diagnose. Joan håber nu på, at det hele ender ud i et fleksjob.

- Jeg er ikke flov over at tage imod hjælp - heller ikke fra familien, som jeg har været god ved, dengang jeg selv var på toppen, siger Joan, der bliver lidt rørt, idet hun siger det.

Hun glæder sig over, at hun er i den heldige situation, at hun har et godt netværk og peger på, at der er andre, der hverken har gode venner eller familie, som kan træde til og hjælpe.

- Det er jo tankevækkende, at "helt almindelige mennesker" kan havne i en situation, hvor de er nødt til at søge julehjælp, filosoferer Joan, der for år tilbage - dengang hun arbejdede i et misbrugscenter, - var den, der sørgede for at printe ansøgningsskemaer til julehjælp ud til de misbrugere, der kom i centret.

Nu er hun selv en af dem, der søger om julehjælp i år.

Men lad os begynde med begyndelsen.

De bedste arbejdsår

Joan er oprindeligt butiksuddannet og har siden uddannet sig først til sosu-hjælper og senere til sosu-assistent. Hun blev alene med sønnen, da han var halvandet år, og med datteren fra hun var tre måneder.

Gennem 11 år arbejdede hun i misbrugscentret i Skive Kommune, hvor hun var kontaktperson for misbrugere, ansvarlig for pakning af medicin og udlevering af den.

- De 11 år er de bedste år, jeg har haft på arbejdsmarkedet, men de har nok også tæret som dobbelt så mange år, fordi jeg - efter jeg har fået min ADD-diagnose - har fundet ud, at jeg ikke trives med uforudsigelighed og med at være i så meget i alarm-beredskab, som jeg var, fortæller hun.

Mens hun var på barsel med datteren, blev Joans far, som hun var tæt knyttet til, syg af kræft. Da barselsorloven udløb, tog hun plejeorlov for at passe ham.

Faderen døde i februar 2016.

I marts 2016 var hun tilbage på jobbet, men hun måtte med jævne mellemrum tage sygedage, fordi datteren ofte fik høj feber, der varede flere dage.

- Før havde jeg næsten aldrig en sygedag, fortæller Joan, der kom til at kigge efter i en kalender og fandt ud af, feberen kom med 17 dages mellemrum.

Hun googlede sig frem til, at datteren havde det, der hedder periodisk feber-syndrom.

Under en sparerunde i slutningen af 2017, var det Joan, der fik en af fyresedlerne.

- Det var nok også det mest rimelige, at det var mig, der røg ud, men det resulterede i, at jeg  gik ned med flaget, siger Joan og forklarer, at hun fik en depression og belastningsreaktion efter længere tids ophobet stress.

- Blandt andet fordi jeg mistede min arbejdsidentitet, mistede samværet med mine borgere og meget tætte kollegaer gennem de 11 år, tilføjer Joan, der var sygemeldt i hele sin opsigelsesperiode.

Annonce

Hus solgt med tab

Derefter blev hun raskmeldt. Hun søgte og fik et job som en assistent på et plejehjem.

- Det skulle jeg aldrig have gjort, konstaterer Joan, der ikke havde arbejdet i ældreplejen siden uddannelsestiden.

Hun var skrækslagen over det ansvar, hun stod med, og chokeret over, hvor dårlige beboerne på plejehjemmet var.

- Jeg holdt kun i fire dage, før jeg gik ned med angst og lå i fosterstilling hjemme på min mors sofa, fortæller hun.

Siden har Joan ikke været i job.

Med hjælp fra en tidligere kollega blev hun henvist til en psykiater, der diagnoserede hende med ADD, der kan betegnes som en "stille" ADHD, fordi hyperaktiviteten er fraværende eller ikke er synlig.

- Jeg har fået kognitive skader og kan ikke vende tilbage til arbejdsmarkedet på normale vilkår, forklarer Joan, der krydser fingre for, at hun bliver bevilget et fleksjob.

- Det ville jo være dejligt at komme lidt hjemmefra, forklarer hun.

Hun er på dagpenge, mens hendes situation bliver afklaret. Da hun blev klar over, at hendes økonomiske situation ikke ville blive bedre lige med det første, besluttede hun sig for at sætte sit hus i Handbjerg til salg for at undgå en tvangsauktion. Huset blev ved årsskiftet 2020-2021 solgt med et tab på 180.000 kroner.

Boliglånet blev efter salget ændret til et forbrugslån, der skal afdrages over ti år. Det betyder en månedlig udgift på 2200 kroner.

- Når de faste udgifter er betalt, har min datter og jeg 3300 kroner om måneden til mad, gaver, frisør, tandlæge og alt andet. Der er ikke meget at slå til Søren med, siger Joan, der - som hun udtrykker det - har en mastergrad i sparsommelighed.

- Jeg køber sjælden noget til fuld pris, og genbrug er guld, siger hun klapper på den julevoksdug, der liger på køkkenbordet.

- Den har jeg købt i genbrug for 15 kroner, siger hun og fortæller, at hun selv klipper datteren, og når hun og datteren skal på McDonald's, foregår det i sønnens bil med medbragt sodavand, så de kan nøjes med at købe et coinoffer.

Med julehjælpen får jeg lov til at beholde lidt af værdigheden, når jeg kan sige til min familie, at jeg giver anden juleaften. På den måde kan jeg også bidrage med noget.

Joan Winther Larsen, sygemeldt

Mere om julehjælpen

16.800 fattige børnefamilier på overførselsindkomst søgte i november julehjælp hos Dansk Folkehjælp, der er  Danmarks største uddeler af julehjælp.

I Holstebro Kommune har 139 mødre og fædre søgt om hjælpen, og der skal derfor indsamles 250.200 kroner inden juleaften for at dække behovet for julehjælp til familierne.

Til sammenligning søgte 138 børnefamilier i Holstebro Kommune julehjælp hos Dansk Folkehjælp i 2020.

På landsplan er behovet for julehjælp steget med 11 procent i forhold til 2020.

Julehjælp 2021 har en samlet værdi af 1.800 kroner per familie og består af:

Julemad til en værdi á 800 kroner.

Julegaver til familiens børn til en værdi á 1.000 kroner.

Julehjælp 2021 uddeles af Dansk Folkehjælps lokalafdelinger og deres frivillige og er iværksat med støtte fra Rema 1000, Elgiganten, SportMaster og sendentanke.dk.

Annonce

1000 kroner til gaver

- Celina lider ikke den store nød. Hun kender ikke til andet, og hun ved, at hvis vi skal have noget nyt, er vi nødt til at sælge noget andet, forklarer hendes mor, der ikke mener, at det har været muligt for hende at spare op til jul.

- Jeg kan heller ikke spare op til konfirmationen, fastslår hun.

Storebror forkæler gerne sin lillesøster med en tur i biografen, og han har også overtaget hendes børneopsparing, som han sætter 50 kroner ind på hver måned.

Joan er ikke på gave med andre voksne - kun med børnene i familien. Hendes julegavebudget er på omkring 1000 kroner.

Hvis hun får julehjælpen fra Dansk Folkehjælp, betyder det 1000 kroner til gaver til familiens børn.

Og Joan kunne godt tænke sig til at kunne flotte sig med at købe nyt legetøj til datteren i stedet for planen om at pakke brugt legetøj ind i julepapir.

- Julehjælpen er en fantastisk mulighed for at kunne være med på lige vilkår med andre med hensyn til gaver, som kommer i emballage og ikke altid er genbrug, forklarer Joan.

Når hun forhåbentlig snart kommer ud på den anden side af de økonomiske udfordringer, har hun lovet sig selv at støtte julehjælpen med penge.

Nu ved hun nemlig, hvad det betyder.

Når Joan Winther Larsen forhåbentlig snart kommer ud på den anden side af de økonomiske udfordringer, har hun lovet sig selv at støtte julehjælpen med penge. Foto: Johan Gadegaard

Mere om Dansk Folkehjælp

Dansk Folkehjælp, der blev stiftet i 1907, er en landsdækkende, humanitær og frivillig organisation, der yder hjælp til udsatte og fattige i Danmark og i udlandet.

Foreningens primære indsatsområder er frivilligt socialt arbejde og forebyggelse, herunder førstehjælp, i Danmark samt udviklingsprojekter og katastrofe- og nødhjælp i den tredje verdens brændpunkter.

I alt har Dansk Folkehjælp 3.000 frivillige tilknyttet samt 50 lokalafdelinger i Danmark. Der er også en afdeling i Holstebro.

Foreningen driver også genbrugsbutikker samt lokale aktivitetsgrupper.

I stuen i lejligheden i Engparken har Joan Winther Larsen sammen med sin datter pyntet et lille juletræ. Pakkerne under træet er Celinas pakkekalender, som hendes moster har sørget for. Foto: Ninna Pirchert
Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Lemvig For abonnenter

Frivillige sidder klar: Tingene skal laves i stedet for at blive smidt ud

Sport

Direktør trækker i trøjen igen og gør comeback på håndboldbanen

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Annonce