Annonce
Erhverv

Mere end bare en legeplads for voksne

Rappelling-tårnet er bygget af stumper fra en skrottet vindmølle. Der virkelig langt ned, så selv en skoleelev kan blive meget stille, mens instruktør Steen Bjerre tjekker rebet. Foto: Thomas Maxe
Det ligner sjov og ballade, men rappelling og action-eventyr styrker også fællesskabet blandt kolleger.
Annonce

LEMVIG: En middel-vindhastighed på omkring 12 meter per sekund giver god fart i vindmøllerne.

Det er det, som de lokale her i Rom nær Lemvig grinende ville kalde ”et frisk pust”, men det rykker altså godt i frakken, når man står højt hævet over trætoppene i rappelling-tårnet hos Vestjysk Friluftcenter.

Elever fra Nr. Nissum Skole har inviteret udvekslingsstuderende fra deres tjekkiske venskabsby på en ryste-sammen-tur. De ellers så kække teenagere siger ikke ret meget, mens rebet bliver gjort fast, og de skal træde ud over kanten, adskillige meter over jordoverfladen.

- Bare stræk knæene og læn dig bagover, siger instruktør Steen Bjerre og forsikrer for 117. gang om, at rebet – og det ekstra reservereb - nok skal holde.

Og afsted går det, langsomt og sikkert og i dyb koncentreret tavshed, indtil eleven igen har fast grund under fødderne.

Og så er det, som om der igen bliver trykket på ”pause-knappen”, og munden trækker sig først op i et kæmpe smil, og så kører snakken ellers: ”Åh, det var fedt!” og ”Jeg gjorde det!”

Vestjysk Friluftcenter

Vestjysk Friluftcenter har specialiseret sig i firmaudflugter, teambuilding og ryste-sammen-ture, mest for virksomheder, personaleforeninger, enkelte skoler og for private selskaber, så som polterabend-deltagere.

Steen Bjerre ejer centret. Han åbnede i 2002 en paintball-bane i Rom nær Lemvig og udvidede kort tid efter med en bane til bueskydning og øksekast.

I dag rummer området også et tårn til rappelling, linedans på ”high-rope”, samarbejdsbaner og jernalderhytter til fælles hygge og spisning. Tårnet er bygget af stivere fra en skrottet vindmølle, lige som hytten også er selvbygget.

I 2014 blev der indkøbt seks-hjulede terrængående køretøjer, lige som der er mulighed for at få en sejltur i meget hurtige speedbåde i samarbejde med RIBaction.

Seneste skud på stammen er "Bue Battle" og en udvidelse af teambuilding, som nu består af et sortiment af 40 forskellige øvelser.

Vestjysk Friluftcenter har sin højsæson fra april til oktober, men har også lavet sjov og ballade for selskaber i juleferien og vintermånederne.

Centret beskæftiger otte-ti instruktører, der lige som indehaveren alle sammen har et andet job ved siden af.

Hjemmeside: www.vestjysk-friluftcenter.dk

Annonce

Alle kan være med

Det er netop dét, som en dag i Vestjysk Friluftcenter kan: Skabe glæde, styrke selvtilliden og ryste mennesker sammen, forklarer indehaver Steen Bjerre.

- Vi bliver tit brugt af virksomheder, som har været gennem en organisationsændring, eller som er ved at arbejde med en ny fælles strategi og har brug for at lære hinanden bedre at kende. Det kan også være en stor virksomhed, hvor forskellige afdelinger eller eksempelvis dag- og aftenhold sjældent ser hinanden. Så kommer de her og bruger en dag eller to sammen, forklarer han.

Selv om flere af aktiviteterne ser krævende ud, så behøver man altså ikke være jægersoldat for at være med.

- De fleste kan være med til det hele, men der kan være enkelte, som går på krykker eller for eksempel har dårlig ryg og må springe over nogle af øvelserne, og så må de få andre opgaver, for eksempel at føre pointregnskab - og så kan de jo stadig heppe på de andre. Vi har da også haft mere end én kørestolsbruger, som var med til paintball, siger Steen Bjerre.

Annonce

Hånd i hånd

Men selv om seks-hjulede terrængående køretøjer, hurtige speedbåde og rappelling lyder sjovt, så er det ofte mere jordbundne aktiviteter som samarbejdsbaner og hygge i jernalderhytten, som får mest positiv feedback.

- Man får et andet syn på hinanden. Det er, som om facaden falder, når man griner sammen og løser en fælles opgave. Vi har også nogle gode samarbejdsøvelser, hvor man i hold skal hjælpe hinanden gennem en forhindringsbane. Her bliver man nødt til at tale sammen og komme med ideer til løsning af opgaven, og man er altså også nødt til at røre ved hinanden. Det er sjovt at se to stærke smede stå hånd i hånd for at holde balancen på en udspændt line, og det nedbryder altså nogle barrierer mellem mennesker, fortæller Steen Bjerre.

De fleste børn kender "jorden er giftig". Legen tvinger holdene til at arbejde sammen om løsning, og man må give hinanden et skub og en hjælpende hånd. Det kan man lære af. Foto: Thomas Maxe
Annonce

Langt fra Aarhus

Han beskæftiger efterhånden otte-ti instruktører, som hjælper med at afvikle de mange aktiviteter. Alle sammen – også indehaveren – har et andet job ved siden af.

Man siger godt nok, at ”alle veje fører til Rom”, men der er også nogle udfordringer i at være placeret i Rom nær Lemvig, to timers kørsel fra Aarhus.

- Hvis vi havde været placeret lige uden for Aarhus, så kunne vi formentlig beskæftige fem-ti mand på fuld tid. Men det passer mig sådan set ret godt, at jeg kan køre det her på deltid, for jeg er bange for, at jeg ville blive ked af at gå alene ude i skoven hele tiden. Jeg har et godt job som lærer på Uddannelsescenter Holstebro. Arbejdet med de voksne studerende giver en masse tilbage til mig, og jeg får også et godt socialt netværk og nogle impulser, som jeg kan bruge her i Friluftcentret, siger Steen Bjerre.

Vestjysk Friluftcenter skruer ned for aktiviteterne i oktober, men er principielt åbent hele året. For eksempel har man et år afviklet en rask omgang paintball på juleaftensdag for en gruppe unge, som gerne ville sikre sig en god appetit inden julemiddagen.

Sekshjulede amfibiekøretøjer, rappelling og lejrbål lyder som fis og ballade. Det er det også - men det er også god teambuilding. Foto: Vestjysk Friluftcenter
Annonce
Lemvig

S forstår bekymring på skoler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Lemvig For abonnenter

Kun 20 medarbejdere bliver tilbage i Lemvig - hvad skal der ske med bygningen på Torvet

Annonce