Annonce
Holstebro

Mens erhvervslivet skriger på arbejdskraft, står 6200 personer udenfor

Mens industrien sukker eftter arbejdskraft, så står 6200 borgere i Holstebro helt uden for arbejdsmarkedet. Det er et paradoks, mener professor. Arkivfoto

Der er blevet færre jobåbninger, og de unge må vente på, at de ældre forlader arbejdsmarkedet.

Annonce

HOLSTEBRO: Mere end 6.200 personer i den arbejdsduelige alder er på offentlig forsørgelse i Holstebro Kommune, og det er ikke blot betydeligt højere end før finanskrisen. Det er også sket, selv om arbejdsstyrken er skrumpet.

I dag har Vestjylland oveni flere på overførselsindtægt end landsgennemsnittet, og det er en ny kedelig tendens.

Bent Greve er professor og forsker i arbejdsmarked hos Roskilde Universitet, og han konstaterer, at der samlet set er færre på arbejdsmarkedet end før krisen.

- Jobvæksten har ikke været lige fordelt i landet. Samtidig er der generelt blevet færre ansatte i kommunerne, og det er kun delvist opvejet af, at der er blevet lidt flere privat ansatte. Samtidig ser vi en ny tendens, at der kan være en økonomisk fremgang, uden at der følger job med, så beskæftigelsen stiger, siger Bent Greve.

Og paradokserne bliver nærmest ved med at stå i kø. For samtidig med at flere er på offentlig forsørgelse, så nærmest skriger dele af erhvervslivet faktisk på arbejdskraft - specielt på faglært arbejdskraft inden for industrien og byggeri.

- Konjunkturerne gør, at der aldrig vil være hel ligevægt mellem efterspørgsel og udbud af arbejdskraft. Hvis en arbejdsgiver ikke kan få en arbejdskraft, der passer 100 procent, så må han acceptere én, der passer 80 procent, og så må man sikre bedre muligheder for efter- og videreuddannelse, siger Bent Greve og tilføjer, at selv om Danmark er et lille land, er situationen på arbejdsmarkedet vidt forskelligt i for eksempel Storkøbenhavn, Vestjylland og på Lolland-Falster.

- På de områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, må man gøre det mere attraktivt at tilegne sig disse kompetencer - for eksempel gennem efteruddannelse, tilføjer han.

Annonce

Færre jobåbninger

Det er især blandt unge under 30 år, at ledigheden er steget.

- Det hænger delvist sammen med, at ældre bliver længere på arbejdsmarkedet, så der er færre jobåbninger, hvor de unge kan komme ind, siger Bent Greve og henviser til, at den eneste aldersgruppe, hvor beskæftigelsen i dag er højere end før krisen, er de 55- til 64-årige.

Samtidig er der fortsat relativt mange unge, som aldrig får sig en uddannelse.

- Det er en kendt sag, at frafaldet er for stor på erhvervsuddannelser, og det må man gøre alt for at bringe ned. Unge helt uden uddannelse står ualmindelig dårligt, og man må sikre, at de i det mindste har kompetencer i dansk, matematik og IT, så de kan få en form for uddannelse, siger professoren.

Annonce

Fremtidens arbejdskraft

Opgaven med at få flere til tage sig en uddannelse er bestemt ikke fremmed for kommunen.

I Kommunens beskæftigelsesplan peges der på samme behov:

- Der er også behov for at engagere kommunens virksomheder i at tage del i opgaven med at få flere unge til at påbegynde og gennemføre en uddannelse. Det er en opgave som Holstebro Kommune og en række lokale erhvervsledere i en såkaldt Task Force vil arbejde videre med i 2017. Endeligt er et tæt samspil med uddannelsesinstitutionerne oplagt vigtigt i forhold til at realiserede fælles mål og indsatser. Et element heri vil være at udvikle et fælles sprog og fælles begreber med henblik på at skabe et fælles grundlag for at skabe fremtidens arbejdskraft, hedder det i planen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

36-årig havde smidt affald i vejkant

Lemvig

Smittetallet nede på det halve

Lemvig

Fyrede kanonslag af to steder i byen

Annonce